Google uvádí Chrome pro mobily a tablety s Androidem

Google po více než čtyřech letech od uvedení desktopového internetového prohlížeče Chrome konečně představuje také jeho očekávanou verzi, určenou pro mobilní zařízení s operačním systémem Android. Jaký je a co všechno umí Chrome Beta for Android?

V lednu roku 2008 americký softwarový gigant Google představil internetový prohlížeč pro počítače jménem Chrome. Jeho základními ideami byla jednoduchost, rychlost a uživatelská přívětivost. Googlu se tento tah povedl. Chrome jako svůj primární prohlížeč používají miliony uživatelů po celém světě.

Podle statistik je to dokonce po Internetu Explorer druhý nejpoužívanější internetový prohlížeč na světě s podílem téměř 30%, a překonává tak i všechny rivaly jako je Firefox či Opera. Google se proto rozhodl, že tento populární program dostane také na svoji mobilní platformu Android, a nabídne tak pohodlné surfování dalším stovkám milionům uživatelů.

Chrome for Android Beta

Rychlost a jednoduchost, to je oč tu běží

Google Chrome for Android Beta si můžou do svých chytrých telefonů nebo tabletů stáhnout pouze uživatelé s nejnovější verzí OS Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Na starších verzích Androidu vám bohužel prohlížeč kvůli nekompatibilitě některých prvků fungovat nebude. Mobilní Chrome si s sebou z desktopu přináší všechny tak oblíbené prvky, jako je právě výše zmiňovaná rychlost a jednoduchost, ale také třeba synchronizace. Podporuje také nejmodernější technologie včetně mnoha funkcí platformy HTML5, hardwarové akcelerace vykreslování stránek nebo V8 Java Script enginu.

Chrome poběží jak na mobilech tak i na tabletech s Androidem

Zachován zůstává mezi uživateli velice oblíbený Omnibox, tedy adresní řádek, který navíc zároveň funguje jako vyhledávací pole v Googlu, a to samozřejmě včetně našeptávače (návrhy slov). Jak můžete vidět na videu výše, integrovány jsou i celkem efektní grafické přechody a animace. Google u mobilního Chromu hodně vyzdvihuje neomezený počet karet a rychlé listování mezi nimi pomocí intuitivních gest prý úplně stejně, jako když se míchá balíček karet.

Video – představení Google Chrome pro Android

Už žádné překliky!

Už od samého počátku řeší vývojáři u mobilního surfování problém, kterým je velký počet malých odkazů na malém displeji, a s tím samozřejmě související nepříjemné překliky. Google se tuto nepříjemnost rozhodl vyřešit, a vymyslel novou funkci s názvem Link Preview, tedy náhledy odkazů. Pokud bude na některé stránce mnoho malých odkazů blízko u sebe, a Chrome si nebude jist který z nich jste chtěli stisknout, ukáže vám zvětšeninu dané části stránky, a vy si tak budete moci rychle a snadno vybrat přesně ten odkaz, který jste chtěli původně použít. Touto funkcí vás Google částečně osvobodí od neustálého přibližování či oddalování webové stránky kvůli přesnému klikání.

Screenshoty uživatelského prostředí nového mobilního prohlížeče Google Chrome

Počítačový Chrome nabízí možnost naprosto soukromě prohlížet internet díky anonymnímu režimu. To samé umí také mobilní Chrome. Stačí klepnout na ikonku nastavení, a v následně vyvolané nabídce zvolit možnost privacy, neboli soukromý.

Video – techničtější pohled

Vypínáte PC? Pokračujte na Androidu!

Pokud využíváte svůj vlastní uživatelský účet v rámci svého desktopového Chromu, můžete se do něj přihlásit i v tom mobilním. Poté máte přístup k záložkám, které jste měli otevřené v počítači. Jednoduše prostě budete na mobilu/tabletu pokračovat přesně tam, kde jste na počítači přestali. Inteligentní našeptávač z PC Chromu si také zapamatuje vámi často vyhledávané texty a nabídne vám je jako návrhy slov při vyhledávání na mobilu nebo na tabletu. Poslední bonusovou funkcí pro přihlášené uživatele bude synchronizace záložek. To znamená, že budete mít zcela pohodlný přístup k vašim oblíbeným stránkám "s hvězdičkou" bez ohledu na to, jestli právě používáte počítač, mobil nebo tablet.

Pro každou stránku jeden proces

Z desktopové verze si také mobilní Chrome bere způsob práce s jednotlivými stránkami – pro každou z nich spustí nový proces. To se bude hodit především ve chvíli, když bude jedna z otevřených stránek nadměrně zatěžovat telefon. Nebude se tedy muset ukončovat celý prohlížeč, ale pozastaví se pouze konkrétní proces, který odpovídá konkrétní otevřené stránce.

Zároveň by tento způsob práce s webem mohl přispět k efektivnějšímu využívání více jader telefonu (za předpokladu, že budete prohlížet více stránek, které výrazněji zatěžují procesor). Google se chlubí, že je první, kdo tuto praktiku přenesl do mobilních telefonů.

Na druhou stranu tento přístup může mít také negativní důsledky. S každým spuštěným procesem si Chrome ukousne více operační paměti, která je přeci jen na mobilních telefonech ještě stále celkem cenným artiklem.

Chrome spustíte na všech zařízeních s Androidem 4.0 jako je třeba Samsung Galaxy Nexus
Tip! Recenze Samsung Galaxy Nexus – Nová vlajková loď vyplouvá

Zatím si musíme počkat

Google Chrome (verze 0.16) je nyní k dispozici v Beta verzi ke stažení na obchodu Android Market. Prozatím však oficiální cestou pouze v několika vybraných zemích (v Česku zatím ne) a jazykových mutacích včetně angličtiny, španělštiny, francouzštiny nebo němčiny pro telefony a tablety s Androidem verze 4.0 Ice Cream Sandwich a vyšší.

Prozatím to není na 100% jisté, nicméně všeobecně se očekává, že Chrome postupně nahradí doposud všemi výrobci Androidích mobilů používaný bezejmenný nativní prohlížeč s typickou ikonkou zeměkoule.

Zdroje: chrome.blogspot.com, blog.chromium.org, support.google.com, wired.com

Diskuze ke článku
Michal
Tu ochranu pred nechtenym kliknutim na jiny link priblizenim stranky uz dlouho umi mobilni opera :)
Peter
To když ten Adnroid patří Googlu tak by mohl dát Chrome jako výchozí prohlížeč ne?! Mě se ten klasický moc nelíbí.
Martin Justl
RE: Peter

Nevím jak Vy, ale já na svém Samsungu Galaxy Spica mám základní prohlížeč Chrome.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze