#LumiaMegaTest: díl 1. – přechod na nový telefon

28

Náš společný projekt s Microsoftem, ve kterém naši čtenáři a fanoušci hodnotí každý den vybrané aspekty smartphonů Lumia, právě začíná prvním tématem. Jak testeři hodnotí přechod ze svého současného přístroje na nový, který si vylosovali?

#LumiaMegaTest

Našim čtenářům a fanouškům mobilenet.cz a Microsoftu na sociálních sítích jsme rozdali celkem 7 telefonů Lumia s příslušenstvím, které budou následující 2 týdny používat a hodnotit, jak si v jednotlivých disciplínách telefony vedou, co se jim líbí nebo co by případně na telefonech od Microsoftu nebo systému Windows Phone 8.1 změnili. Odhalíme tak, jak telefony používají samotní uživatelé. Každý den naleznete na mobilenet.cz krátké zhodnocení od každého testera a zároveň každý tester své dojmy a postřehy tweetuje s hashtagem #LumiaMegaTest. Více informací o projektu včetně Twitter feedu naleznete v tomto našem úvodním článku.

1. díl - přechod na nový telefon

Prvním tématem je logicky přechod ze stávajícího přístroje na nový telefon Lumia, který si testeři vylosovali. Někteří přecházeli z dřívějšího Windows Phone telefonu, někteří z Androidu. Jak zvládli přechod? Jak proběhl přenos dat ze starého telefonu na nový? Čeho si všimli? Co fungovalo nejlépe a co naopak zklamalo?

Jakub Smolík

Jakub Smolík

Twitter: @JamesLighthouse

Vylosovaný telefon: Lumia 730

Když jsem rozbalil mojí testovací Lumii 730 dual sim, už to sice nebylo z té krásné modré krabice jako dřív, ale o to větší překvapení mě čekalo uvnitř. Lehký telefon s mým oblíbeným designem podobajícímu se Lumii 920. Jako by to byla moje 920 po odtučňovací kůře, ono 55 gramů je opravdu znát. Vložil jsem do ní micro SIM, paměťovou kartu a pohodlně jsem se připojil na domácí wifi. Zapnul jsem jí a začalo moje oblíbené nastavování: po zvolení češtiny jsem vybral nastavení telefonu – VLASTNÍ, protože povolovat odesílat informace o tom k jaké Wi-Fi se připojím apod. nechci. Pak datum, čas a odeslat společnosti Microsoft moji polohu při aktivaci, ať vylepším statistiku WP v Česku :). Hned jsem se přihlásil účtem Microsoft a byl jsem zvědav jestli to opravdu bude tak jednoduché a vše se mi zkopíruje, jak Microsoft slibuje. Za 10 minut se obnovila záloha a pak už se automaticky začala instalovat moje hromada aplikací. Když jsem viděl že to tak rychlé nebude, připojil jsem telefon k nabíječce a šel jsem spát. Ráno byl telefon připraven a konečně jsem se přesvědčil, že to opravdu dokonale funguje.

Jan Vidim

Jan Vidím

Twitter: @honzavidim

Vylosovaný telefon: Lumia 830

Když Microsoft představil Lumii 830, začal jsem uvažovat o tom, že bych ji vyměnil za svou Lumii 920. Byl jsem tedy opravdu rád, že jsem na testování dostal „Osmsettřicítku”. Přenos dat byl jedním slovem: snadný! Po proklikání několika základních nastavení (jazyk, čas...), mě telefon vyzval k připojení účtu Microsoft. Po přihlášení jsem si mohl vybrat, ze kterého přístroje chci data obnovit. Data se stahovala cca 10 minut, pak se zobrazila moje "stará" obrazovka Start, stahování asi 170 aplikací trvalo něco kolem dvou hodin. Přenesly se také kontakty, oblíbené stránky a hesla. Jen data aplikací se neobnovila.

Můj předchozí telefon jsem měl zaplácaný spoustou zbytečných aplikací, proto jsem 830 resetoval zpátky do továrního nastavení, abych si vyčistil mobil. Ze seznamu jsem pak vybral jen ty aplikace, které jsem chtěl mít i v novém telefonu. Nebylo tedy potřeba každou aplikaci hledat zvlášť. Kontakty, hesla a oblíbené z IE však zůstaly. Přenos dat je dle mého názoru u WP 8.1 téměř dokonalý a hlavně velmi jednoduchý. Mrzí mě však ztracené postupy ve hrách.

Janda Tangelmayer

Jenda Tengelmayer

Twitter: @shone9522

Vylosovaný telefon: Lumia 735

Je velmi příjemné vědět, že když se mi telefon zničí, někdo mi ho ukradne nebo si jen koupím novější či lepší model, po zapnutí člověk začne tam, kde skončil na minulém přístroji. Před současnou Lumií 735, kterou mám k dispozici, jsem používal Lumii 930 a před ní Lumii 925 a i tam vše fungovalo výborně.

Jde o to, že přechod mezi telefony s WP8.1 je dokonalý. Lumii 930 jsem zazálohoval a uvedl do továrního nastavení, poté jsem zapnul Lumii 735, připojil se k WIFI a přihlásil se skrze svůj MS účet. Telefon mi hned nabídl možnost, zda chci obnovení ze zálohy. Jednoduše si vyberete zálohu a pokračujete dále. Asi po 20-30 minutách telefon najede obnovený tak, jak jste provedli poslední zálohu - SMS, kontakty, maily, ale i rozložení obrazovky start, vyzváněcí melodie a všechny aplikace. Jen co se týče aplikací, tak doinstalování ze zálohy trvá poměrně dlouho. Záleží samozřejmě na počtu aplikací nainstalovaných v telefonu. V mém případě to trvalo hodinu a čtvrt a instalovalo se 126 aplikací a to jen těch mých, nepočítám základní aplikace, které jsou předinstalované. Takže za mě je zprovoznění úplně nového telefonu výborné.

Josef Kubeš

Josef Kubeš

Twitter: @PepaN6680

Vylosovaný telefon: Lumia 530

Výměny přístroje jsem se trošku bál. Hlavně proto, že používám běžně Nokii Lumi 920, která je bývalým vlajkovým modelem, a vytáhl jsem si k testu základní Lumii 530. Nakonec to ani nebolelo. Soukromou SIM kartu již na micro velikost oříznutou mám, horší to bylo s tou služební. Nokia 530 má oba sloty micro, tedy jsem musel oříznout i tu služební. Možná stálo za to nechat alespoň jeden slot normální velikosti. Celkově jsem si na funkci Dual SIM zvykl opravdu rychle a uvítal bych ji i v top modelech.

Co se týká kontaktů, kalendáře a dalších, tak se stačilo jednoduše přihlásit Microsoft účtem a měl jsem vše v novém telefonu. Záložky v Internet Exploreru také, takže telefon šlo používat prakticky ihned bez větší námahy. Aplikace jsem si však nenechal nahrát všechny z předchozího telefonu, jelikož mám k dispozici pouze 4 GB základní paměti a 2 GB kartu. Větší telefon samozřejmě podporuje (až 128 GB), ale momentálně nemám větší k dispozici. Celkově tedy přechod na Lumii 530 z jiné Lumie hodnotím jako jednoduchý, díky aplikaci "Přenos dat" není problém kopírovat třeba i ze staré Nokie S40 nebo Androidu.

Marie Kozlovská

Marie Kozlovska

Twitter: @panamericaa

Vylosovaný telefon: Lumia 630

Na Lumii 630 jsem přešla z telefonu s Androidem, takže změna byla opravdu citelná. Samozřejmě Windows Phone jsem měla v ruce mnohokrát, ale nikdy mi nezůstal jako hlavní, aktivně využívaný. V prvních momentech pro mě bylo všechno nové a nemohla jsem ani přijít na to, jak někomu zavolat, což mi pomohlo pochopit, jak se asi cítí naše babičky, když do ruky dostanou v pro ně lepším případě tlačítkový, v horším dotykový mobil, a hodná vnoučata se snaží vysvětlit vše slovy: „To je přece strašně jednoduchý, babi!“ Nicméně po chvíli jsem se rozkoukala a musím říct, že jsem se cítila ohromena, a především okouzlena. Prostředí WP 8.1 je jednoduché a zároveň krásné, a koho nesvádí ke snaze dovést složení dlaždic k dokonalosti, ten nemůže mít oči ani srdce. Přenos dat jsem příliš neřešila, vše důležité se mi totiž váže už z jiných zařízení k Microsoft účtu, takže po zapnutí se stačilo jím pouze přihlásit. Jediný zádrhel spočíval ve velikosti SIM karty, která je Micro, ale stačilo navštívit nejbližší pobočku mého operátora a karta mi byla bezplatně během chvilky vyměněna a zaplněna kontakty z mé staré.

Vojtěch Balcárek

Vojtěch Balcárek

Twitter: @The_BCK

Vylosovaný telefon: Lumia 635

Přechod z jedné Lumie na druhou byl rychlý, komfortní a téměř bez problémů. Problém nastal jen při ověřovaní pravosti mého Microsoft účtu, když mi nechtěla přijít SMS s ověřovacím kódem. Při druhém pokusu už bylo vše v pořádku. Zvolil jsem poslední zálohu mého nastavení a vše šlo jak na drátkách. Po připojení na wifi se aplikace stáhly a nainstalovaly. Dlaždice se vyskládaly na úvodní obrazovku, kontakty, maily a oblíbené položky v prohlížeči se sesynchronizovaly. Jen hráči musí počítat s tím, že veškeré uložené pozice ve hrách budou ztraceny. Pokud by někdo přecházel z jiné platformy nebo začínal s chytrým telefonem, nemá se čeho bát. Žádné widgety ani plochy Vám zde chybět nebudou. Po chvíli používání si zvyknete na dlaždice a za týden na ně nedáte dopustit. Návyková je také rychlost a stabilita systému. Windows Phone je velice jednoduchý, praktický a jeho ovládání je poměrně intuitivní.

Zdeněk Marek

Zdenek Marek

Twitter: @marek_zdenek

Vylosovaný telefon: Lumia 930

Přechod z jednoho Windows Phone na druhý je opravdu neuvěřitelně snadný a pohodlný. To, že moje původní Lumia 925 podporovala micro SIM a Lumia 930 podporuje nano SIM, nebyl žádný problém. Na prodejně T-Mobile mi SIM kartu ochotně ostřihli na požadovanou velikost během malé chvilky. Na původním telefonu jsem zkontroloval, zda mám zapnuté zálohy a telefon jsem obnovil do továrního nastavení.

Poté jsem vložil SIM do velmi praktického slotu Lumie 930 a telefon zapnul. Po zapnutí a nastavení základních informací (čas, datum a jazyk telefonu) telefon vyžaduje přihlášení účtem Microsoft a zapnutí WiFi pro stažení záloh. Pokud již účet máte, budete velmi spokojení. Po přihlášení se Váš nový telefon během několika minut ocitne ve stejném nastavení, v jakém byl ten původní, a to i včetně rozložení dlaždic a kontaktů. Synchronizace účtů také proběhla v pořádku a vše včetně telefonních čísel najdete na jednom místě - ve složce Lidé. Všechny své aplikace v telefonu najdete taktéž, ale jejich stažení potrvá déle. Záleží na počtu aplikací, které využíváte. Já využívám zhruba 160 aplikací, které se stahovaly asi hodinu a půl. V aplikacích, ve kterých je potřeba se přihlásit (Skype, Twitter, Facebook apod.) je nutné přihlášení opakovat. Pokud účet Microsoft nemáte, registrujte se a Lumii s operačním systémem Windows Phone 8.1 už nedáte z ruky. Za tohle si Microsoft zaslouží obrovskou pochvalu, jsem velmi spokojený s jednou výjimkou, a tou je absence rychlého přehledu (Glance Screen), jelikož jsem si na něj zvykl na předchozí Lumii 925.

Diskuze ke článku
Jerry
Popravdě mi zcela uniká smysl tohoto testu, když prakticky všichni přešli s Lumie na Lumiu??? Může mi někdo vysvětlit, k čemu to bude dobré? kdyby třeba to byli uživatelé Androidu nebo iOS, byla by to možná zajímavá věc (ideálně kdyby přešli na výkonově a velikostně podobné Lumie jako měli předchozí telefon), ale takto?
Fred
Na tenhle test jsem se velmi těšil, zejména kvůli názorům uživatelů konkurenčních systémů na Windows Phone. Po dnešku již můžu tento seriál v klidu přestat číst, koho zajímá názor: "Z Lumie jsem přešel na Lumii a všechno funguje jak na mém předchozím telefonu."
Při vší úctě bych protagonistům telefony sebral a vnutil je uživatelům iOS, Androidu, BlackBerry, Symbianu a hloupých telefonů. Maximálně vnutit Lumii 530 majiteli 1020 (925, 920), aby zhodnotil, jak systém běží na lowendu
Lremilsdon L930
Musím souhlasit ze gorila glass je fakt výborná. Zaobleni skla už overil i opakovany pád a bez odrenin. Přechod ios byl nejlepším rozhodnutím. Vše funguje fantasticky :)
?
No a kdyz ja tu vytrvale srovnavam WP 8-8.1 s Androidem tak mi vestina lidi nebere vazne a nadava mi :-). Mam Lumii 930 a soubezne s tim iPhone 5s. Na Lumie jsem presel z Note II a musim rict, ze z Windows Phone bych se na Android uz nikdy, nikdy nevratil.

Pokud to vezmeme z pohledu mobilnich OS tak jednoznacne kraluje iOS, pak nasleduje WP a pak ten zasekany smiracky bazmek Android

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze