mobilenet.cz před 5 lety: Microsoft Kin a tři nové Nokie

9

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme v polovině dubna 2010.

Ve 31. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme do poloviny dubna 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Finská ofenzíva

Jarní období roku 2010 bylo ve znamení omlazování portfolia u Nokie a dočkali jsme se hned tří novinek. Vyznavači klasiky jistě rádi vzpomenou na Nokii E5. Šlo o cenově dostupnější model manažerské řady E, který nabízel slušný displej, pohodlnou QWERTY klávesnici a především operačním systém Symbian. Další QWERTY novinkou byla Nokia C3, která představovala základ pro vyznavače textování před telefonováním. Vrcholem byl nadějně vyhlížející model Nokia C6. Šlo o dotykový telefon s výsuvnou QWERTY klávesnicí, která byla opravdu velmi pohodlná. Prostředí Symbianu S60 bylo modernizováno dokonce i o widgety. Slabý hardware však novinku velmi brzdil.

Nokia E5, C3 a C6

U Sony Ericssonu se vysouvalo

Své novinky odhaloval také Sony Ericsson, avšak nadšení z nich bylo o poznání menší. Jejich společným jmenovatelem byla výsuvná konstrukce. Vybavenější model Zylo lákal na pohodlnou klávesnici či velký displej. Ačkoliv se však nacházel v řadě Walkman, nenabízel 3,5mm jack konektor. Ten paradoxně nabídl levnější model Spiro, avšak jeho problémem byl značně osekaný systém od Sagemu. Ne náhodou jsme si v roce 2010 stěžovali, že Sony Ericsson přešlapuje na místě.

Sony Ericsson Zylo a Spiro

Průšvih jménem Kin

Na rok 2010 jen tak nezapomene Microsoft. Na jaře totiž představil dva hodně odvážné telefony Kin One a Kin Two. Oba měly nezvyklé tvary a výsuvnou klávesnici. Neobvyklé bylo také nově vytvořené prostředí napojené na služby Zune. Dodnes zůstává otázkou, co si Microsoft od těchto novinek sliboval, každopádně ale již nyní víme, že jejich život byl jepičí. Po třech měsících je Microsoft totiž pohřbil.

Microsoft Kin One a Kin Two

Jak vypadal iOS 4.0?

Aktuálně již mnozí pravděpodobně vyhlížejí novinky v iOS 9.0, ale před pěti lety jsme se dočkali verze 4.0. Připomeňme, že tehdy jsme jej mohli zkoušet maximálně na iPhonu 3GS, na novější modely jsme čekali. V našem tehdejším článku se můžete podívat, co prostředí Apple iOS uměl a jak vypadal před pěti lety.

Diskuze ke článku
Lukáš
iOS4..... sakra mě to příjde jako by to bylo včera. V té době fungovala adresa jailbreakme.com k provedení jailbreaku a bylo dost videí jak lidi v apple storech dělali na vystavených kusech JB :D
KoPoo
Nokia E5 a jejich smrsknuta klávesnice. Vůbec se nedala používat.

Gestern von meinem BlackBerry 10-Smartphone
KoPoo
Zlatý BlackBerry který má patentovanou klávesnici. Která je nenahraditelná

Gestern von meinem BlackBerry 10-Smartphone
Nokiář
C6 používám dodnes, nejlepší telefon ever...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze