Jak výkonný je nový procesor x7 z tabletu Microsoft Surface 3?

6

Nejnovější generace procesorů Intel Atom Cherry Trail pro tablety, notebooky a další přístroje je tu. Jedním z prvních přístrojů s procesorem této generace se stal tablet Microsoft Surface 3. Ten je poháněn konkrétně nejvyšším modelem Intel Atom x7-Z8700 a v dalších měsících se rozhodně můžete těšit na mnohem více přístrojů s procesory Intel Atom x3 (telefony), x5 a x7.

intel atom x7

Nové procesory jsou vyráběny 14nm technologií, což je oproti 22nm výrobní technologii u SoC z rodiny Bay Trail velký pokrok. Intel konkrétně uvádí, že se jedná o zredukování velikosti integrovaného obvodu o 64 %, čímž je zajištěna především vyšší energetická efektivita.

cherry_trail_specs

Podle Intelu je výkon procesoru Intel Atom x7 v porovnání s dva roky starým modelem Atom Z3795 až dvakrát vyšší. Tedy pokud se bavíme o výkonu v benchmark testu GFXBench. V testu 3DMark IceStorm Unlimited, který se zaměřuje hlavně na grafickou sílu SoC si pak novinka oproti dva roky starému Atomu Z3795 vede přibližně o polovinu lépe. Tablet Surface 3 dosáhl v testu 3DMark IceStorm Unlimited podle prvních benchmarků zahraničních serverů výsledku cca 25 500 bodů. Podrobnější výsledky jednotlivých testů můžete najít například na serveru PCWorld.

cherry_trail_2

SoC x7 také podporuje přehrávání videí až ve 4K rozlišení (kodek H.265) při 30 snímcích za sekundu, FullHD videa (opět kodek H.265) pak můžete sledovat až při 120 snímcích za sekundu, ovšem chybí zmínka o datovém toku. Pokud by vám takováto kvalita nedostačovala, při sledování videa v kodeku H.264, který je sice méně náročný na hardware, ale také méně efektivní (při stejné kvalitě obrazu zabere více místa ve vašem přístroji), můžete přehrávat 4K videa až při 60 snímcích za sekundu (datový tok 250 Mbps) nebo FullHD videa při 240 snímcích za sekundu.

TIP: Intel představuje nové procesory Atom x3, x5 a x7

Co se týká nahrávání, čipset nepodporuje efektivní kodek H.265 ale pouze H.264, takže můžete nahrávat videa až při FullHD rozlišení se 120 snímky za sekundu. Intel dále doplňuje, že čipsety podporují zařízení až s displejem o rozlišení 2 560 × 1 600 pixelů i připojení externích monitorů až do 4K rozlišení, logicky přes HDMI výstup, případně technologii WiDi.

Cherry_trail_2

Méně výkonné čipsety x5 se pak budou lišit v tom, že budou podporovat přístroje maximálně s rozlišením 1 920 × 1 200 pixelů a externí monitory s maximálním rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Oba čipsety (x5 i x7) přitom podporují 64bitové instrukce a jsou kompatibilní se systémy Android a Windows.

Zdroje: liliputing.com, umpcportal.com, thurrott.com, pcworld.com

Diskuze ke článku
Petr
Tak jak si teda povede ve srovnání s Core M? To je to hlavní co mě zajímá, přemýšlím že půjdu do Core M tabletu ale možná počkám, jen nevím jestli se to vyplatí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze