HTC HD Mini: nejlepší bratr
recenze

HTC HD Mini: nejlepší bratr

6

Dnes máme tu čest seznámit se s dost možná posledním kouskem se starými Windows Mobile. Jde o menšího bratříčka modelu HD2. Kromě velikosti však novinka neztratila téměř nic. Hledáte-li perfektně vybavený mobil s Windows a HD2 je pro vás velký, měli byste zbystřit.

HTC HD mini bezpochyby značně rozvíří vody telefonů s operačním systémem Windows Mobile 6.5. O nich se ví, že jsou již za hranicí životnosti a letos budou nahrazeny novou verzí. Nicméně HTC opět dokázalo nemožné a starý systém polilo živou vodou. Samozřejmě nemluvím o ničem jiném, než o prostředí Sense, které takřka zakrývá původní „okna“. K pocitu, že v ruce máte moderní a rychlý telefon přispívá i kapacitní displej, HW parametry a špičková výbava, která jde cestou bez kompromisů.

Technické parametry

Rozměry103 x 57,7 x 11,7 mm
Hmotnost110 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový, kapacitní, rozlišení HVGA (320 x 480 px), 65 tisíc barev, úhlopříčka 3,2"
ProcesorQualcomm 600MHz
Paměť384 MB RAM, 512 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB)
Otevřený operační systém Windows Mobile 6.5.3 Professional
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, integrované sociální služby Facebook, Twitter, Flickr
Multimédiaaudio a video přehrávač, klasický 3,5 mm jack, FM rádio s RDS
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 pixelů), autofocus
video 640 x 480, 30 FPS
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, digitální kompas, Google Mapy, CoPilot
Datové funkce Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g), Wi-Fi Router
Baterie a výdrž Li-lon 1200 mAh
Doba hovoru: 435 minut
Pohotovostní doba: 500 hodin
Cena a dostupnost cca 8653Kč
2.čtvrtletí 2010

Design a konstrukce: černá pláň bez kláves

Jakmile poprvé spatříte na vlastní oči HTC HD Mini, patrně si jej oblíbíte. Design telefonu sice není ničím extra výstřední, ale klasika v podobě černé barvy, lesklého displeje a absence kláves navozuje až luxusní dojem. Jako hlavní materiál byl zvolen plast. Otisky prstů vás potrápí jen na přední straně, zadní kryt je již zpracován matně. Celá přední strana je takřka v jedné rovině. Jediným narušitelem je reproduktor, který je mírně zapuštěn. Pod displejem objevíte pětici dotykových tlačítek. Jedná se o známou sestavu, kterou jsme viděli na více telefonech. Zleva je to zelené sluchátko, tlačítko s domečkem, start, zpět a červené sluchátko.

Zmínku si zaslouží i kvalita konstrukce. U HD Mini HTC dalo přednost zadní skořápce před krytem. Pokud tak chcete vyměnit jakoukoliv kartu, musíte baterii vyloupnout ven, což vůbec není snadné a napoprvé jsem HD mini nemohl rozlousknout. Zároveň jsem tímto prozradil, že „šrouby“ viditelné na zadní straně, jsou jen čistě designový prvek. Použitá skořápka by měla zaručovat pevnou a nevrzající konstrukci. Realita je bohužel trošku jiná. HD mini sice určitě vydrží nějaký ten pád, aniž by se rozložilo, ale při promačkaní nepěkně vrže. To bych u telefonu za bezmála deset tisíc opravdu neočekával.

Pokud se podíváme na HD mini z boku, zjistíme, že ani tentokrát to úplně bez kláves nešlo. Levý bok okupuje pochromované dvojtlačítko k regulaci hlasitosti. Na horní hraně se v chromovém rámečku ukrývá vypínací a případně displej zamykající klávesa. Kousek vedle je ještě umístěn 3,5 mm jack konektor. Poslední „věci“ se dějí na spodku, kde je umístěn konektor microUSB, který je ale nezvykle otočen. Často se mi tak stávalo, že jsem po zvyku z jiných značek strkal kabel obráceně. Společnost mu z jedné strany dělá otvor pro poutko a z druhé mikrofon.

Záda telefonů zpestřuje logo HTC a ve spodní části už známý nápis, že telefonu nechybí prostředí Sense. Nad logem výrobce se ve společném oválu usadil fotoaparát a reproduktor. Menší šok vás čeká ve chvíli, kdy poprvé HD mini rozlousknete. Celý vnitřek je totiž jasně žlutý. Ještě připomenu, že byť má novinka v názvu slovo mini, o vyloženého trpaslíka se v žádném případě nejedná. Rozměry činí 104 x 58 x 12 milimetrů. S hmotností 110 gramů jsme spokojeni.

Baterie a výdrž: statečný bojovník

Telefonům poslední doby je často vytýkána mizerná výdrž baterie. To však není případ HTC HD mini. Stejně jako jeho starší a větší bratr HD2 vydrží dostatečně dlouho. Použit byl Li-Ion akumulátor o kapacitě 1200 mAh. Při intenzivním používání, kdy si s telefonem budete hrát, brouzdat po internetu v sítích 3G , si telefon o nabití řekne po dvou až třech dnech. Při synchronizaci e-mailů a častějším využívání datových a multimediálních funkcí vydrží jeden a půl dne. Plnou zátěž jednoho pracovního dne tak vydrží bez problémů. Oceníte i procentuální vyjádření stavu baterie. Zajímavostí je, že i když kapacita baterie klesne pod hodnotu 30%, můžete se spolehnout na další den s jistými omezeními v používání.

Zvuk: reproduktor neuchvátí

Kvalita hlasité reprodukce není nikterak oslňující. Citelně by pomohla větší dávka basů. K vylepšení nepřispívá ani umístění reproduktoru. Pokud telefon položíte, neuslyšíte téměř nic. Naštěstí ale telefon není primárně určen pro náctileté, kteří hlasitou a kvalitní reprodukci oceňují. O něco lepší zážitek nastává při poslechu ze sluchátek. Není třeba ani nic nastavovat a telefon vám do uší pouští ucházející zvuk, který se nebude líbit jen opravdovým hudebním znalcům.

Displej a uživatelské prostředí: co víc si přát

Vzhledem k menším rozměrům se musel uskromnit i displej. Oproti modelu HD2 je to o více než jeden palec. Nicméně i velikost 3,2 palce je dostačující. Neobvyklé je použité rozlišení 320 x 480 pixelů. V každém případě je ale dostatečně jemné. Displej je aktivní a dotyková technologie kapacitní. Paleta barev se zastavila na čísle 65 536. To dnes rozhodně není mnoho, je ale třeba mít na paměti, že více systém Windows Mobile 6.5 nezvládne. Tento menší prohřešek však hravě smazává jak rozlišení, tak perfektní kontrast a podání barev, stejně jako zahrnutí nejpokročilejších technologií včetně akcelerometru a světelného senzoru. Naopak trošku zamrzí absence technologie multi-touch.

HTC oficiálně uvádí implementaci prostředí Sense, které je tak důvěrně známé z modelu HTC Hero, nebo posledně také Tattoo. Pro zapnutí a úvodním průzkumu je však jasné, že se díváme na staré známe, i když patřičně upravené prostředí TouchFLO 3D. Některé záložky domácí obrazovky jsou navíc zbrusu nové (alespoň graficky), stále se ale jedná o TouchFLO.

Výše vyřčené samozřejmě nemění nic na faktu, že se nové TouchFLO graficky velmi povedlo, i když mi přijdou některé lišty již lehce ohrané. Úvodní obrazovka nyní spojuje analogové hodiny a poznámky. Najdete tu další nejpoužívanější části systému, jako kalendář, zprávy, hudební knihovnu, galerii fotek atd., tudíž do samotného WM budete muset jen zřídka. Největším bonbónkem pro oko je jednoznačně počasí, které bylo obohaceno o milé efekty. Na obrazovce vám tak prší, fouká vítr, zamrzává displej či se na slunci leskne Měsíc. Nádhera. Ještě větší peckou je pak možnost implementace počasí na úvodní stránku k digitálním hodinám (pokud budete mít štěstí a budete v dostupné lokalitě), přičemž se vám bude obrazovka měnit v závislosti na tom, jaké je zrovna počasí ve vašem okolí. Brilantní nápad.

Telefonní seznam: Díky,TouchFLO!

V seznamu kontaktů předvádí UI své nejlepší kvality a do samotného Windows Mobile tak díky němu nebudete muset vůbec zasahovat. Pro rychlovolby máte k dispozici jednu ze záložek, kde po kliknutí na fotku ihned voláte. Pro další akce pak stačí kliknout na položku všech osob v seznamu a otevře se vám přehledný seznam a editor v jednom, který nabízí bezpočet možností nastavení a přizpůsobení. K jednotlivému kontaktu si přidáte vše: od fotografie až po narození či speciální připomínky. Vše je navíc graficky znamenitě vyvedené díky velkému displeji. Celý seznam je také propojen se sociálními sítěmi Facebooku a Twitteru, díky čemuž můžete mít aktualizace přímo u osoby ve vašem seznamu. Jednoduché a nesmírně praktické.

Zprávy a virtuální klávesnice: konverzace potěší

U posledních modelů HTC (a především novějších verzí TouchFLO či Sense) jsme stále více obdarováváni velmi pohodlným systémem zpráv známým jako Threads. Příchozí zprávy se vám dělí dle jejich odesílatele a formují se ve stylu komunikátorů ICQ a dalších, díky čemuž si s jedním člověkem pohodlně píšete v jediném okénku, ve kterém máte i zprávy odeslané vámi.

Samotné psaní na dotykovém displeji je celkem slušné. Samozřejmě v horizontální poloze, kdy jsou klávesy větší a nedochází k častým překlepům.

Fotoaparát: jen průměr

Vestavěný fotoaparát disponuje rozlišením 5 megapixelů. Na rozdíl od modelu HD2 novinka postrádá jakoukoliv formu přisvětlení. Zachován naštěstí zůstal autofocus, který však funguje neobvykle. Ostří průběžně na aktuálně vámi zobrazovanou scénu. Marně byste na těle hledali klasickou spoušť. Pořízení snímku provedete dotekem tlačítka na displeji. Z výsledných fotografií jsem bohužel nadšen nebyl. I za jasného počasí nevypadají v porovnání s konkurencí dobře. Objekty na fotografiích jakoby se nacházely v mlze. Často se také může stát, že si fotografie rozmáznete sami. Kvůli tomu, že pořízení probíhá skrz displej, není výjimkou lehké pohnutí telefonem. S ubývajícím světlem jde kvalita fotografií ještě rapidněji dolů. Malou náplastí je slušné video v rozlišení 640 x 480 pixelů a 30 snímky za vteřinu.

Ukázky fotografií a videa

Ukázkové video: 640 x 480 (30 FPS)

Internetový prohlížeč, sociální funkce a GPS: vše potřebné

Prohlížení internetu je i přes menší displej i nadále pohodlné a hlavně rychlé. Jak psaní na klávesnici při hledání, tak surfování samotné, je pohodlné i nastojato, což v přeplněné dopravě potěší. Prohlížeč Opera (k dispozici je i IE, ten se ale červenému kolečku rovnat nemůže) pracuje rychle a precizně, stránky se načítají rychle a bez chyb. Nechybí podpora Flashe, tudíž nemusíte zdlouhavě hledat pluginy či doplňkové aplikace ( i když YouTube prohlížeč je tu také).

Nedílnou součástí jsou v dnešní době i sociální funkce, v HD2 zastoupené interním klientem Facebooku a Twitteru. Po prvním přihlášení tak ani nemusíte do prohlížeče, vše máte dostupné jedním klikem z programů či Sense lišty. Pokud dáváte přednost klasickému zobrazení v prohlížeči, můžete tak učinit taktéž. HD Mini nabízí všechny nejnovější technologie připojení včetně GPRS, EDGE (obojí třídy 12), 3G, HSDPA, HSUPA, Bluetooth a Wi-FI, navíc poslouží jako přístupový bod Wi-Fi, sdílející přístup k internetu pro ostatní zaříení. Potěší, že obsluha sdílení bezdrátové sítě je nanejvýš snadná. Stačí jen vyplnit heslo a v okamžiku doma máte bezdrátový internet.

I přesto, že HD Mini běží na operačním systému WM 6.5 (a tedy nabízí téměř neomezenou přizpůsobitelnost a podporu aplikací), chlapíci z HTC přístroj napěchovali pořádnou zásobou programů již z výroby. Pro účely navigace zde najdete program CoPilot a aplikaci Google Maps. První jmenovaná je klasická navigace s hlasovým doprovodem, velmi jednoduchá a účelná. Nabízí, stejně jako konkurence, množství užitečných funkcí, pokud se vám však nebude líbit, stáhnete si bez problémů iGo či TomTom. Google Maps doplňuje portfolio navigace o interaktivní mapy a 3D pohledy ulic. Aplikaci samotnou jistě netřeba dlouze představovat. Na vše samozřejmě potřebujete internetové připojení.

Pokud je vám i toto málo, k dispozici máte online obchod Marketplace. Bohužel je ale celý v angličtině. Jedna z mnohých výhod WM je však jeho naprostá otevřenost, a pokud jste tak ve zkoumání internetu alespoň trochu zdatní, najdete si téměř vše, po čem vaše duše touží, mnohdy zcela zdarma.

Multimédia: možností dost

HTC HD Mini se rozhodně nezařadí mezi přeborníky v multimediální oblasti. Již výše jsem uvedl, že fotoaparát nepředstavuje nic úchvatného. Opřít se tak budete moct o kvalitní přehrávač hudby a videa, kde zaujme prostředí. Menší nepříjemností je absence podpory kodeků DivX a Xvid pro videopřehrávač, kvůli čemuž budete muset všechny filmy pracně konvertovat. Pro hraní her je k dispozici systém Windows i Java. Nicméně budete limitování neobvyklým rozlišením displeje. Vestavěny jsou pouze dvě hry. Jednak starý známý Solitare, který by omlazovací kůru potřeboval jako sůl, a poté druhá hra, která využívá pohybového čidla a musíte v ní kuličku dostat do správné jamky.

Závěr: velmi důstojný konec

Jako důstojný jsem označil konec operačního systému Windows Mobile 6.5. Příští modely se již budou spoléhat na nové Windows Phone 7. V modelech HD2 a HD Mini dokázalo HTC zužitkovat maximum možného. Oba přístroje se vydaly cestou bez kompromisů a nabízejí špičkovou výbavu dnešní doby. HD Mini sází na menší rozměry, což někomu, kdo oželí slabší procesor a extra velký displej, bude postačovat. Prostředí je díky Sense oku lahodící a dostatečně rychlé. K pohodlnosti přispívá i kapacitní displej. Potěší zdařilý design, plná datová výbava či přítomnost funkce sdílení bezdrátové sítě. Na závěr tedy jen dodám, že kdo chce to nejlepší, co kdy budou Windows Mobile 6.5 umět, má zřejmě poslední šanci.

htc-hd-mini
Klady
  • kompaktní rozměry
  • pohodlné ovládání, plná datová výbava
  • Wi-Fi Router
  • slušná výdrž
Zápory
  • vrzající konstrukce
  • nepříliš kvalitní fotoaparát
  • nekvalitní hlasitá reprodukce
Diskuze ke článku
Xman
Recenze pěkná, cena trochu mimo mísu, ale to nevadí, chtěl jsem se zeptat, proč je v mínusech vrzající konstrukce? Znamená to, že jak promáčknu prstem zadní kryt, tak se nějak deformuje, nebo že nedoléhá a hýbe se (jako třeba u N 5530 XpressMusic)??
Díky za odpovědi
Michal Pavlíček
Pěkné odpoloedne,

zadní kryt rozhodně není tak nekvalitní jako na Nokii 5530 XM. Také, jak jsem psal, nehrozí, že by zadní kryt časem odpadnul apod. Vrzání nastává pouze v situaci, kdy telefon pevně uchopíte a z boku promáčkáte. Vcelku nejde o nic až tak hrozného, nicméně u telefonu za devět tisíc korun bych to už nečekal.
Miloš Bíba
TouchFlo bylo mozna v roce 2008, poté bylo nahrazeno TouchFlo3D a posléze Sense 2.1. Tento přístroj mé nepochybně Sense 2.5, které má s TouchFlo společného jen málo, pokud vůbec něco...

Zvolání "Díky TouchFlo!" opravdu nerozumím, prostředí Windows mobile 6.5.3 je zrovna v práci s kontakty bez problémů použitelné a hezké. Sense je jenom grafika navíc.

Na Sense 2.5 se dá nainstalovat nástavba CoOkie Home Tab, který z domácí stránky udělá mnoho domácích stránek a na ně si dáte doslova všecko co chcete a tak jak chcete - a to je teprve nástavba která z toho udělá jinej stroj, nikoliv Sense...

Mbiba
Denis
Dobrý večer,

Mám dotaz jestli je mobil HTC HD mini v českém jazyce? Děkuji za odpověd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze