LG Fireweb: první LG s liškou v zádech

7

V minulém týdnu uvedla Mozilla ve spolupráci se svým hlavním partnerem, španělskou Telefónicou, na trh v Brazílii smartphony s novým, pomalu se rozjíždějícím mobilním operačním systémem Firefox OS. Překvapivě se mezi modely objevil i doposud neznámý smartphone od LG. Ten si dnes blíže představíme v tomto článku.

Naposledy, když jsme na mobilenetu psali o nové verzi Firefox OS 1.1, jsme také zmiňovali, že se chystá uvedení telefonů na mnoho dalších trhů, jak v Evropě, tak i v Jižní Americe. Nyní se s poměrně malým odstupem skutečně tak děje. První destinací je druhá zmiňovaná lokalita, konkrétně největší stát jihoamerického kontinentu, Brazílie.

Zde se telefony dostávají na trh skrze operátora Vivo, dceřinou společnost španělského operátora Telefónica, která je největším zastáncem a podporovatelem platformy Firefox OS z komerční sféry. Kromě Alcatelu One Touch Fire se začal na tamním trhu prodávat i model Fireweb od LG. Jihokorejský výrobce se tak připojuje k dosavadní nevelké základně výrobců liščích telefonů.

Další dostupná liška

LG Fireweb stejně, jako všechny doposud představené Firefoxové smartphony rozhodně nemá ambice být tím nejvybavenějším telefonem na trhu. Naopak se jedná o smartphone s výbavou nižší třídy (tedy ne nejnižší), který je v první řadě určen pro méně náročnou skupinu zákazníků.

Z pohledu designu se Fireweb nijak nevymyká aktuálnímu vzhledu ostatních smarthonů LG s Androidem. Potěší pěkně po krajích zaoblená záda, které určitě přispějí k jistějšímu úchopu telefonu v ruce. Efektně také působí stříbrný proužek po obvodu celé přední strany. Fireweb také určitě není žádný přerostlý obr, které jsou dnes tolik vidět. Na výšku měří 113,8 milimetrů, na šířku 66,5 milimetrů a v pase rovných 9 milimetrů. Hmotnost 122,5 gramů rozhodně také nikomu kapsu neutrhne.

TIP! Firefox s prostředím pro Windows 8 Modern UI bude v prosinci

Zmiňovaná přední strana obsahuje 4palcový TFT displej. Ten nabídne na dnešní dobu již nijak vysoké rozlišení HVGA (320 × 480 pixelů). Není to ovšem jediný ovládací prvek. LG pod displejem integrovalo tlačítko „home“ pro návrat na domovskou obrazovku. Naopak šipka zpět a tlačítko pro vyvolání kontextové nabídky, které jsme zde v podobě kapacitních senzorů zvyklí vídat, chybí.

Oficiální promo video

Za zdroj výkonu poslouží procesor s jedním jádrem o taktu 1 GHz, který bude součástí čipsetu Qualcomm MSM7227A. Jeho součástí je dále i GPU Adreno 200, 256 MB RAM a také 160 MB vnitřní paměti. Zejména poslední hodnota je opravdu tristní, naštěstí telefon bude kompatibilní s paměťovými kartami micro SD. Kupující také dostane 2GB exemplář přímo v základním balení.

Dostupnost a cena

LG Fireweb se prodává od 23. října v Brazílii u operátora Vivo. Kam se konkrétně tento smartphone dál podívá, se prozatím neví. Mozilla pouze uvedla, že se smartphony s Firefox OS podívají kromě nedávno zveřejněných států nově ještě do Mexika, Peru a Uruguaye. Rozšíření na další trhy bude pravděpodobně závislé na tom, s jakou zákaznickou odezvou se telefon v Brazílii setká. Je tedy dost dobře možné, že se ho za nějaký čas dočkáme i u nás.

Technické parametry LG Fireweb

Kompletní specifikace
Konstrukce113,8 × 66,5 × 9 mm, 122,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (320 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 640 × 480 px
ChipsetQualcomm S1 MSM7227A, CPU: 1×1,02 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémFirefox OS
Akumulátor1 540 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, 4 000 Kč

Zdroje: blog.mozilla.org, gsmarena.com, mozilla.cz

Diskuze ke článku
syderickeinformacnikyvadlo
Fire Fox není liška, ale panda červená. :)
mar
Naopak se jedná o smartphone s výbavou nižší třídy (tedy ne nejnižší)......nevím jestli autor má přehlad na trhu smartphonů,ale toto není výbava nižší třídy,ale ani té nejnižší.Vpodstatě se příznám,že jsem takto chabě vybavený telefon,snad tak rok ,už neviděl.Předpokládaná cena 4000kč..tak za tohle ,už je telefon nižší střední třídy. Tak to přeji hodně štěstí,ikdyž to s uvedeným OS bude běhat svižně tak nevím koho to osloví.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze