mobilenet.cz před 5 lety: fotomobil a poslední Windows Mobile

14

Server mobilenet.cz byl spuštěn již v roce 2005 a od té doby nám uplynulo už více než devět let. Rozhodli jsme se proto v našem seriálu zavzpomínat, co se dělo před několika lety v mobilním světě, případně přímo u nás na mobilenet.cz. Každých čtrnáct dní se ohlédneme o pět let zpět. V dnešním díle se tedy nacházíme na konci července roku 2010.

Ve 37. díle našeho seriálu mobilenet.cz před pěti lety se dostáváme na závěr července 2010. Na následujících řádcích si v krátkosti připomene, co významného se tehdy dělo v mobilním světě a u nás na serveru. Mnohdy to je opravdu hodně zajímavé vzpomínání a rovněž důkaz toho, jak dynamické odvětví mobilních telekomunikací je.

Flexaret v kapse

Před pěti lety se na našem trhu objevil zajímavý telefon, nebo snad fotoaparát, Emgeton Flexaret mini. Každopádně z čelní strany šlo o telefon s 3palcovým dotykovým displejem a tlačítky pod ním. Výbava nebyla nijak zvláštní, základní funkce a připojení maximálně skrze EDGE nebudilo zvláštní zájem. Trumf se nacházel na zadní straně. Z té totiž telefon najednou vypadal jako fotoaparát. Ještě aby ne. Celý objektiv byl totiž výsuvný a 12megapixelový fotoaparát se mohl pochlubit trojnásobným optickým zoomem. Kromě fotoaparátu,který však nakonec příliš kvalitní nebyl, však telefon již neměl čím zaujmout a brzy upadl do zapomnění.

Emgeton Flexaret Mini

Poslední Windows Mobile

Aktuálně to zní trošku zvláštně, neboť se přídomek Mobile opět vrátí. Jenže již se zcela odlišným systémem. Původní operační systém Windows Mobile v roce 2010 dožíval a na jeho odchodu jej doprovázely poslední modely. Jedním z těch, který mohl pomyslně zhasnout světlo, byl telefon HTC HD mini. Šlo vlastně o zmenšenou variantu legendární HD2. Nabízel 3,2palcvoý displej, 512 MB RAM, jednojádrový procesor s taktem 600 MHz či 5megapixelový fotoaparát. Windows Mobile ve verzi 6.5.3 byl pak ještě vylepšen o nadstavbu HTC, která zásadně usnadňovala ovládání.

HTC HD mini

Měšťák s QWERTY

A do třetice tu máme recenzi, na které byl července 2010 obzvlášť bohatý. Otestovali jsme pro vás také LG GT350 Town. Šlo o základní model výrobce s 3palcovým dotykovým displejem nebo 2megapixelovým fotoaparátem. Jeho hlavním tahákem však byla výsuvná QWERTY klávesnice. Ačkoliv jsme chválili dobrou výdrž či propojení se sociálními sítěmi, výbava postrádala sítě třetí generace a klávesnice se výrobci příliš nepovedla.

LG GT350 Town

Pokrok nezastavíš

Letošní rok je ve znamení velmi rychlého pokrývání republiky signálem sítí LTE. Zdá se nám to však pomalu nebo nedostatečné. Vzpomeňme však na dobu nedávno minulou. Píše se červenec 2010 a na našem území se teprve rozrůstá pokrytí sítěmi 3G. Například O2 je v létě před pěti lety rozšířilo do dalších 8 měst a navýšilo jejich počet na 29. Pokryta tak byla všechna krajská města a některá okresní. Schválně se podívejte, zda jste již tehdy byli mezi těmi šťastnějšími.

Diskuze ke článku
Yegor
HD Mini bylo opravdu povedené :)
Gustav
Upravte si uz podnadpis! Pred 9lety byl rok 2007, ne roi 2005! Neumite pocitat??
David
Jaktoze po 14 dnech nebyl mobilecast ? Koukam ze na to tady ted pekne prdite amateri !!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze