mobilenet.cz před 5 lety: poslední Xperia s Windows a Nokia 6760

8

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na konci července roku 2009.

V patnáctém díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do roku 2009, konkrétně do poloviny letních prázdnin. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Neobvyklá Nokia

V roce 2009 již sice Nokii pomalu začal zvonit umíráček, avšak výrobce byl stále pln sebevědomí. Dočkali jsme tak například představení Nokie 6760 Slide, která upoutala velmi nezvyklým designem a výsuvnou QWERTY klávesnicí, která byla zapotřebí pokaždé, kdy jste potřebovali něco napsat či vytočit číslo. Výbava byla postavena Symbianu, nechyběl 3megapixelový fotoaparát nebo podpora dat HSDPA.

Nokia 6760 Slide

Mobil v hodinkách

Myslíte si, že chytré hodinky jsou výdobytkem posledních dvou let? Kdepak. Výrobci se snažili mobilní telefon vměstnat do hodinek již dříve a zejména rok 2009 byl velmi plodný. Samsung se vytasil s modelem S9110. Hodinky nabízely dotykový displej s úhlopříčkou 1,76 palce. Potěšilo, že byly velmi tenké. K hovorům nebylo nutné externí sluchátka, neboť na těle hodinek se nacházel repráček i mikrofon.

Samsung S9110

Jak se rodila poslední Xperia s Windows

Během roku 2009 Sony Ericsson pilně pracoval na svém dalším chytrém telefonu s operačním systémem Windows Mobile 6.5. Šlo samozřejmě o Xperii X2, která se stala nástupcem populární Xperie X1. Nakonec novinka nabídla třeba 8megapixelový fotoaparát, 512 MB RAM nebo 3,2palcový displej. Tehdy jsme netušili, že to je poslední Xperia, která používá systém od Microsoftu.

Testovali jsme

Během druhého prázdninového měsíce roku 2009 jsme nezaháleli a pilně testovali. Šlo o zcela klasickou a levnou Nokii 2330 Classic s 1,8palcovým displejem a základní výbavou. Potěšila však přítomnost Bluetooth nebo EDGE. Pochvalovali jsme si též svižné prostředí nebo stylový vzhled. Naopak VGA fotoaparát už nás nenadchnul.

Nokia 2330 Classic
Diskuze ke článku
doro
amateri xperia x2 mnela 3.2 palcu display ne 3.5 jak tu pisete !!!
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
tie hodinky od Samsungu sa az moc podobaju na dnesne Geary 2..... to fakt nevie Samsung vymysliet nic nove ?
bobo
Ty hodinky snad vypadají i lépe než dnešní Geary..
doro
proste to jsou amateri :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze