Jak se chovat v roamingu? Pozor na nástrahy a omezení operátorů

1
Jak se chovat v roamingu? Pozor na nástrahy a omezení operátorů
  • Roaming v Evropské unii skončil, zajímavé destinace jsou ale i mimo ní
  • V takovém případě je nutné sledovat podmínky konkrétního operátora
  • V opačném případě můžete zaplatit i 300 Kč za pouhý 1 MB dat, případně si ani nezavolat
  • Pokud se podobným situacím chcete vyhnout, je tu pro vás přehledný průvodce

Cesty do zahraničí jsou často organizačně velmi náročné a stresující, proto není čemu divit, když se zapomene na takovou věc, jako je roaming. V rámci Evropské unie je roaming pohodlnější, obejdete se totiž bez příplatků a voláte a datujete jako doma. Tedy, určitá omezení existují, což vám prozradil náš přehledný rozcestník, ale v podstatě se nemusíte obávat používat svůj telefon jako v tuzemsku.

Ne všichni ovšem cestují v rámci Evropské unie a zde existují mnohá úskalí. Primárním problémem jsou ceny, například za data se běžně platí 200 Kč a výše za 1 MB. Před každou cestou je tedy vhodné zkontrolovat si, kolik si operátor za provoz v roamingu účtuje a jestli nenabízí speciální balíčky, které provoz znormalizují, nebo alespoň zlevní.

Zóny

Celý svět je rozdělen do několika zón, ve kterých se nachází jednotlivé země. Podle toho se následně určuje, kolik za provoz v roamingu zaplatí koncový zákazník. Každý operátor má do jednotlivých zón začleněné téměř ty stejné země, seznam se liší pouze v detailech. Existují také roamingové výjimky, respektive země, ve kterých roaming není dostupný vůbec. U T-Mobilu je to například Grónsko, Zambie, Botswana, Eritrea, Bhútán, Severní Korea a pár dalších zemí.

T-Mobile roaming
Rozdělení zón podle T-Mobilu

O2 má zase svět rozdělen podle následujících zón: Evropská unie, zbytek Evropy a zbytek světa. Vodafone sdílí podobný princip jako T-Mobile. Roamingu se věnují také stránky – T-Mobile roaming, O2 roaming, Vodafone roaming.

A na jaké částky se vlastně můžete připravit? Kupříkladu, situaci v zóně 2 jsme vám představili v našem nedávném článku. Nejvýhodnější data v zóně 2 nabídne od konce měsíce Vodafone, zde cena klesne z původních více než 250 Kč za 1 MB na 7,70 Kč. Podrobné rozdělení naleznete v následující tabulce.

T-Mobile O2 Vodafone
Odchozí hovor [min] 35 Kč 42,35 Kč 30,52 Kč
Příchozí hovor [min] 18 Kč 24,20 Kč 17,81 Kč
SMS [ks] 9,60 Kč 12,10 Kč 9,68 Kč
MMS [ks] 16,60 Kč 9,60 Kč 11,50 Kč
Data [MB] 75 Kč 240 Kč 252,08 Kč (poté 7,70 Kč)

V zóně 3 je situace ještě horší. Mezi často navštěvované destinace v zóně 3 patří například většina zemí Jižní Ameriky a Afriky, dále pak Austrálie, Indonésie a mnohé další země.

T-Mobile O2 Vodafone
Odchozí hovor [min] 69 Kč 66,55 Kč 61,01 Kč
Příchozí hovor [min] 49 Kč 54,45 Kč 35,59 Kč
SMS [ks] 14,60 Kč 12,10 Kč 14,52 Kč
MMS [ks] 21,60 Kč 9,60 Kč 11,50 Kč
Data [MB] 360 Kč 300 Kč 302,50 Kč (poté 7,70 Kč)

Ne všichni operátoři mají stejné země ve stejných zónách. Klasickým příkladem může být Austrálie. U T-Mobilu je v zóně 3, u O2 v zóně zbytek světa a u Vodafonu v zóně 2.

Automatické účtování za datový provoz

Pokud cestujete často a vypínat roaming v nastavení telefonu je pro vás zbytečnost, možná svoje zvyky přehodnoťte. Pouze T-Mobile spustí internet v roamingu až poté, co potvrdíte uvítací obrazovku ve svém internetovém prohlížeči, O2 a Vodafone začnou data účtovat automaticky po přihlášení se do sítě. V tomto ohledu tedy chválíme T-Mobile, jehož uživatelé se nemusí obávat vysokých účtů ani v případě, že roaming mají aktivní. Dokud nepotvrdí styl účtování, data nefungují.

Pozor je nutné dávat si také v případě, že cestujete do země, která přímo sousedí se zemí v jiné zóně. Telefon je totiž nastaven tak, že se automaticky připojuje k síti s nejsilnějším signálem nebo nejmodernějším a nejrychlejším připojením. V hraničních oblastech tak dá automaticky například přednost LTE síti ze sousední země místo pomalé 2G sítě v zemi, ve které se skutečně nacházíte. Pokud tedy například cestujete na některé řecké ostrovy, váš telefon se snadno může přihlásit do sítě tureckého operátora. Zatímco Řecko je v zóně 1, Turecko už v druhé. Cenový rozdíl je propastný – v zóně 1 fungujeme již nějaký ten týden bez příplatků, v zóně 2 vás pak může 1 MB dat stát kolem 250 Kč (O2 v případě tarifu Svět Basic a u Vodafonu pak do doby nastavení nových podmínek). Stejná situace může nastat například i v okolí švýcarských hranic. Zejména v hornatém terénu se telefonům kvalitního signálu často nedostává a přepínají se mezi různými sítěmi, často i z jiných zemí. Pokud máte telefon se zapnutými daty v kapse, fotíte přírodu či památky, vůbec si nemusíte všimnout, že najednou datujete výrazně dráž.

Pro zamezení podobné situace je dobré v nastavení telefonu vybrat ručně konkrétní síť, která patří dané zemi a která má (z vašich zkušeností) dobrý signál a kvalitní připojení k internetu. Takové nastavení chvilku trvá, telefon sítě nejdříve vyhledá a teprve poté je možné síť manuálně zvolit. V opačném případě se bude váš smartphone automaticky připojovat k síti s nejlepším signálem, klidně tedy i k síti sousední země v jiné zóně. Druhou variantou je nechat výběr operátora na automatice, ale ručně vypnout data. Ta zapínejte pouze v případě, že je telefon připojen ke vhodné síti.

Pozor na nové tarify od T-Mobile

Zákazníky T-Mobile může čekat ještě jedno nepříjemné překvapení. Pokud si aktivujete nový tarif, po dobu 3 měsíců máte aktivovaný takzvaný Roaming Start. Tento speciální tarif omezuje volání mimo Evropskou unii + Turecko, Tunisko a Egypt. Navíc dovolí volat jen v rámci dané země nebo do České republiky, ne jinam. Pokud tedy vyrazíte na dovolenou do USA a máte aktivní tarif Roaming Start, domů si nezavoláte vůbec, alespoň ne první tři měsíce od aktivace nového tarifního zvýhodnění. Pokud chcete volat hned, respektive dříve, než za tři řádně uhrazené faktury, je nutné složit finanční jistinu na pobočce operátora ve výši 5 000 Kč. O2 ani Vodafone podobné restrikce neuplatňují.

Jak ušetřit?

Při cestě do země v zóně 2 a 3 se vyplatí popřemýšlet o aktivaci speciálních balíčků, případně jiných zvýhodnění. T-Mobile nabízí datové balíčky, O2 umožní ušetřit aktivací tarifu Volání bez hranic, kde se platí konkrétní spojovací poplatek, Vodafone zase nabízí tarif Roaming na den, kdy můžete za specifických podmínek volat a psát stejně, jako kdybyste byli doma. Vodafone si balíček cení na 199 Kč denně, v rámci něho můžete využívat vaše volné jednotky a až 100 MB z vašeho datového limitu. Ani navýšení limitu vás nezruinuje, výhodou je, že Roaming na den je dostupný i v mnoha zemích zóny 3.

Na co si dát pozor a co neopomenout

  • do jaké země cestujeme a do jaké zóny spadá
  • roaming v telefonu aktivovat až na místě
  • manuální vyhledání sítě v dané zemi nebo manuální zapínání a vypínání dat v případě, že se pohybujete na hranicích zóny EU
  • nové tarify od T-Mobilu mají omezený roaming
  • zjistit nabízené zvýhodněné balíčky pro zóny 2 a 3
Diskuze ke článku
Michal
Je potřeba upozornit, že u některých mobilů zakázání datového připojení v nastavení mobilu nemusí stačit.
Např Sony Xperia má předinstalované aplikace, které jednou za čas na pozadí přistupují přes datové spojení ačkoliv je zakázané a aplikace žádné oprávnění nemá/nevyžaduje. Většina těchto aplikací nejde v nastavení zakázat.
Identifikovat a odinstalovat jdou i bez rootu přes debug ale je to obtížné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze