Jeden telefon, dva displeje: první dojmy z ruského YotaPhone

Poslední den MWC 2014 jsme navštívili i méně známé značky a podívali se na nevšední zařízení. Zaujala náš například již druhá generace ruského výrobce Yota. Tento telefon se pyšní hned dvěma displeji. Dva IPS panely zde ovšem rozhodně nehledejte. Podívejte se na náš videopohled, kde si oba displeje podrobněji představíme.

Dva displeje jsou poměrně nevšední záležitostí. YotaPhone přitom nabízí jeden 5palcový a druhý 4,7palcový displej. Takto velké panely se navíc podařilo dostat do kompaktního zařízení. Yota totiž využila obou stran telefonu. Na přední straně se nachází 5palcový AMOLED displej s Full HD rozlišením 1920 x 1080. Zadní displej následně disponuje 4,7palcovou úhlopříčkou a e-ink technologií s rozlišením 960 x 540. Elektronický papír, který se používá zejména v elektronických čtečkách, lze číst pod lampou i na přímém slunci, nepotřebuje žádné podsvětlení a energii spotřebovává jen při překreslení, což je při čtení textu ideální.

YotaPhone – první pohled z MWC 2014

Telefon je hodně zaoblený a výborně padne do ruky. Pokud ovládáte jeden displej, ten druhý je na opačné straně zhasnutý a telefon tak šetří energii.h Samotný telefon v sobě skrývá nejnovější Android 4.4 Kitkat.

Zadní displej s úhlopříčkou 4,7 palce je zatím nepodsvícený, ale i to Yota plánuje. Na zadní straně bude možné telefon vcelku obstojně ovládat, od psaní SMS, volání, maily až po sociální sítě. Je ale nutno počítat s výraznou prodlevou při překreslování. Samozřejmostí je přeměna na čtečku knih.

Nás telefon zaujal především zpracováním dvou displejů a příjemným tvarováním. Výdrž telefonu na elektronický inkoust i další podrobnosti například ohledně odolnosti zatím nejsou známé. Telefone je ostatně stále ve vývoji a na trh se dostane nejdříve v závěru letošního roku. Cena YotaPhone se bude pohybovat na úrovni high-endových telefonů, tedy od 12 000 Kč výše.

Technické parametry Yota YotaPhone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce144,9 × 69,4 × 8,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:01 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 19 900 Kč
Diskuze ke článku
Vojtěch Jirmus
Vojtěch Jirmus
Tak tomuhle říkám správný využití dobrýho nápadu. Líbí se mi to.
630126
Ještě chvíli je třeba tento koncept nechat uzrát a zapracovat na designu, ale líbí se mi nápad.
Šimon Vobruba
Šimon Vobruba
Konecne nejaka inovace. U vsech velkych vyrobcu od samsungu po huawei se nedeje v podstate nic. Jenom mozna trochu skoda, ze je pak stejne nekdo koupi a bude to vydavat za svuj uzasny objev.
Trochu mi prijde, ze se vyrobci telefonu dostavaji tam, kde jsou dneska vyrobci PC. Ty pristroje uz jsou proste dost dobre (i ve stredni tride) na to, aby je clovek nemusel menit pomerne dlouhou dobu a nove se od nich v podstate nijak nelisi. Takze vic a vic lidi zacne podle me menit telefon jenom kdyz ten stary proste dodela.
Dan78
Nemate co viac ukazat??? Ved na inom konkurecnom portaly ukazali toho ovela viac. Jednu peknu aplikaciu, ktorou si mozete nastavit na e-ink display rozne tapety, hodinky, pocasie, ... .

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze