Microsoft chystá pro Windows 10 interaktivní živé dlaždice

1

Microsoft potvrdil, že pracuje na interaktivních živých dlaždicích pro Windows 10 a zároveň poodhalil, co by taková komponenta operačního systému měla dokázat. Spoustu věcí v aplikaci by tak mělo být možné obsloužit ze startovní obrazovky bez nutnosti otevírat aplikaci.

O konceptu „interaktivních“, nebo někdy také „explodujících“, živých dlaždic se spekuluje už delší dobu a občas unikne jejich podoba. Nyní je však díky vystoupení na BUILDu jasné, že se něčeho takového skutečně dočkáme a byla dokonce naznačena podoba, jak by to celé mělo vypadat.

„Interaktivní dlaždice jsou takové, na které můžu kliknout přímo ve Start menu a, řekněme že jde například o kalkulačku, zobrazí se mi všechna čísla, můžu provádět výpočty a jakmile dojdu k výsledku, dlaždice se zase zmenší. Nemusím tak vůbec spouštět samostatnou aplikaci,“ prohlásil jeden z manažerů Microsoftu na konferenci BUILD.

Další možnosti využití se přímo nabízejí. Například seznamem pošty bude možno scrollovat přímo v aplikaci, fotoaparát bude moci pořídit rychlý snímek atd. V podstatě jde o podobnou funkcionalitu, jakou nabízejí widgety na Androidu.

Tato funkcionalita však nebude ve Windows 10 přístupná už od začátku, ale v některém z dalších updatů. Nabízí se tak jaro nebo podzim 2016.

Zdroje: channel9.msdn.com, wmpoweruser.com, windowscentral.com