YotaPhone 2
recenze

YotaPhone 2

Jistý krok kupředu
12

Ruská mobilní inovace v podobě telefonu YotaPhone pokračuje druhou generací. Ta první dle očekávání nepřesvědčila, ale započala novou éru telefonů se dvěma displeji. Doufejme. YotaPhone 2 totiž potenciál dvou displejů, z nichž jeden je úsporný E-ink, posouvá mnohem dále. Nový model je navíc celkově kvalitnější, výkonnější a schopnější. Je konečně zaděláno na úspěch?

YotaPhone je původem z Ruska a ačkoliv jde zatím o malého výrobce, je o něm slyšet více než hodně. Důvod je zcela prostý. Telefony YotaPhone totiž nejsou jen dalšími z mnoha – jsou unikátní. Jejich výjimečnost spočívá v použití dvou displejů. Jednoho hlavního a druhého úsporného, který můžeme znát ze čteček elektronických knih. Zatímco první generace nám myšlenku představila a dále ji nerozvinula, druhá generace už ukazuje, že možnosti využití sahají dále, než jsme si mohli vůbec představit.

Yota YotaPhone 2

Druhá generace YotaPhonu se navíc nezaměřila jen na vylepšení druhého displeje, ačkoliv na tom záleželo a záleží nejvíce. Díky důmyslnému vylepšování se právě začítáte do recenze zařízení, která má ambice konkurovat modelům z vyšší třídy. Kvalitní hlavní displej, výkonný procesor, poctivé zpracování i moderní funkce. Přepíše dvojka nepříliš povedený příběh jedničky? Na to se pokusí odpovědět dnešní recenze.

Technické parametry Yota YotaPhone 2

Kompletní specifikace
Konstrukce144,9 × 69,4 × 8,9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 3:01 hodin
Dostupnostprosinec 2014, 19 900 Kč

Yota YotaPhone 2 – videopohled

Obsah balení

I pokračovatel se dodává v důmyslně vymyšleném balení, kde má každá část své pevně vymezené místo. Krabička navíc vždy drží dokonale zavřená, neboť spojení zajišťuje magnet. V jejích útrobách najdete špuntová sluchátka, USB kabel a samozřejmě ještě nabíječku.

Obsah balení

Design a konstrukce: inspirace Nexusy?

První YotaPhone působil svým vzhledem mírně předpotopně a lze se domnívat, že i to se mohlo podílet na prodejních neúspěších. Následovník v tomto směru ušel notný kus cesty. Výrobce tentokrát zvolil čistým, ničím nenarušený design a vsadil na černou barvu. Vše je také dokonale zaoblené. Díky temně černé se například čelní strana zdá jakoby bez displeje. Někomu tak YotaPhone 2 může připomínat některý z modelů Nexus od Googlu.

Design se tentokrát povedl

Samotné rozměry telefonu činí 144,9 × 69,4 × 8,9 milimetrů. Tloušťka je opravdu působivá, neboť vezměme v potaz, že zde máme zařízení se dvěma displeji. Z tohoto důvodu překvapí příjemně také relativně nízká hmotnost pouze 145 gramů. Telefon se příjemně drží a pohodlně padne do ruky, ať už používáte čelní či zadní displej. Zadní strana je totiž ještě mírně zaoblena, což pomáhá při držení i při případném používání zadního displeje.

YotaPhone 2 je příjemně tenký, zaoblený a skvěle padne do ruky

Čelní straně dominuje velký displej, kolem kterého na první pohled nic není. Tlačítka by pod displejem v dnešní době čekal málokdo a nad displejem je patrný jen reproduktor a čelní kamerka. Oku skryty jsou pak nezbytná čidla. Bohužel chybí informační LED dioda. V případě YotaPhonu 2 však lze její absenci jistě omluvit, neboť energeticky šetrné informování má na starost zadní displej.

Čelní straně dominuje vysoce kvalitní displej

Rozmístění ovládacích prvků po bocích telefonu je klasické. Na pravém boku jde o odemykací klávesu a dvojtlačítko regulující hlasitost. To je dokonce odnímatelné a skrývá slot pro SIM kartu, která je však poměrně zbytečně typu nanoSIM. K přístupu slouží speciální klíček, který najdete v balení spolu s telefonem. Nabíjecí a datový konektor najdete na spodní hraně, hudební výstup pak na horní hraně. Konektoru microUSB dělají společnost dva průduchy a evokují přítomnost stereo reproduktorů. Bohužel hlavní reproduktor je k dispozici jen jeden. Pod druhým průduchem se ukrývá mikrofon.

YotaPhone 2 YotaPhone
rozměry 144,9 × 69,4 × 8,9 mm 133,6 × 67 × 10 mm
hmotnost 145 gramů 146 gramů
úhlopříčka hlavního displeje 5 palců 4,3 palců
rozlišení hlavního displeje 1 920 × 1 080 px 1 280 × 720 px
úhlopříčka zadního displeje 4,7 palců 4,3 palců
rozlišení zadního displeje 960 × 540 px 360 × 640 px
zadní dotykový displej ano ne
procesor Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974 4×2,2 GHz Qualcomm S4 Pro MSM8960T 2×1,7 GHz
NFC ano ne
fotoaparát (zadní) 8 Mpx 13 Mpx
fotoaparát (čelní) 2,1 Mpx 1 Mpx
cena 20 000 Kč 4 000 Kč

TIP! Kompletní srovnání najdete přehledně v našem katalogu.

Zadní stranu pak dle očekávání rovněž zabírá displej, kterému dělá společnost logo výrobce pod ním a fotoaparát s LED diodou nad ním. Nic více se již na záda telefonu vměstnat nepodařilo. Celý telefon je plastový, avšak působí velmi bytelně. Vše na sebe přesně lícuje a nedochází k prohýbání či nepříjemnému skřípání. Dílenské zpracování se tak povedlo na jedničku.

Dominantou zadní strany je také displej

Mobilní telefon YotaPhone 2 zapůjčil e-shop Smarty.cz, kde novinku můžete také zakoupit.

Baterie a výdrž: spíše průměr

Tělo YotaPhonu 2 je samozřejmě nerozebíratelné, alespoň pokud se bavíme o možnostech domácího prostředí. Baterii tedy uživatelsky nelze vyjmout. Výrobce novinku osadil akumulátorem s kapacitou 2 500 mAh, což je s ohledem na velký hlavní displej a již starší procesor Snapdragon 800 pouze průměrná kapacita. Při středně náročném využívání, kdy se nebudete omezovat v komunikaci a hlavní displej budete využívat k většině úkonů, se dostanete zhruba na jeden den výdrže. S jistotou vám YotaPhone 2 vydrží i večerní posezení s přáteli a doprovodí vás i domů. Poté se však již bude dožadovat přísunu energie.

Značnou část baterie lze ušetřit využíváním výhradně zadního displeje. Pokud byste například na hlavní displej zcela rezignovali, lze se dostat i na 3 až 4denní výdrž na jedno nabití, což se hodí při cestách mimo civilizaci.

Při našem testu výdrže YotaPhone 2 se zapnutými aktualizacemi a přihlášením k Wi-Fi a 3G sítě streamoval video v kvalitě 1080p. Jas displeje byl snížen na 50 % a zvuk ve sluchátkách nastaven na poloviční hlasitost. Výsledný čas testu činí 6 hodin a 32 minut. Doba nabíjení na 80 % jsou 1 hodina a 39 minut, úplné nabití zabere 3 hodiny a 1 minutu.

YotaPhone 2 YotaPhone
kapacita baterie 2 500 mAh 1 800 mAh
výdrž při testu 6:32 hodin 5:23 hodin
nabití na 80 % 1:39 hodin 2:05 hodin
nabití na 100 % 3:01 hodin 2:44 hodin

Zvuk: nekvalitní reproduktor

Již jsme si řekli, že v těle telefonu se nachází pouze jeden hlavní reproduktor. Ten bohužel příliš kvality nepobral a reprodukovaný zvuk je plechového rázu a navíc nevýrazný. Ve výsledku máte mnohdy obtíž rozpoznat, jakou skladbu si pouštíte. Nesrovnatelně lepší je výstup skrze 3,5mm jack konektor. V jeho případě postačí i dodávaná sluchátka ke slušnému zvukovému výstupu, kde je kladen důraz i na hloubky.

Hlavní displej: povedený AMOLED

Oproti minulé generaci výrobce zlepšil hlavní displej. Ten vyrostl ze 4,3 palců na rovných 5 palců a došlo k navýšení rozlišení na FullHD. Výsledná jemnost 441 ppi postačuje na krásnou podívanou, kdy jednotlivé pixely takřka nelze okem zpozorovat. Nasazen byl rovněž AMOLED panel, který zaručuje perfektní podání černé barvy. Celkově lze displej označit za vysoce kvalitní, konkurující jen těm nejlepším. Čitelnost z úhlu či na ostrém slunci je pak příkladná. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3 a jas je možné regulovat ručně či automatickým čidlem.

Zadní displej: konečně dotykový

Zlepšení, a dost výrazného, se dočkal i zadní displej. Ten je opět typu E-ink, tedy energeticky nenáročný inkoustový displej. Zvětšila se jeho úhlopříčka na 4,7 palce. Rozlišení vzrostlo na 960 × 540 pixelů a displej dokáže zobrazit až 16 odstínů šedi. Nejzásadnější novinka však je, že je displej konečně dotykový, což usnadňuje jeho ovládání. O tom si řekněme o něco níže. Samotný displej je opět chráněn sklíčkem Gorilla Glass 3 a je dobře viditelný i při slabém světle. V úplné tmě však neuvidíte nic, displej totiž není podsvětlený.

Yota YotaPhone 2

Hardware: posun dopředu

YotaPhone 2 se dočkal vylepšení také pod kapotou. Výrobce nasadil čtyřjádorvý procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz a grafickou akcelerací Adreno 330. Radost udělá také přítomnost 2 GB RAM, ze kterých je běžně 800 MB operační paměti k dispozici. Interní paměť dostala do vínku 32 GB, respektive reálně jde o 26 GB. Rozšíření bohužel není možné. Hrubý výkon jsme měřili pomocí vybraných benchmark testů, které YotaPhone 2 řadí někam na úroveň vlajkových lodí roku 2013.

Benchmark testy

Uživatelské prostředí: takřka čistý Android

V této kapitole dnešní recenze si nejprve představíme klasické prostředí na hlavním displeji. YotaPhone 2 sází na všem velmi dobře známý Android ve verzi 4.4.3 KitKat a to dokonce v takřka čisté podobě. Výrobce si vzhled nijak neupravoval a dokonce telefon nezahltil ani zbytečnými aplikacemi. S nadsázkou lze říci, že prostředí by mělo být v kondici telefonů Nexus.

Praktické využívání nás v tom po celou dobu jen utvrzovalo. Díky dostatečně silnému hardwaru a čisté podobě Androidu jsou reakce telefonu naprosto bleskurychlé, ať se nacházíte kdekoliv. Problém nečiní ani spouštění náročnějších aplikací či případný nečekaný návrat na domovskou obrazovku.

Uživatelské prostředí, díl druhý: Yotapanels a hlavní trumf

Nyní již nastal čas YotaPhone 2 otočit a proklepnout E-ink displej a především jeho možnosti. Nejprve odemčení. Jelikož je displej dotykový, můžete jej provést stejně jako na hlavním displeji. Chytíte zámek a provedete tah směrem do středu displeje. Bohužel kvůli nízké obnovovací frekvenci chybí okamžitá obrazová odezva a odemknutí tímto gestem se nemusí vždy zcela zdařit. Naštěstí lze displej odemknout také běžně klávesou. Telefon sám pozná, jaký displej právě chcete odemknout, nehrozí tedy, že by se vám v ruce rozsvítil hlavní displej.

Po odemčení se ocitnete na tzv. Yotapanels. Jde v podstatě o speciální prostředí pro zadní displej, které se vzdáleně podobá pohotovostním obrazovkám z Androidu. Máte k dispozici čtyři obrazovky, mezi kterými přecházíte pohybem do stran. Na obrazovky si můžete naskládat různé widgety. Jde například o čas, počasí, zástupce kontaktů či základních funkcí. Nechybí ani velmi praktická RSS čtečka čerpající data z Feedly, nebo zástupce her. Toto nastavení je nutné provádět skrze běžné prostředí Androidu, kde si nastavíte nejen Yotapanels, ale také Yotacovers, což jsou tapety pro zadní displej. Vybrat můžete jeden nebo více obrázků, které se následně po jisté době střídají. Zvolit lze například i fotky z vašich sociálních sítí.

Prostředí zadního displeje zajišťují Yotapanels a vybrané aplikace s hrami

Samotné ovládání je díky dotyku velmi intuitivní a počítat musíte jen s delší prodlevou displeje. Ta vás především v počátcích donutí vaše pokyny opakovat, jenže telefon si je pamatuje a zpětně provede. Občas se tak proklikáte jinam, než jste zamýšleli. Celkově však lze říci, že i kdyby zůstalo jen u Yotapanels, museli bychom konstatovat, že se jedná oproti první generaci o výrazný posun kupředu. Nejen co se týče ovladatelnosti, ale také využitelnosti. Jenže to není vše, co YotaPhone 2 umí.

Nastavení YotaPanels a YotaHub

Nejprve je tu funkce Yota Snap, kterou už ale známe z první generace. Vyvoláte ji skrze hlavní displej přidržením tlačítka s domečkem a následným tahem úplně doprava. Slouží k okamžitému zachycení aktuální obrazovky a jejímu přesunutí na zadní displej. Jde o praktickou funkci zejména ve chvílích, kdy máte takřka vybitou baterii. Snadno si na zadní displej umístíte například náhled mapy nebo důležitou poznámku. Zadní displej totiž načtenou informaci uchová i po vybití baterie.

Poslední, ale zcela nejdůležitější funkcí je Yota Mirror. Tuto funkci aktivujete dlouhým stiskem tlačítka s domečkem a následným tahem doleva. V daný moment se celé prostředí přepne na zadní displej a hlavní pohasne. Abychom byli zcela přesní, veškeré dění operačního systému Android se bude odehrávat na zadním E-ink displeji a vy jej budete moci běžně používat.

Trumfem je však možnost nechat na zadním displeji běžet klasický Android.

Ano, jde o funkci, o které jsme tajně snili, neboť jen díky Yota Mirror lze zadní displej plnohodnotně využívat opravdu ke všemu. Můžete prohlížet internet, psát zprávy, prohlížet fotografie, dokonce i hrát hry. V jejich případě je připravena trojice speciálních titulů, které lze hrát výhradně na zadním displeji. Dokonce můžete na zadním displeji i prohlížet videa či hrát náročné 3D hry, jen je nutné počítat s tím, že displej na tyto akce není připravený a jeho obnovovací frekvence zcela nepostačuje. Jistým omezením jsou také „duchové“, respektive pozůstatky předchozích obrazovek, které zůstávají na displeji delší dobu, tedy i ve chvíli, kdy jste již například zcela jinde. Nad tím však patrně nikdo žehrat nebude.

Podstatné je, že vše korektně funguje a při snaze o úsporu se zadním displejem se nemusíte omezovat pouze na vybrané funkce. Jednoduše si spustíte jakoukoliv aplikaci a provedete, co zrovna potřebujete. Reakce displeje jsou pro základní úkony postačující a například napsání delšího textu nečiní žádný problém.

Multimediální funkce: solidní základ

YotaPhone 2 se spoléhá na Google a to v plném rozsahu základních služeb. Hudební přehrávač tedy obstarává aplikace Hudba Play a nabízí třídění dle ID3 tagů, náhled coveru alba či základní možnosti přehrávání. Chybí však například ekvalizér. Pakliže vás omrzí vlastní skladby, můžete naladit rádio s podporou RDS.

Videopřehrávač je základní, poradí si s formátem AVI a také filmy ve vysokém rozlišení 1080p. Přehrávání externích titulků však možné není. Galerie je klasická s tříděním dle složek a s možností základních úprav obrázků a fotografií. Hry v telefonu najdete hned tři – sudoku, šachy a 2048, avšak ty se hrají na zadním displeji. Není však problém si nějaké stáhnout z obchodu Google Play. Výkonu má telefon dostatek a zvládne například i náročný Asphalt 8 od Gameloftu.

Fotoaparát: neznatelná změna

Druhou generaci výrobce osadil 8megapixelovým fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. To je po stránce počtu megapixelů pokles, neboť první generace disponovala 13 megapixely. Zároveň lze také říci, že je to jeden z aspektů, kde YotaPhone 2 za vyšší třídou zaostává.

Prostředí fotoaparátu

Samotné prostředí aplikace fotoaparátu je velmi příjemné a při fotografování jsou všechny prvky kromě spouště skryté. Nastavení lze zobrazit po pravé i levé straně. Zvolit lze HDR efekt, rozostření objektivu, najít lze také ruční expozici či panorama. Maximálního rozlišení dosáhnete při fotografování s poměrem stran 4:3. Pokud toužíte po širokoúhlých snímcích, musíte se spokojit se 6 megapixely.

Kvalita fotografií je spíše jen průměrná a dovedli bychom si představit o něco lepší ostrost. Zejména pokud přihlédneme k ceně telefonu. Kvalita nadále klesá s ubývajícím světlem. Solidní snímek tedy pořídíte především za slunných dní. Spolehlivě s telefonem vyfotografujete také makro snímky, například psaného dokumentu.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Čelní kamerka dostala do vínku rozlišení 2,1 megapixelů, což postačí na klasické videohovory, avšak na tvorbu selfies je to spíše málo.

Snímky z čelního fotoaparátu

Záznam videa je umožněn v maximálním rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů se 30 snímky za vteřinu. Kvalitu hodnotíme jako ucházející, především barevné podání. Drobnému trhání se však YotaPhone 2 neubránil.

Yotaphone 2 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Telefonní seznam: čistý Android

Veškeré kontakty naleznete pod položkou Lidé. Ta je dále dělena na tři záložky. V první najdete skupiny, ve druhé všechny vaše kontakty a ve třetí oblíbené kontakty. Seznam je provázán pouze s Google+, na ostatní sociální sítě musíte vzhledem k čistému Androidu ve výchozím stavu zapomenout. Využít můžete obrázky ke kontaktům, případně rovnou vidíte například stav uživatele na Hangouts. Kvalita samotného hovoru je na velmi dobré úrovni. Zvuk je čistý a hlas snadno srozumitelný.

Zprávy a e-maily: klasika a pohodlí

Všechny texty tvoříte na QWERTY klávesnici, do které se kromě běžných tlačítek vměstnalo i samostatné tlačítko pro tečku a smajlíky. Komu nevyhovuje klasické datlování, může využít technologii Swype, kdy prstem kloužete po písmenech, které se ve slovu nacházejí. Při psaní můžete využít hmatovou i zvukovou odezvu. Ideální není odpočítávání znaků, které nabíhá až 10 znaků před koncem zprávy. Poté však již nemizí a počínaje druhou zprávu vidíte zbývající znaky, i počet zpráv, do kterých se váš text rozdělí, stále.

Zprávy a klávesnice

E-maily obstarává dvojice klientů. Aplikace E-mail obslouží všechny možné schránky, přičemž aktualizaci provádíte ručně nebo v předem zvolených časových intervalech. Aplikace Gmail primárně obstarává váš Google účet, přičemž aktualizaci jsou okamžité. Sociální sítě jsou zastoupeny aplikací Google+ a Hangouts.

Organizační funkce a GPS: slabší kalendář

Kritiku YotaPhone 2 sklízí za kalendář, který je v Androidu 4.4 stále slabší. Měsíční náhled neposkytuje prakticky žádné informace, týdenní jakbysmet. Vždy vidíte jen indikaci, že v daný den či čas máte nějakou událost. O jakou jde, zjistíte až v denní náhledu, ideálně v agendě.

Z dalších aplikací stojí za zmínku čtečka knih Yota Reader, správce souborů, kalkulačka, stopky či minutka. Dostalo se také na aplikaci Office Suite 8, která dokáže dokumenty vytvářet i editovat.

Google Mapy a Navigace

Čip GPS je přítomen a vaší poloha získá vcelku rychle. Bez asistence internetu počítejte s 10 až 15 vteřinami, s asistencí internetu jde o několik málo vteřin a již se vidíte na mapě. S GPS se pojí samozřejmě Google Mapy a Google Navigace, která funguje ale jen on-line. Mapové podklady lze v omezené míře stáhnout do mezipaměti.

Datové funkce a internet: skoro bez chyby

Už první generace byla po stránce datové výbavy velmi slušně vybavena a dvojka ji samozřejmě následuje. K internetu se připojíte skrze 2G, 3G či nejnovější LTE připojení. V jeho případě jen musíte dát pozor, jakou frekvenci váš operátor využívá. YotaPhone 2 podporuje frekvence 800 / 1 800 / 2 600 MHz, na kterých sítě LTE provozuje O2 a T-Mobile. Vodafone však většinu svého pokrytí provozuje na frekvenci 900 MHz a v těchto místech byste se tedy s YotaPhonem 2 nepřipojili. Samozřejmostí je pak podpora Wi-Fi.

Internetový prohlížeč

S okolí se pak můžete spojit buď klasicky kabelem, nebo bezdrátově. Připraveno je nejen Bluetooth 4.0, ale také NFC, které první generaci chybělo. I přes přítomnost zadního displeje funguje přenos dat mezi dvěma telefony spolehlivě.

Prohlížení internetu obstarává nativně prohlížeč Google Chrome, který je již dostatečně svižný, nabízí přehlednou práci se záložkami, ukládání hesel, vyhledávání na stránce nebo praktickou synchronizaci napříč všemi vašimi zařízeními spojenými jedním Googlem účtem.

Závěrečné zhodnocení: koncept dospěl

První generaci YotaPhonu, kterou jsme testovali letos v létě, jsme nemohli nazvat podařeným telefonem. Potenciál zadního displeje nebyl využit a krkolomné ovládání telefon odsuzovalo k neúspěchu, což se posléze drastickým zlevněním i prokázalo. Výrobce se však nevzdal a pilně připravoval nástupce.

Yota YotaPhone 2

YotaPhone 2 dospěl po všech stránkách, neboť se zbavil prakticky všech neduhů svého předchůdce. V prvé řadě došlo ke zlepšení samotného vzhledu a před sebou máme moderní telefon dnešní doby. Výrobce dále zapracoval na kvalitách obou displejů a vylepšil též hardwarovou výbavu. Zde bychom si však přeci jen představovali modernější procesor a větší interní paměť, případně alespoň podporu paměťových karet. Jako celek však vše funguje velice dobře. Chválíme nasazení čistého Androidu, který telefon nezatěžuje, stejně tak nezahlcení paměti zbytečnými aplikacemi. Uživatel si nyní vybere sám, co si doinstaluje.

Hlavní uznání však míří samozřejmě k zadní straně a podařenému E-ink displeji. Ten se nejen zlepšil, ale především je nově dotykový, což výrobci dovolilo oprostit se od obtížného ovládání. Nyní je obsluha zadního displeje stejně snadná, jako na kterémkoliv jiném dotykovém telefonu.

Yota YotaPhone 2

Přepracováno bylo také samotné prostředí, které je nazvané Yotapanels. Je přehledné a nabízí spoustu místa i možností, jak si jej upravit k obrazu svému. Jak jsme zmínili již v recenzi, i to by samo o sobě stačilo k tomu, abychom chválili. Jenže to bychom telefonu upřeli funkci Yota Mirrors, která celé prostředí běžného Androidu přesune na úsporný E-ink displej. Za toto před výrobcem smekáme, neboť ovládání na černobílém displeji a s horší obnovovací frekvencí je více než dobré a pohodlné. S funkcí Yota Mirrors navíc dostává úsporný displej konečně řádný smysl. Kdo chce šetřit, může jej používat neustále, ne jen u vybraných funkcí.

Za zmínku rozhodně stojí, že výrobce telefon osadil i moderními technologiemi v čele s podporou NFC a LTE, byť rychlá data si zejména u českého Vodafonu příliš neužijete z důvodu omezené podpory frekvenčních pásem. Za očekáváním zůstal také fotoaparát, který produkuje snímky kvalitativně srovnatelné s telefony střední třídy.

Tím se nepřímo dostáváme k ceně YotaPhonu 2. Pokud výrobce napravil všechny své chyby u první generace, tak na jednu úplně zapomněl. Kamenem úrazu byla cena, která u první generace klesla během několika měsíců o více než 10 000 Kč. A situace u YotaPhonu 2? Na českém trhu se aktuálně nabízí za astronomických 20 000 Kč.

Výbava této částce samozřejmě zdaleka neodpovídá, to by cena musela být přibližně poloviční. Rozhodně však nelze opomenout přínos E-ink displeje, který je už využitelný a kvalitní. Připočítat musíme také fakt, že za exkluzivitu si výrobce nechá připlatit. Jako adekvátní se nám v redakci jeví cena okolo 15 000 Kč, na kterou by měl YotaPhone 2 zlevnit, pakliže výrobce nechce zopakovat „úspěch“ první generace. Za nižší částku by zákazník dostal velmi dobře vybavený telefon, který nabízí přidanou hodnotu v podobě druhého displeje.

Konkurence

Hovořit v případě telefonů YotaPhone o konkurenci příliš nejde. Dokonce ani obě generace navzájem si příliš nekonkurují. První YotaPhone sice nabízí E-ink displej, jenže ten není dotykový a oproti nástupci v podstatě nic neumí. Na druhou stranu za cenu druhé generace si můžete dnes zakoupit pět kusů YotaPhonu první generace.

První generace Yotaphonu

Pokud bychom konkurenci hledali dle ceny, nabízí se k Yotaphonu 2 například Samsung Galaxy Note 4 nebo Apple iPhone 6 ve variantě se 64GB úložištěm. Oba zmíněné modely mají mnohem lepší výbavu, především modernější procesory a lepší fotoaparáty. Úsporný E-ink displej byste ale hledali marně.

Samsung Galaxy Note 4 a Apple iPhone 6

Druhou možností, jak hledat konkurenty, je zaměřit se výhradně na výbavu. V tomto ohledu se nabízí například Nokia Lumia 930 nebo LG G2. Nokia však stojí přibližně 11 000 Kč a LG dokonce pouze 9 000 Kč, v obou případech jde o zcela propastný rozdíl. YotaPhone 2 se vyplatí pouze těm, kteří telefon používají opravdu hodně a chtějí ušetřit cenou energii díky zadnímu displeji, případně využít jeho notifikačních schopností. Případně je určen „technoidům“, kteří prahnou po inovativních mobilních telefonech. V tomto ohledu totiž YotaPhone 2 nemá naprosto žádnou konkurenci.

Nokia Lumia 930 a LG G2

Mobilní telefon YotaPhone 2 zapůjčil e-shop Smarty.cz, kde novinku můžete také zakoupit.

yota-yotaphone-2
Klady
  • téměř čistý Android 4.4.3
  • Android lze ovládat i skrze zadní displej
  • podpora NFC a LTE
  • zadní displej je dotykový
  • zadní a úsporný E-ink displej
  • výkonný hardware
  • špičkový AMOLED displej
  • kvalitní zpracování
  • líbivý vzhled
Zápory
  • navzdory exkluzivitě vysoká cena
  • jen průměrný fotoaparát
  • chybí slot pro paměťové karty
Diskuze ke článku
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Tohle už by šlo. Oproti první generaci jednoznačně posun. Kromě ceny. Tu Ivani moc nezvládli. Naštěstí tak do půl roku bude někde na úrovni 7-8tis. a pak už by to mohlo být docela zajímavé.
Cerveny Karkulak
Jeste by mohli udelat Yotaphone 2 mini. Mensi displaye, nizsi hmotnost a nizsi cena.
MK
No nějak to nefunguje, tomu zadnímu displeji bych to odpustil, ale na videu reaguje velice špatně i přední displej, někdy nereaguje vůbec. Za tu cenu je to fiasko a vzhledem ke slabotě rublu by to mělo stát pár korun. Ale žádný překvapení, z Ruska nikdy nic dobrýho nepřišlo.
Jaroslav Polák
Jaroslav Polák
Já naopak chválím, tě alespoň někdo začal dělat nějaké inovace. Smartphone s einkem je můj sen a Yota se mu začíná blížit. Jsem rád, že je někdo průkopník a snaží se to někam posunout. Takže tleskám.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze