Emgeton Flexaret Mini: pozor, vyletí ptáček
recenze

Emgeton Flexaret Mini: pozor, vyletí ptáček

2

Dotykový telefon od nepříliš prestižního výrobce, který nijak nevyniká designem ani výbavou a přesto se prodává za téměř deset tisíc? Ano, je to možné. Jeho hlavním tahákem je totiž 12 megapixelový fotoaparát s 3x optickým zoomem a xenonovým bleskem. Jak si v testu vedl, se dozvíte v naší recenzi.


Emgeton Flexaret Mini - oficiální fotografie

Mobilními telefony fotíme již bezmála deset let. Celá dekáda byla ve znamení navyšování rozlišení. Samozřejmě rostla i kvalita fotografií, nicméně s klasickými kompakty telefony téměř nikdy nešlo srovnávat. Například optického zoomu jsme se v České republice oficiálně dočkali jen dvakrát. Těmi zástupci byly Nokia N93(i) a Samsung G800. Spíše vzácným jevem je stále i xenonový blesk. Tuto nelichotivou statistiku přepíše dnes recenzovaný Emgeton Flexaret Mini. Nejenže oslní počtem megapixelů, ale nabídne i optický zoom a xenonový blesk. Otázkou zůstává, zda to bude stačit na úspěch. Další trumfy totiž nemá a zbylá výbava celkem pokulhává za obvyklým standardem.

Technické parametry

Rozměry112 x 52 x 19 mm
Hmotnost145 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 900 / 1800 / 1900 Mhz
Displej dotykový, rezistvní, rozlišení WQVGA (240 x 400 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 3,0"
Procesor?
Paměť? MB RAM, 70 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC
Otevřený operační systém ne (vlastní – Nucelus )
Organizační funkcee-mailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, kalkulačka, opakovaný budík, synchronizace s PC, čtečka RSS kanálů, Flickr, světový čas, čtečka knih, diktafon
Multimédiaaudio a video přehrávač, FM rádio s možností záznamu, Java MIDP 2.0 (bez 3D)
Fotoaparát 12 Mpx (4000 x 3000 pixelů), autofocus, 3x optický zoom, stabilizátor
video 640 x 480, 24,5 FPS
Datové funkce Bluetooth 2.1 + EDR (profil A2DP) GPRS (třída 12), EDGE (třída 12)
Baterie a výdrž Li-lon 1020 mAh
Doba hovoru: 600 minut
Pohotovostní doba: 450 hodin
Cena a dostupnost cca 8400Kč
2.čtvrtletí 2010

Videopohled

V krabici naleznete

  • telefon Emgeton Flexaret Mini
  • český návod
  • stereo headset
  • datový kabel
  • 2x Li-Ion baterii s kapacitou 1020 mAh
  • stylus
  • nabíječku a dokovací stanici
  • pouzdro
  • CD se softwarem
  • TV kabel

Design a konstrukce: lesklá a plastová cihla

Jakmile prvně spatříte Flexaret Mini, zažijete menší šok. Telefon je prostě velký a tlustý. Rozměry činí 113 x 52 x 19 milimetrů. Nadprůměrná je i hmotnost 145 gramů. Věřte, že přenášet telefon v kapse u kalhot už není dvakrát příjemné. Kárat výrobce ale rozhodně nehodlám, neboť za většími rozměry i vyšší hmotností stojí optika fotoaparátu. Naopak chválím za rozumnou šířku telefonu, která již kvůli fotoaparátu ani snad menší být nemohla. Jako hlavní materiál byl zvolen obyčejný a lesklý plast. Naštěstí na něm ale moc neulpívají otisky prstů. Řešení, jak se jich zbavit, je navíc velmi jednoduché. V základním balení dostanete semišové pouzdro. Pokud v něm budete telefon nosit, tak při každém vyjmutí dojde k setření veškerých otisků z krytu. I přes použitý materiál musím chválit dílenské zpracování. Telefon je pevný jako skála a o nějakém vrzání nemůže být řeč.

Většinu přední strany zabral dotykový displej. Nad ním se usídlila kamerka pro autoportréty ( videohovory telefon neumí) a reproduktor pro hlasové hovory. Pod displejem sídlí logo výrobce a několik tlačítek. Jde o velmi pohodlný čtyřsměrný ovladač s potvrzovacím středem, který jsem si velmi oblíbil. Je dostatečně velký a díky němu takřka nemusíte patlat po displeji prsty či stylusem. Ovladač je celý černý a efektně jej lemuje červený kroužek. Po obou stranách je obklopen jak dotykovými, tak běžnými klávesami. Levé dotykové tlačítko vždy spustí prohlížeč obrázků. V ten moment se změní i podsvícení kláves z bílé na červenou barvu. Pravé dotykové tlačítko slouží jako korekční a mazací klávesa. Jejich stisk je doprovázen decentním zavibrováním. Pod dotykovými tlačítky najdeme dvě klasická. Jde o zelené a červené sluchátko. Druhé jmenované slouží v menu i jako přímý návrat do pohotovostního režimu.

Levý bok telefon ukrývá hlavní reproduktor. Díky viditelné kovové mřížce působí velmi efektně. Na stejném boku se nachází ještě slot pro paměťové karty a ouško pro poutko či stylus, který není integrován do těla přístroje. Spodní strana poskytuje domov pro jediný konektor telefonu. Jde o celkem standardní miniUSB. Absence hudebního 3,5 mm jacku je ale nepříjemná. Na pravém boku se zabydlelo dvojtlačítko regulující hlasitost a zoom fotoaparátu. Pod ním je klávesa pro vstup do aplikace fotoaparátu a hned vedle i nepostradatelná spoušť. Malou zajímavostí je, že telefon díky jeho tvarům můžete postavit na jakoukoliv hranu a vždy stojí.

Asi nejzajímavější je zadní strana. Jakmile telefon položíte displejem dolů, bude málokdo tipovat, že se jedná o mobilní telefon. Masivní objektiv zabírá zadní stranu téměř z poloviny a využívá celou její šíři. Honosí se nápisem 3x optical zoom a červeným lemováním. Nalevo od něj je xenonový blesk a logo fotoaparátu Flexaret. Samozřejmě nechybí ani informace o počtu megapixelů a typu snímače.

Baterie a výdrž: dvojitá porce

Neobvyklé, avšak milé překvapení,představuje dvojice baterií, které naleznete v základním balení. Potvrzuje se, že je přístroj určený na focení a někdy se může stát, že by jeden akumulátor o kapacitě 1020 mAh nestačil. Chválím výrobce i za přibalenou dokovací stanici. Záložní baterii tak dobijete, aniž byste nutně potřebovali telefon. Se samotnou výdrží budete také velmi spokojeni. V nastavení telefonu snadno zjistíte, z kolika procent je baterie ještě nabitá. Při testování jsem zjistil, že například 80% akumulátor ukazoval celé dva dny. Samozřejmě používání bylo velmi mírné. I tak ale telefon při vytížení bez problémů vydrží tři dny.

Displej: starší kousek

Jak jsem se zmínil již výše, byl použit dotykový displej, byť bohužel jen s rezistivní technologií. Nijak oslněn jsem nebyl ani z rozlišení. Na ploše tří palců totiž jde jen o 240 x 400 pixelů, a to je na telefon v této cenové kategorie málo. Displej je alespoň aktivní a zobrazí paletu 262 144 barev. S podáním barev i jasem jsem byl spokojen. Intenzitu jasu lze buďto nechat na automatice, nebo si jí manuálně nastavit v pěti krocích. Reakce na váš dotyk je na rezistivní displej poměrně dobrá a doprovázená zavibrováním. Navíc máte mnohdy možnost využít kurzor.

Prostředí: zaučení nezbytné

Značka Emgeton není v našich končinách příliš známá jako výrobce mobilních telefonů, a proto bude pro každého prostředí telefonu, které se jmenuje Nukleus, zpočátku španělskou vesnicí. Abych jen nekáral, řeknu předem, že po pár dnech jsem se s ním celkem dobře sžil. Odemknutí i zamknutí probíhá pomocí dotykového displeje. Pohotovostní obrazovka je poměrně klasická, ale v dnešní době méně praktická. V horní části nechybí informace o stavu signálu a baterie. Pokud zrovna nemáte nastavenou tapetu s časem je vedle indikace baterie i čas. Tapeta s časem jde tahem prstu či kurzorem změnit na úzkou tapetu. Pod velkými hodinami, respektive tapetou je pak shluk různých ikonek z menu, které je možné měnit. Defacto tak vůbec nemusíte vstupovat do hlavního menu. Ikonky jsou rozdělený do dvou či tří obrazovek a listujete mezi nimi tahem prstu. Bohužel díky rezistivnímu displeji to není zrovna pohodlné. Já osobně jsem často upřednostňoval ovládání pomocí kurzoru a dotykový displej jsem využíval vždy jen pro volbu „zpět“. Grafický styl prostředí můžete změnit v nastavení. Lišit se může design ikonek i barva pozadí. Primárně přednastavenou bílou doporučuji přenastavit na černou. Ta nejenže ladí více k telefonu, ale i ikonky jsou graficky mnohem zdařilejší.


Různé podoby pohotovostní obrazovky

Hlavní menu je rozděleno do čtyř záložek. Každá záložka pak skrývá čtyři ikonky. V první se trochu nelogicky nachází veškeré nastavení a organizační funkce. Druhá, označená telefonním sluchátkem, seskupuje veškeré telefonní funkce a opět nezvykle i zprávy. Třetí záložka se jmenuje zábava a najdeme v ní přístup k java aplikacím, fotoaparátu a dalšímu multimediálnímu obsahu. Poslední záložka už nabízí jen tři ikonky, které vždy souvisejí s internetem. Celé menu je samozřejmě snadno ovladatelné dotykem, nicméně znovu lépe poslouží kurzor.


Hlavní menu je rozděleno do čtyř záložek

Fotoaparát: oslní každého

Nyní se dostávám k hlavní chloubě. 12 megapixelový fotoaparát s 3x optickým zoomem a xenonovým bleskem. Už jen díky těmto základním informacím mohu říci, že zde mám první telefon kombinující optický zoom a xenonový blesk, který se u nás prodává. Fotoaparát vyniká spoustou různých nastavení. Například scénických režimů je hned 20. Pokud tedy nebudete chtít vše nechat na automatice, máte s nadsázkou pro každý snímek příslušný režim. Nechybí volba ostření, stabilizátor ani makro. K dispozici je i široká škála rozlišení, z nichž některá umožňují pořizovat snímky ve formátu 16:9 či 3:2. Zoom funguje stejně jako u klasických fotoaparátu. Ovládáte jej tlačítkem na boční hraně nebo kurzorem.


Nastavení fotoaparátu je vskutku bohaté


Fotoaparát nebo mobilní telefon?

Ukázky fotografí:


Ukázka přiblížení pomocí 3x optického zoomu


Fotografovat lze i ve formátu 16:9


Flexaret Mini si poradí s makrem i tmavými interiéry

Kvalitě pořízených snímků jsme se již věnovali v samostatném článku a tak nyní jen ve stručnosti. Za dobrých světelných podmínek pořídí Felxaret Mini opravdu povedené snímky, které pro běžného uživatele budou bohatě dostačovat. Optický zoom se častokrát hodí. Neocenitelným pomocníkem je i xenonový blesk, díky kterému můžete fotografovat v místnostech i v noci a ve výsledku i něco uvidíte. Potěšila mě i rychlost fotografování. Jakmile vyfotíte je telefon připraven pořídit další snímek. Trochu pomalejší je jen náběh samotné aplikace fotoaparátu. K dispozici je i záznam videa v rozlišení 640 x 480 s 24,5 snímky za vteřinu.

TIP! Přečtěte si článek jak fotí Emgeton Flexaret Mini, kde naleznete i další ukázkové fotografie

Multimédia: známý přehrávač E-Cult

Zde nezačnu ničím jiným, než zdařilým a z klasických přehrávačů známým přehrávačem E-Cult. Poskytuje bohaté možnosti nastavení včetně ekvalizéru či 3D zvuku. Vše tak kazí nepřítomnost 3,5 mm jack konektoru a jakékoliv redukce. Odkázáni budete na přibalená sluchátka a konektor miniUSB či vlastní Buletooth sluchátka. Malou útěchou budiž fakt, že i ta dodávaná hrají poměrně obstojně a dobře padnou do uší. K dispozici je i FM rádio, které sice postrádá funkci RDS, ovšem dokáže poslouchanou stanici nahrávat. Záznam probíhá ve formátu AMR nebo WAV a navolit lze i kvalitu. Bohužel i při té nejvyšší není záznam nikterak kvalitní. Zapomenout tak můžete na nahrávání oblíbených písniček z rádií a následnou kvalitní reprodukci. Pro účely nahrání písničky jako vyzvánění však funkce poslouží dobře. Kromě klasického prohlížeče obrázků, který se automaticky orientuje na šířku displeje, je přítomen i jednoduchý editor umožňující ořez či přidání rámečku a textu.


Kromě prohlížení obrázků je k dispozici i jednoduchá editace

Vestavěna je pouze jedna hra, ve které tvoříte řádky či úhlopříčky různých kostiček a ty následně mizí. K dispozici máte i platformu JAVA, nicméně ta příliš použitelná není. Na jednoduší hry postačuje, složitější však odmítá spustit. Moderní 3D hry si na Emgetonu tudíž nezahrajete.


Poslouchanou rádiovou stanici je možné i nahrávat

Telefonní funkce: neuvidíte se

Po stránce telefonních funkcí je Emgetonu málo co vytknout. Nabídne prostor pro 1000 vícepoložkových záznamů, ke kterým můžete připojit krom čísla i název společnosti, e-mailovou adresu a další položky. Nechybí několik přednastavených skupin, které můžete odlišit zvoněním. Ke každému kontaktu lze přiřadit i fotografii. Smířit se musíte s absencí videohovorů. Kvalita reproduktoru lehce zaostává za průměrem. Hlas slyšíte trošku zastřeně a může se stát, že občas nějakému slovu neporozumíte. Opačná strana si ovšem na kvalitu nikdy nestěžovala. Vyhledávání v seznamu je pohodlné pomocí postupného psaní. Stejně je na tom i listování, protože výrobce nezapomněl na kinetické scrolování.

Zprávy: 500 musí stačit

Editory má Emgeton Flexaret Mini dva. Jeden pro textové a jeden pro multimediální zprávy. Takové řešení u moderních telefonů už často nevídáme, nicméně jako zápor to rozhodně považovat nelze. Paměť zpráv je omezena na 500 textovek, což nemusí vystačit každému. Psaní je vyřešeno pomocí virtuální klávesnice ve vertikální poloze telefonu. Klasická QWERTY klávesnice dostupná není. V nabídce neschází ani e-mailový klient umožňující práci s přílohami, který lze jednoduše nastavit. Bohužel neumí automaticky kontrolovat stav vaší schránky.

Organizační funkce: klasika a čtečka knih

V organizačních funkcích nemůže scházet kalendář. Ten sice začíná nedělí (což nelze bohužel změnit), ale nabízí dva druhy náhledů, aktuální den je jasně vyznačen a u všech dnů s událostí je červená hvězdička. Dále můžete očekávat úkolovník, pětici opakovaných budíků, kalkulačku a stopky. Vhod přijdou aplikace světový čas či čtečka knih, která si poradí s formáty TXT a PDB.


V nastavení zjistíte i přesný stav nabití baterie

Datové funkce: pouze nutný základ

Moderní telefony by měly bez větších problémů zvládat prohlížení internetu. Bohužel to se netýká námi testovaného Flexaret Mini. Z datových přenosů je podporována jen prehistorická dvojice GPRS a EDGE. Dodám, že obě technologie jsou ve třídě 12. Bezdrátově lze komunikovat přes Bluetooth. Wi-Fi bohužel chybí. Větším problémem je dosti tragický prohlížeč, který si neporadí ani se stránkou seznam.cz. Navíc je neuvěřitelně pomalý a celkově tedy nepoužitelný. Částečným řešením je instalace Opery Mini. My jsme vyzkoušeli nejnovější verzi 5.1. Ta je sice použitelnější než vestavěný prohlížeč, ale již při otevírání třetí záložky byla odezva reakcí telefonu neúnosně dlouhá. Takto pomalý telefon jsme v redakci už dlouho neměli. Absence rychlých datových přenosů zase omezuje sdílení fotografií na internetu.


Vestavěný prohlížeč nejspíš používat nebudete, výhrou však není ani Opera Mini

Závěr: fotoaparát se kterým si zavoláte

Na tento model Emgetonu je třeba nahlížet z lehce odlišného pohledu, než na běžné mobilní telefony. Emgeton Flexaret Mini je spíše fotoaparát s funkcemi mobilního telefonu. Do celkem kompaktního kvádru se výrobci podařilo zakomponovat slušný displej, relativně pohodlné ovládání, perfektní fotoaparát s optickým zoomem, velmi slušný hudební přehrávač a průměrně vybavený mobilní telefon. Dotažen do konce však je jen fotoaparát. Na všem ostatním najdeme menší či větší nedodělky. Kvalitní hudební přehrávač degraduje chybějící 3,5 mm jack konektor. Pro plnohodnotné použití také postrádám rychlé datové přenosy a rychlejší Javu. Co naopak zaslouží pochvalu, je obsah základního balení. Krom standardu dostanete baterii navíc, dokovací stanici, pouzdro i stylus.


Přístroj dvou tváří
emgeton-flexaret-mini
Klady
  • Kvalitní 12 Mpx fotoaparát
  • 3x optický zoom a xenonový blesk
  • velmi bohaté základní balení
Zápory
  • Větší rozměry a hmotnost
  • slabá datová výbava
  • horší displej
  • pomalá JAVA
Diskuze ke článku
JPanther
Děkuji za podrobné povídání o tomto přístroji. 10 let čekám na možnost pořídit foťák s mobilem. Narozdíl od mobilů s čímsi, co snímá 2, 3, 5 až 8MB mlhu za nějakým pidisklíčkem by již toto mohlo být použitelné pro pracovní dokumentaci. Nedostatky ostatních částí - že jsou 3 roky zastaralé mně celkem nezajímají, protože dnešní špička bude za 3 roky stejně prehistorická, kdežto sklo fotoaparátku bude mít i za 10 let podobnou hodnotu.
loftus
Naprosto souhlasím.Na internet mám notebook,muziku si doma pustím z beden.Pokud je fotoaparát v tomo mobilu tak dobrý jak píšete,tak tento telefon zatím nemá alternativu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze