Mozilla představila první telefony pro vývojáře s Firefox OS

4

Vývoj nového Firefox OS se dostává do další fáze. Mozilla představila oficiální telefony Firefox OS Developer Preview phone, které mají pomoct vývojářům testovat své aplikace na nové platformě. První kusy by měly být k dispozici již v průběhu února za blíže neupřesněnou cenu.

Telefon s kódovým označením Keon v typické oranžové barvě pro Mozillu vyvinul španělský Geeksphone ve spolupráci s Telefónicou. Podle dnešních měřítek se nejedná o technologickou špičku, ale o smartphone střední třídy, ale je v souladu s filosofií vytvořit nenáročnou mobilní platformu. Telefon je vybavený 3,5" multidotykovým displejem s rozlišením 480 x 320 pixelů (HVGA), což je dnes již považováno za podprůměrnou hodnotu. O jaký typ displeje se jedná, však Mozilla ani Geeksphone neuvádí.

Telefon je poháněný 1 GHz procesorem Qualcomm Snapdragon S1, který doplňuje 512 MB RAM a 4 GB vnitřní paměť, kterou je možné rozšířit pomocí MicroSD karet. Mezi dalšími parametry nechybí třímegapixelový fotoaparát podpora GSM i UMTS, Wi-Fi, microUSB, GPS a celá řada senzorů včetně senzoru světla, proximity a gyroskopu. Telefon má 1580 mAh baterii, jejíž výdrž není známá.

První telefony s Firefox OS pro vývojáře. Vlevo Keon, vpravo Peak.

Keon nicméně není jediným telefonem s Firefox OS určeným pro vývojáře. Na stránkách Geeksphone objevíme i bílý vybavenější model Peak. Proti Keonu je zde použit dvoujádrový 1,2 GHz procesor Qualcomm Snapdragon S4 a 4,3" IPS displej s rozlišením 960 x 540 pixelů (qHD). Lepší je i použitý fotoaparát. Zadní fotoaparát má rozlišení 8 Mpx a je vybaven bleskem. Peak však má navíc i přední fotoaparát s rozlišením 2 Mpx. Silnější je i baterie, která má kapacitu 1800 mAh. Ostatní známé parametry jsou shodné s nižším modelem.

Zdroje: hacks.mozilla.org, engadget.com, mashable.com, geeksphone.com

Diskuze ke článku
Ado
Ako, ja mám fakt radšej android ako iOS a nie som len na APPLE, ale nehnevajte sa- tie telefóny vyzerajú ako iPhone s niakou priblblou témou od firefoxu....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze