LG G Pad 8.3 v redakci: první dojmy z tabletu se špičkovým displejem

30

LG se opět pustilo do boje na poli tabletů a tentokrát se bude snažit zabojovat na frontě ovládané iPadem mini. Na trh uvedlo svůj nový tablet s úhlopříčkou 8,3 palce, který se jmenuje příznačně LG G Pad 8.3 a nabízí opravdu zajímavou výbavu v čele se skvělým Full HD displejem. Jak na nás tento tablet zapůsobil?

V těchto dnech testujeme nový tablet od společnosti LG. Jedná se o tablet LG G Pad 8.3 a jeho ambice jsou zcela jasné - zatopit iPadu mini, který se těší, po vzoru většího sourozence, opravdu velkému zájmu v kategorii tabletů s úhlopříčkou mezi sedmi a osmi palci. Jak se dokáže korejské LG se svým 8,3palcovým tabletem s procesorem Qualcomm Snapdragon 600, 2 GB RAM a Androidem 4.2 poprat o podíl na trhu?

Oficiální fotografie LG G Pad 8.3

První co mě na LG G Pad 8.3 zaujalo, byla opravdu skvělá konstrukce. LG se opravdu vytáhlo a tablet je zpracovaný opravdu špičkově. Výrobce použil kvalitní plasty, vše perfektně lícuje a pevnost konstrukce podtrhuje hliníkový kryt na zádech tabletu. Horší je to však s ergonomií tabletu, která je z mého pohledu jedním z hlavních nedostatků LG G Pad 8.3. Když držím G Pad v ruce, tak postrádám pocit jistoty v držení a pohodlí. Záda tabletu totiž opravdu hodně kloužou, takže musíte G Pad pevně stisknout. V poloze na výšku je to však trochu problém, protože se zákonitě dotknete displeje a pokud tablet „obejmu“, tak mě po chvíli bolí ruka. Nezbývá tedy než tablet držet za spodní nebo horní část, kde výrobce nechal trochu více místa.

Nyní však k hlavní chloubě LG G Pad 8.3, kterou opravdu musíme vyzdvihnout. Jedná se o 8,3palcový IPS LCD zobrazovač s jemností skvělých 273 ppi. Rozlišení je příjemných 1920×1200 pixelů, a tak si i s lištou ovládacích tlačítek na displeji můžete vychutnat obraz ve Full HD rozlišení. Displej je opravdu velmi ostrý, pozorovací úhly jednoduše perfektní a displej patří, stejně jako například u smartphonu LG G2, k tomu nejlepšímu, co můžete u tabletů najít. Celkem příjemně nás také překvapila baterie, kterou bylo třeba nabíjet zhruba jednou za dva až tři dny při běžném používání. Náš standardizovaný test výdrže LG G Pad 8.3 ještě čeká, ale očekáváme, že nás v něm nezklame.

Na zádech LG G Pad 8.3 nalezneme čočku 5Mpx fotoaparátu a dvojici reproduktorů

V čem však LG opravdu zklamalo je výkon a rychlost uživatelského prostředí. Uživatelskému prostředí chybí optimalizace a je to opravdu hodně znát. Pomalé návraty na domovskou obrazovku, pomalé vykreslování obrazovky se dvěma widgety (Twitter a hodiny+počasí), pomalé reakce. Na začátku se zdálo, že v tomto ohledu LG neklopýtne, ale po několika dnech používání se začaly objevovat opravdu dlouhé prodlevy a rychlost ovládání šla rapidně dolů. Jakmile jsem však nainstaloval alternativní launcher (NOVA), tak je vidět opravdu znatelný skok kupředu. LG by mělo na svém uživatelském prostředí skutečně zapracovat.

Celkový výkon tabletu je však velmi dobrý, poradí si i s náročnými hrami a kladně hodnotím také velmi malé zahřívání tabletu i při náročných operacích - například hraní Real Racing 3. Potěšila nás také obrovská zásoba funkcí, kterými tablet disponuje. Ať už je to slušný fotoaparát, mnoho rozličných nastavení, bohatá nabídka funkcí a aplikací nebo velice zajímavé funkce QSlide nebo Slide Aside, které si můžete prohlédnout v našem videopohledu z veletrhu IFA v Berlíně.

LG G Pad 8.3 – první pohled

Zajímavým prvkem tabletu LG G Pad 8.3 jsou reproduktory. LG vybavilo svůj tablet dvojicí výkonných reproduktorů, které produkují vcelku kvalitní zvuk jak na hudbu, tak na filmy nebo hry. Zamrzí však jejich umístění na zádech tabletu, protože to má za následek několik možných nepříjemností. Jednou z nich je, že pokud tablet leží na stole, tak není vůbec slyšet. Musíte jej zkrátka položit na displej nebo něčím podložit, aby reproduktory nebyly utlumené. Druhou nepříjemností je nutnost zvýšené hlasitosti, protože například při sledování filmů jde veškerý zvuk „dozadu“ a „před displej“ k vám se tak dostává značně ztlumený. Umístění reproduktorů vpředu, jako například u Samsungu, je v takovém případě mnohem praktičtější.

Naše dojmy z tabletu LG G Pad 8.3 jsou tak v současnosti trochu rozpačité. V některých oblastech se jedná opravdu o zajímavé zařízení, několik detailů nám však během testování dělá vrásky. Významným parametrem je však cena tohoto tabletu, která je o cca 2 000,- Kč nižší, než u hlavního rivala v podobě nového iPadu mini s retina displejem. O několik stokorun levnější je však starší generace iPadu mini, ta však ztrácí v některých parametrech. Zajímáte se o tablet LG G Pad 8.3 a rádi byste se na něco zeptali? Ptejte se v diskuzi pod článkem a my se vám budeme snažit odpovědět přímo v diskuzi nebo v připravované recenzi tabletu LG G Pad 8.3.

Za zapůjčení tabletu děkujeme e-shopu Alza.cz, kde můžete tablet zakoupit.

Technické parametry LG G Pad 8.3

Kompletní specifikace
Konstrukce216,8 × 126,5 × 8,3 mm, 338 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 8,3" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 600 APQ8064T, CPU: 4×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor4 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:40 hodin
DostupnostQ4 2013, 7 999 Kč
Diskuze ke článku
jana
Mám LG g2 bracha LG g pad 8.3 zatím spokojenost....LG jen tak dál....
tmaska
Tak jak je to s tou optimalizaci prostredi ? Na jinych forech a youtubu chvali a tady se nadava ?
lajka27
mám tento tablet a jediné co mě trochu vadí je výdrž jinak je to super tablet doporučuji
madmaxkimi
LG G PAD 8.3 sice není dokonalý, ale jeho plusy s přehledem převálcují mínusy... za mě jednoznačně doporučuji, a pro přecitlivělé jedince ,,jděte o dům dál''...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze