Intel Skylake: rychlejší Core M a ultrabooky s eDRAM

3

Informace o Skylake se objevovaly spíše postupně a ne najednou, jak tomu bylo u předchozí generace procesorů Broadwell. Dnes na veletrhu IFA v Berlíně Intel konečně odhalil konkrétní procesory pro notebooky a běžné stolní počítače. Je rozhodně se na co těšit a v každé oblasti udělal Intel spoustu vylepšení.

Intel Core m3, m5, m7

Intel věnoval největší pozornost mobilnímu Core M, které je nově značně vylepšeno. První čipy Core M nesly v základním označení písmeno „Y“ a Intel je tak odlišoval od výkonnějších notebookových a ultrabookových procesorů. Nyní přichází nové značení a starší zůstává pouze v kódových označeních.

Intel Core m3, m5 a m7 slibují velké vylepšení jak procesoru, tak i grafické karty, která bude lépe chlazená, což pomůže například takovým notebookům, jak je Asus ZenBook UX305, který měl problémy s přehříváním. Už sama grafická karta se změnila a nyní k těmto mobilním procesorům bude patřit Intel HD 515. Všechny procesory samozřejmě podporují Turbo Boost a Hyperthreading.

Intel Core M3, M5, M7
Přehled nových procesorů Intel Core m3, m5 a m7

Všechny tři rodiny, tedy m3, m5 a m7 mají také konfigurovatelné TDP (tepelný výkon). Všechny mají ve výchozím nastaven spotřebuí 4,5 W TDP, ale Core m5 a m7 mohou jít dolů až na 3,5 W a Core M3 na 3,8 W pro méně výkonné systémy. Pro ty více výkonné stoupá TDP až na 7 W.

Co se týká dalších novinek Core m, Intel slibuje vylepšení ve výkonu, který stoupne o 10 až 20 % v závislosti na vytížení a navýšení výkonu GPU až o 40 %. Všechny tyto procesory by měly být k dispozici pro OEM výrobce už nyní a v hardwaru by se měly začít objevovat za měsíc až dva.

Nakonec je další novinkou velikost Core M Skylake, která je o mnoho menší než u verze Broadwell. Tím Intel ušetří mnoho místa na základní desce a přesto, že se toto vylepšení netýká až tak výkonu, tak výrobcům, díky většímu volnému prostoru, umožní integrovat například větší baterii či jiné komponenty.

I čip Intel Pentium doznal změn s lepší grafikou, nicméně pořád méně výkonnou než tomu bylo u Core m. Také chybí Turbo Boost a TDP zůstává na 6 W, klesat ale dovede až na 4,5 W.

U-série s eDRAM
Přehled U-série s eDRAM

Obrovskou změnou jsou i ultrabookové čipy, které by měly nově dostat grafickou kartu s eDRAM, která byla původně omezena na nejlepší čtyřjádrové procesory. eDRAM má za úkol poskytnout grafickému jádru paměť, ke které bude mít rychlejší přístup než k té systémové. Všechny Intel Iris (GPU) nyní přicházejí se 64 MB eDRAM a Intel Iris Pro (GPU) se 128 MB eDRAM.

Zdroje: arstechnica.com

Diskuze ke článku
Coohy
konečně budou mít integrované čipy trochu paměti, ale mohli by ji trochu zvýšit
Coohy
kdy bude mít konferenci intel?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze