#LumiaMegaTest: díl 9. – tipy na zajímavé WP aplikace

56

Smartphone bez aplikací by byl k ničemu. Je to tak, nebo si lze vystačit s tím, co nám výrobci přichystali? Jaké zajímavé aplikace se dají nalézt pro Windows Phone? Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, pokračuje už devátým dílem, který se zaměřuje na tipy na zajímavé Windows Phone aplikace.

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které po dobu 2 týdnů používají a hodnotí, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

TIP: víte, že si můžete fotografie z telefonů prohlížet i v galerii katalogu mobilů?

9. díl – tipy na zajímavé aplikace

Devátý, předposlední díl, se bude nést na vlně aplikací, respektive tipů na ně. Lumia testeři zmíní a doporučí aplikace, které používají a možná mezi nimi naleznete i takové, které neznáte.

Jan Vidim

#LumiaMegaTest

Windows Phone trpí nedostatkem aplikací ve Storu, ale v teď už je to spíše marketingový problém než praktický, protože za vše existuje nějaká náhrada. Dnes vám doporučím dvě aplikace a to konkrétně Audiocloud, klienta pro Soundcloud, a Wolfram Aplha, aplikaci stejnojmenné internetové stránky.

Audiocloud má jednoduché prostředí korespondující s Windows Phone. Na úvodní obrazovce najdete základní nabídku pro Soundcloud, můžete se tedy hned dostat na svůj profil nebo do seznamu sledovaných a také je tu položka saved tracks (uložené skladby), o které se ještě zmíním. Při tahu zprava doleva se dostanete do hlavního kanálu, kde se zobrazují poslední skladby. Po kliknutí na skladbu, se dostanete k jejímu náhledu a na stranách jsou záložky info a komentáře. Skladby, které jsou dostupné ke stažení, jdou stáhnout přímo do aplikace. Nenašel jsem ale způsob jak je pak dostat mezi ostatní hudbu. Aplikace je zdarma, takže vám nic nebrání si ji stáhnout a vyzkoušet, určitě za to stojí.

Jakub Smolík

#LumiaMegaTest

Super aplikace! To je pro někoho hodně diskutabilní pojem, mezi mé oblíbené patří (mimo FB, Skype, WhatsApp, Foursquare apod.) : Barcode Wallet, IIHF powered by Ško.... , Face Swap, iRadio, Lockmix, Shazam Encore, Point Reader, Sleep, Ringtone Maker, Speedtest.net, Lumia Refocus, Nokia NFC Writer, Device Shot nebo iVysílání, ovšem u mě to vyhrál MUSIC IMPORT a musiXmatch lyrics player. Jak nejrychleji dostat muziku do telefonu, nepřipojovat kabel, neopisovat čísla nebo deformované texty na ****to.cz a hlavně mít je správně pojmenované a s obrázkem? Ano, někdo si ji koupí, ale já otevřu MUSIC IMPORT, nic jednoduššího není! Do okna "search" zadáte jakou písničku hledáte, kliknete na lupu a vyberete si z desítek verzí, délek a rychlostí. Písničku si stáhnete bez omezení rychlosti či reklam a importujete jí do "xbox music", kde se vytvoří složka s názvem interpreta případně i alba. (viz moje print screeny). Hemží se to jen aplikacemi a přestože úroda ještě není taková jako u konkurence, rozhodně je z čeho vybírat. Dnes mám za úkol vám dát tip na nějakou zajímavou a méně známou aplikaci.

Aplikace musiXmatch lyrics player, je vlastně z velké části (super) karaoke. Buď si vyberete vlastní písníčku z knihovny, nebo si jí nejdřív pustíte ve vašem přehrávači. Pak teprve otevřete musiXmatch, po kliknutí na music id vám aplikace najde slova a automaticky přejede na aktuální část písničky, kterou přehráváte a ukáže vám text. Nebo když uslyšíte písničku v rádiu, kliknete na music id a během pár vteřin (záleží na rychlosti připojení) vidíte aktuální slova textu. Obě aplikace si poradí s českými písničkami, včetně diakritiky. (viz moje screeny)

Janda Tangelmayer

#LumiaMegaTest

O tom že na WP nejsou aplikace, se dost mluví, ale jestli je to pravda se už moc neřeší, dle mě jsou to jen řeči. Klasické aplikace tu jsou, FB, Twitter, Instagram, skype, skype qik, whatsapp, tripadvisor, swarm to vše se na WP najde a i mnohem, mnohem více. Mně třeba zaujali aplikace #1 TollKit, Easy Transfer, Era Smartbanking, Life tracker pro+, myTube, stream.cz.

Hlavně bych asi zmínil aplikace #1 TollKit a Easy Transfer. První jmenovaná aplikace je takový švýcarský nožík na vše ve vašem telefonu. V aplikaci najdete věci jako pravítko, úhloměr, kompas, vodováhu, baterku, zrcátko, lupu, převody jednotek a měn, stopky, rychloměr a další. Každá z funkcí využívá nějaký z senzorů v telefonu, ale nejlépe nebo alespoň nejzajímavěji řešený je úhloměr, kde když chcete změřit uhel, zapne se kamera a vy si dle kamery nastavíte měřený uhel. A druhá jmenovaná aplikace Easy Transfer je bezdrátové propojení telefonu a vašeho PC přes Wifi doma nebo v práci. Aplikací je opravdu dost, a jsem spokojen. Jediné odvětví kde je potřeba zapracovat jsou bankovní aplikace.

Josef Kubeš

#LumiaMegaTest

Aplikace a Windows Phone. Ožehavé téma – jedni tvrdí, že je jich dost, jiní tvrdí, že jich je málo. Jak to tedy je? Podle mého názoru je aplikací již poměrně dost a téměř na vše naleznete aplikaci, ať už oficiální nebo neoficiální. Trošku jako problém vidím, že někteří vývojáři sice udělají svou verzi aplikace i pro Windows Phone, nicméně nestarají se o ní a na Androidu a iOS pak je taková aplikace mnohem dál. Větší problém je také u her, protože zdaleka ne všichni uvádějí své výtvory pro WP. Někteří hru dodají s několika měsíčním odstupem, někteří vůbec. Najdou se ale i světlé výjimky, jako třeba Rovio nebo Gameloft.

Co se mi líbí, jsou tzv. univerzální aplikace, které fungují jak na WP, tak i na "velkých" Windows. Dle mě je to cesta, jak nalákat více vývojářů, protože uděláte aplikaci a máte více potenciálních zákazníků. Snad se tedy situace zlepší. Třeba banky by mohly ještě zapracovat, stejně tak lokální služby u svých aplikací. A konkrétní aplikace, které bych doporučil?

Pokud používáte RRS čtečku Feedly, tak doporučuji aplikaci Nextgen Reader. Za 40 Kč dostanete univerzální aplikaci, která funguje opravdu výborně. Na WP chybí oficiální aplikace IDOSu. S aplikací WMM Jízdní Řády to však nevadí. Přehledná aplikace, která vyhledá spojení, ukáže zpoždění, umí připnout vyhledané spojení na Start atd. Autor navíc chystá univerzální verzi, takže se mohou těšit i majitelé tabletů.

Nevyhovuje Vám vestavěný kalendář? Nebo jeho hrozná dlaždice? Chronos Calendar ji nahradí opravdu výborně. Mnoho nastavení a přehledná dlaždice jsou důvody pro jeho koupi. Sice se teď objevila verze Chronos Calendar +, která je dle mého krokem zpět, ale třeba nakonec bude lepší jak původní Chronos.

Chcete oscanovat pár A4 kvůli textu? Máte k dispozici jen smartphone? Zkuste CamScanner. Po vyfocení stránky si ji můžete oříznout jak potřebujete a aplikace pak stránku upraví. Můžete pak výsledek exportovat v PDF.

Marie Kozlovská

#LumiaMegaTest

O tom, že Windows Store je dle počtu aplikací oproti ostatním poněkud pozadu, se obecně ví, ale málokoho už napadne, že vysoké procento aplikací v konkurenčních obchodech tvoří s prominutím úplné paskvily, nenapadá mě vhodnější slovo. Hodně lidí právě fakty o číslech argumentuje, ale neuvědomují si, že naprostou většinu toho, co potřebujete na svém Androidu nebo iPhonu, najdete i ve Windows (Phone) Store. To je ale kapitola sama pro sebe, já budu psát o své oblíbené aplikaci.

Co bych vám ráda doporučila, je appka na učení jazyků Duolingo. Přechod na Lumii proběhl celý v pořádku, dokud jsem si po pár dnech nevzpomněla právě na ni, s domněním, že na Windows neexistuje. Trochu mě to rozesmutnilo, protože jsem si ji oblíbila a zvykla si ji používat. Nebudu lhát, řeknu-li, že když jsem klepla na ikonu Store a ona na mě najednou koukala, zlepšilo mi to ohromně den!

Duolingo je zadarmo a jediné, co potřebujete znát, je angličtina. Dělí se podle toho, jaký rodilý mluvčí ji používá, pro každý jazyk existuje jinak rozsáhlý výběr. Angličtina ho má nejrozmanitější, od němčiny, po dánštinu, holandštinu… Starší ročníky třeba rádi angličtinu vymění jako hlavní jazyk za němčinu. V etapách plníte různé úkoly, opakujete, dokud aplikace neuzná váš přízvuk a výslovnost za dostačující, přepisujete po sluchu, rozšiřujete slovní zásobu, vše na dané téma a poté souhrnné opakování. Máte systém ocenění, a můžete si nastavit, jak často vás bude Duolingo skrz notifikace povzbuzovat, abyste nelenili a učili se více. Existuje i možnost soupeřit v pokroku se svými přáteli.

Zatím nezahrnuje češtinu, najdete ji pouze na stránkách duolingo.com. Doporučuji ji hlavně pro nadšené blázny jako jsem já, kteří se rádi pochlubí třeba pár slovy v jazyce, který jen tak někdo jiný neovládá. Mimochodem, Apple ji v roce 2013 vybral jako nejlepší aplikaci roku, vůbec poprvé to byla nějaká s výukovým významem. Když ji ocení jablíčkáři, proč ne my na našich Lumiích?

Vojtěch Balcárek

#LumiaMegaTest

Aplikace, každý je používá a jsou to právě ony co dělají chytrý telefon chytrým. Na telefony s Windows Phone se aplikace jednoduše instalují ze Storu. Ačkoli je zde velký výběr, některé aplikace citelně chybějí a uživatelé si musí hledat náhradu, která nemusí být plně vyhovující. Bohužel je zde také plno nesmyslných a nepoužitelných aplikací spíchnutých horkou jehlou, to je ovšem problém i jiných platforem. Na WP aplikace stále přibývají a doufám, že systému v budoucnu bude pro vývojáře stále atraktivnější.

Dokázal bych vybrat pět aplikací, které má ve svém Windows Phonu snad každý, ale co takhle nějaký tip na něco méně známého? Jako třeba: PC Remote (PC Remote Pro): Aplikace pomocí níž můžete ovládat počítač přes wifi. Stačí si jen stáhnout aplikaci, do PC si nainstalovat PC Remote Server a z telefonu máte to nejlepší dálkové ovládání. Displej vašeho smartphonu může fungovat jako touchpad, klávesnice nebo dotykový monitor. Jednotlivá tlačítka s funkcemi, vypnout, restart nebo ovládání hlasitosti jsou samozřejmostí. Pokud si koupíte Pro verzi za 60 Kč, nebudete ochuzeni o zoomování dotykového desktopu a plno dalších funkcí.

Phonly (Phonly Pro): Jedná se asi o nejlepší RSS čtečku co na WP co se mi dostala do rukou. Čtečka je jednoduchá, spolehlivá a nabídne poměrně bohaté nastavení. Osobně velmi oceňuju možnost nastavit tmavé pozadí, není to vždy samozřejmostí. Pokud budete chtít Pro verzi bez reklam, zaplatíte 40 Kč. Troufám si říct, že mi tu nic nechybí, účel plní skvěle.

Zdeněk Marek

#LumiaMegaTest

Pro majitele SmartTV od Samsungu mám něco velmi užitečného. Všichni vědí, že žádná z Lumií není vybavena infraportem pro ovládání domácích spotřebičů, ale to nevadí, protože v obchodě s aplikacemi najdete skvělou náhradu. Jako majitel SmartTV od Samsungu doporučuji pro Windows Phone aplikaci Unofficial Samsung Remote, která poslouží jako plnohodnotný ovladač k vaší Samsung SmartTV. Pro navázání spojení mezi telefonem a televizí stačí pouze připojení WiFi. Co se designu a funkčnosti týče, je to jako ovladač od televize Samsung s malými kompromisy. Zamrzí snad jenom absence touchpadu. Myslím, že ovládání televize telefonem je pohodlnější a vcelku praktické. Navíc se s už s nikým nemusíte hádat o ovladač. Ve Store naleznete i aplikace Remote for LG, Panasonic TV Remote, Philips TV Remote atd.

Pro hudební nadšence je tu aplikace Music Import, ve které je možné stahovat mp3 do telefonu. Aplikace je po designové stránce více než jednoduchá, avšak nestalo se mi, že by nějakou skladbu nenašla, ale o tom se na obrázku přesvědčte sami. Občas trochu trvá, než naleznete mp3 v kvalitě 320kbps, ale během malé chvilky jí dopátráte. Před uložením skladby do telefonu si jí můžete pojmenovat podle svého.

Do třetice bych mohl kápnout do noty vášnivým a nedočkavým nakupujícím přes internet. Určitě se vám také stalo, že jste nedočkavě čekali na svůj balík a vyhlíželi jste kurýra z okna. S aplikací Zásilky můžete v klidu čekat na gauči s telefonem v ruce. Aplikace umožňuje sledovat zásilky přepravované Českou poštou, Slovenskou poštou, DPD, PPL, DHL, GLS, TNT, FedEx, UPS, Geis, TopTrans a SPS.

Určitě zkuste i aplikaci SkyMap, pokud rádi koukáte na hvězdy a chtěli byste vědět, jaké souhvězdí právě sledujete. Plně funkční je jen na přístrojích s elektronickým kompasem.

Diskuze ke článku
Jab
#1 ToolKit má sice bezvadnou grafiku, ale ty reklamy jsou šílené a jejich odstranění stojí zbytečně mnoho peněz. Navíc autor aplikace bezostyšně okopíroval část kódu z jiné aplikace. Ten metr atp. je většinou úplně mimo, jelikož se nepřizpůsobuje dle použití v tom či onom modelu.

Za mě doporučuji rapdialer, metrotube, Flashlight XT, Week View (nebo Chronos Calendar), Connectivity Tiles, Lumia Camera (pokud už není v telefonu), mapy.cz (pro offline turistiku), z počasí třebas Meteoservis Lite a nakonec určitě Windows Central (k přístupu ke stránce je o hodně pohodlnější a rychlejší než prohlížeč).
Tomáš
Jenom to přiznejte, že v tom slavném marketu je jeden velký prd. Sám mám lumii a lituji koupě. Strašné aplikace a plno jich chybí, hnus. Vyhozené peníze.
Ondra
Doporučuji GymACE, MyTube, Nextgen Reader, Sooner or Later, Week View, WMM Jízdní Řády. Hlavně na SOONER OR LATER se podívejte, je to podle mě nejlepší to-do appka napříč platformami, velmi nedoceněná. Umí vše, a přitom se nádherně ovládá a nikde nepřekáží, má i perfektní dlaždici. S ní budete konečně produktivní, a nebudete jen obětí produktivismu, která tráví odpoledne tříděním a štítkováním úkolů:-)
Jokeer
WP? Díky, nechci. Proč dělat kompromisy a hledat náhrady za aplikace, když použitelností se WP nemůže rovnat Androidu. Kdyby se Nokia nesnažila cpát do svých zařízení WP, její mobilní divize mohla ještě existovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze