Meizu MX3: nabušený Číňan s obrovskou pamětí

2

Meizu a Xiaomi. Dvě značky původem z Číny, o kterých je slyšet čím dál častěji ve spojitosti s výborně vybavenými smartphony s Androidem za příznivou cenu. Dnes si představíme zbrusu novou vlajkovou loď prvního jmenovaného výrobce – nový model MX3, který na tradici předchozích modelů navazuje naprosto bezezbytku.

Jak asi většina z vás ví, modely od Meizu mají jeden zásadní problém. Oficiálně se totiž prodávají pouze na území Číny, kde se samozřejmě díky obří zákaznické základně výrobci snadno uživí a zájemci z ostatních částí světa tak musí využívat různých pokoutných cest pro získání těchto telefonů. Nejinak je tomu rovněž u modelu MX3. Ovšem nepředbíhejme.

Model MX3 navazuje na své úspěšné předchůdce, modely MX a MX2. To už poznáte na první pohled. Opět nechybí charakteristické, výrazně zaoblené rohy. Dominantou je na první pohled velký displej, který doplňuje ve spodní části vzhledově velmi zajímavé, kruhové ovládací tlačítko pod displejem. Zmíněný displej má na svědomí japonský výrobce Sharp. Jedná se o panel s velkou úhlopříčkou 5,1 palce a nezvyklým rozlišením 1800 × 1080 pixelů a poměrem stran 15:9. Displej by měl nabízet velmi pěkný obraz. Zajímavé jsou velmi tenké (2,9 mm) rámečky kolem displeje, které rovněž nelze přehlédnout.

Už díky rozměrům displeje jde poznat, že se nejedná zrovna o přístroj kompaktních rozměrů. V řeči čísel telefon na výšku měří 139 milimetrů, na šířku 71,9 milimetrů a v profilu 9,1 milimetrů. Hmotnost činí vzhledem k rozměrům bez problému únosnou (doslova) hodnotu 149 gramů. Šasi telefonu jinak převážně tvoří plast. Pro milovníky barev v Meizu tentokrát připravili širokou paletu světlých, líbivých barevných variant.

Už spekulace před oficiálním představením ukazovaly na to, že by model MX3 mohl obsahovat čipset od Samsungu. To se nakonec potvrdilo. Meizu si objednalo dokonce stejný model, jaký v sobě obsahuje známý Samsung Galaxy S4, tedy Exynos 5410, který obsahuje jednak výkonný čřyřjádrový procesor Cortex-A15 s taktem 1,6 GHz a poté ještě druhý, rovněž čtyřjádrový procesor Cortex-A7 s taktem 1,2 GHz. Důvodem je samozřejmě možnost přepínání mezi oběma jednotkami podle potřeby, což se kladně projeví na výdrži baterie. Součástí čipsetu je dále GPU SGX544 MP3, 2 GB RAM a čip vnitřní paměti, který může bude vyráběn ve variantách 16, 32, 64 a 128 GB. Platí rovněž, že s rostoucí kapacitou paměti poroste i konečná cena.

Zmínit se ještě zvlášť musíme i o dalším čipu. Jedná se o čip, starající se o produkci zvuku. Dodala jej firma Wolfson, která je ve svém oboru jednou z nejlepších. Zvukový výstup Meizu MX3 by se tak měl vyznačovat vysokou kvalitou a nízkým zkreslením. Kvalitu zvuku by také měl podpořit speciální zesilovač a Dirac HD kodek. Dobré kvality by mělo dosahovat rovněž i nahrávání zvuku, kterou bude způsobovat speciální softwarová korekce.

Meizu stejně, jako většina čínských výrobců osazuje své telefony poměrně značně upraveným operačním systémem Android. Konkrétně model MX3 nabídne Android 4.2, nad kterým bude figurovat grafická nadstavba Flyme 3.0. Kromě líbivé grafiky prostředí Meizu přichystalo i několik speciálních vychytávek, které však podle všeho budou moci ocenit pouze zákazníci v Číně.

Videopreview engadget.com

Čínská novinka přijde také s poměrně kvalitním fotoaparátem. Vyplývá to alespoň z papírových statistik. Jedná se o 8Mpx fotoaparát od Sony s objektivem se světelností f/2.0. Na dobré úrovni by se měla pohybovat stabilizace obrazu a také celková rychlost prostředí fotoaparátu. Fotoaparát dokáže údajně v uspokojivé kvalitně vyfotit scénu, pohybující se rychlostí až 20fps. Pro vyznavače Skypu je nad displejem připravena ještě 2Mpx kamera.

V dalších specifikacích modelu Meizu Mx3 již nenajdeme nic speciálního. Samozřejmě bude připravena kompletní paleta možností připojení od Wi-Fi, Bluetooth, 3G a dokonce i NFC. Chybět bude pouze podpora pro současná nejrychlejší mobilní data – LTE. Dostatek energie pro každodenní používání bude zajišťovat akumulátor s kapacitou 2 400 mAh. Výdrž by podle oficiálního vyjádření výrobce měla odpovídat 9 hodinám prohlížení webu na 3G, 10 hodinám na Wi-Fi či 7 hodinám přehrávání 1080p videa. Objektivní hodnoty ale přinesou až naše případné nezávislé redakční testy.

Jak už jsme uvedli v jednom z předchozích odstavců, Meizu MX3 bude k dispozici v 16, 32, 64 a 128GB, paměťových variantách. Ceny se budou v přepočtu pohybovat od 12 400 do 16 900 korun, což jsou vzhledem k výbavě telefonu odpovídající ceny. Prodej začne od poloviny září na čínském trhu. Dostupnost pro globální trh oznámena nebyla a dá se tedy očekávat, že jedinou cestou pro získání telefonu bude opět pouze objednat si jej přímo z Číny.

Zdroje: gsmarena.com, meizu.com

Diskuze ke článku
mikis
Takhle mělo vypadat Xiaomi MI3 a byl by to důstojný nástupce mé MI2s, škoda. Tohle je nádherný a nadupaný telefon, palec nahoru pro Meizu!
mental.disease
a v čom je ako lepší? MI-3 + silnejšia bateria 3050 mAh + lepší čipset +FM radio + "lepšie" foto (dual-LED flash, HDR) + MIUI 5.0, i ked Meizu ma "nadstavbu" Flyme 3.0 - nepoznám, vraj je dobre..
MX3 + verzia 128GB

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze