HTC One A9 představeno: nejnovější Android a optická stabilizace

70

HTC dnes večer v New Yorku představilo svůj další klíčový model spadající do řady One. Nové One A9 zaujme kovovou unibody konstrukcí či velmi tenkým tělem. Radost udělá také 5palcový AMOLED displej s FullHD rozlišením či nadějně vyhlížející fotoaparát s optickou stabilizací. One A9 se také stává prvním telefonem, pokud opomeneme Nexusy, který nabídne Android 6.0.

HTC One A9

Dnešní večer patří HTC, neboť představilo svůj klíčový model pro konec letošního roku. Jak jsme již z mnohých úniků věděli a dnešní představení to jen potvrdilo, jde o model One A9. Na první pohled se novinka profiluje jako stylověji zaměřená, což dokazuje také design, kde si HTC dalo záležet na každém detailu. Na první pohled se může zdát, že novinka vypadá velmi podobně jako iPhone 6s, zejména ze zadní strany. Mějme však na paměti, že s tímto designem přišlo vůbec poprvé HTC u modelu One (M7).

HTC One A9

Pohodlný úchop zajistí malá tloušťka, pouze něco málo přes 7 milimetrů a svoji práci odvedou také zaoblené boky. Za zmínku stojí také 2.5D krycí sklíčko displeje. To je totiž u svých krajů mírně zaoblené a volně navazuje na boky telefonu. Navíc tato vychytávka usnadňuje klouzání prstu po displeji. V případě samotného displeje se HTC po letech navrací k AMOLED technologii a na pěti palcích nabídne klasické FullHD rozlišení.

Ačkoliv by se doposud mohlo zdát, že HTC One A9 míří do nejvyšších pater, hardwarová výbava nám dodá jistoty. Novinka míří do vyšší střední třídy. Osazena je moderním osmijádrovým procesorem Snapdragon 617 v kombinaci se 2 GB RAM. Dostatečně působí 16GB interní paměť, neboť nechybí podpora paměťových karet, teoreticky až do velikosti 2 TB. Velkým a příjemným překvapením je operační systém. One A9 se totiž po Nexusech stává vůbec prvním zařízením, na kterém se objeví nejnovější Android 6.0 Marshmallow. Zároveň výrobce inovoval také svou nadstavbu Sense na verzi 7.0.

HTC klade důraz na fotoaparát, to by nebylo nic nového. Bohužel jak všichni víme, málokdy se mu daří vyprodukovat kvalitně fotící model. Tentokrát by se to ale mohlo podařit. Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13megapixelovým rozlišením, zvládá ukládat do formátu RAW a dostalo se rovněž na optickou stabilizaci obrazu. U čelní kamerky jsou nasazeny již tradiční Ultrapixely. Kromě fotoaparátu se HTC soustředí také na zvuk. Rovnou však řekněme, že model A9 nedostal tak oblíbené stereo reproduktory. Nadprůměrný by nicméně měl být výstup do sluchátek s vestavěným 24bitovým 192KHz DAC převodníkem.

V další výbavě stojí za zmínku čtečka otisků prstů. Tu HTC opět umístilo pod displej a funguje pouze na principu přiložení prstu. Konektivita působí zcela bezchybně. Dostalo se na Wi-Fi, GPS s GLONASS, NFC, ale také podporu LTE a to včetně všech u nás využívaných frekvenčních pásem. Trošku rozporuplně to vypadá s baterií o kapacitě 2 150 mAh, kde výdrž ukáží až praktické testy. V každém případě novinka podporuje rychlé nabíjení.

Preview budeme zakončovat doslova v pozitivním duchu. HTC to s novým modelem One A9 myslí skutečně vážně a nehodlá jej dlouho schovávat. Na českém trhu se objeví již 2. listopadu za 14 777 Kč.

Technické parametry HTC One A9

Kompletní specifikace
Konstrukce145,8 × 70,8 × 7,3 mm, 143 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, CPU: 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 405
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2015, 14 777 Kč

Zdroj: Tisková zpráva HTC

Diskuze ke článku
Debyly
Přihodím si 15 kilek a mám lumii 950 s mnohem mnohem lepším HW
Dominik Pilař
Dominik Pilař
Trochu přestřelená cena...
miro
tolik jsem se na ten telefon tesil. ale s tou cenou mne skutecne nasrali. v USA se prodava za $399 s 3gb ram a 32 gb storage. plus pojisteni poskozeni, pul roku google music premium a odblokovany na vsechny site.

tady bych jim fakt plivnul do tvare
Zafata
Ta baterka je dobry fail. Na co proboha delaji smartphony co predpokladam budu snad i 2x nabijet za den.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze