Vyzkoušeli jsme Google Hangouts pro telefony a tablety

56

Hangouts je nová mobilní aplikace od Google, která sdružuje klasický textový chat a videohovory, které jste doposud mohli realizovat skrze Google+. Je dostupná pro telefony a tablety s iOS a Androidem. My jsme ji vyzkoušeli a v dnešním článku vám přinášíme naše poznatky z jejího testování.

Google na své I/O keynote představil kromě jiného i novou aplikaci Hangouts pro telefony a tablety s iOS a Androidem, která sdružuje dlouholetou službu Google Talk a mladší Google+ Hangout. Benefit pocítí především majitelé iPhonů a iPadů, protože pro ně nebyl Google Talk oficiálně dostupný, museli ho používat skrze nějakou aplikaci třetích stran, například IM+. Hangouts je s Google Talk zpětně kompatibilní, můžete komunikovat i s uživateli, co stále Google Talk používají.

Google Talk a Google+ Hangout v jednom

S novou aplikací Hangouts Google konkuruje na telefonech a tabletech tak trochu aplikaci Skype od konkurenčního Microsoftu, jen s tím rozdílem že nepodporuje klasické volání, ale jen chat a videohovory. Pokud chcete Hangouts používat i na PC, musíte to učinit ve webovém prohlížeči, klasická samostatná aplikace není (a asi ani nebude). Výhodu to má ale v tom, že verze v prohlížeči funguje napříč různými operačními systémy.

Je dostupná pro iOS i Android

Nás ale nejvíce zajímá mobilní verze, která je pro obě platformy ke stažení zcela zdarma. Aplikaci Hangouts jsme měli možnost vyzkoušet zatím jen na iPhonu a iPadu, na mém Google Play účtu zatím nebyla dostupná, i když podle výpisu aplikací se tvářila jako nainstalovaná. V popisu aplikace je napsáno, že instalace bude všem uživatelům prováděna postupně v horizontu několika dní. Nebude se však funkcemi nijak výrazně lišit od iOS verze, lehce jiný bude pouze její design.

Její použití je jednoduché a intuitivní

Svým designem je aplikace Hangouts jednoduchá, její použití je intuitivní. Základ tvoří seznam vašich kontaktů z Google+, ve kterém můžete buď manuálně listovat nebo vyhledávat skrze jméno, e-mail, telefon či kruh. Chcete-li s někým hangout zahájit, jednoduše ho označíte, objeví se u něj modré zatržítko, takto můžete přidat uživatelů i více, čímž vznikne skupinová konverzace či skupinový videochat. To, o jaký typ konverzace půjde, si volíte tlačítkem ve spodní části displeje po označení uživatelů. V chatu můžete kdykoli zahájit i video, samozřejmostí je i přidání dalších uživatelů.

Základem je textový chat

Zprávy v chatu jsou řešeny formou "bublin", vaše konverzace je na jedné straně obrazovky a konverzace ostatních na straně druhé. U každé bubliny je malá fotka uživatele, jméno uživatele a čas poslání zprávy. Zprávy píšete do textového pole pod konverzací, kromě textu můžete poslat i obrázek či fotografii, ty se v chatu rovnou zobrazí. Animované obrázky (GIF) se zobrazí bez animace (vidíte první obrázek z této animace).

Všechny chaty jsou automaticky sdílené v cloudu, pokud se připojíte k Hangouts odjinud, tak je uvidíte a můžete pokračovat v konverzaci.

Umí samozřejmě i videochat

Kromě textové konverzace jsme vyzkoušeli i videochat, ten je realizovaném ve fullscreen režimu, kdy většinu plochy zabírá video druhé strany, váš obraz je v menším obdélníku dole. Během hovoru máte možnost se přepínat mezi kamerami ve vašem zařízení (pokud jich má víc, typicky na přední a zadní straně) či vypnout zvuk. Pokud během videochatu někdo další napíše textovou zprávu, zobrazí se zeleně podbarvená v horní části displeje.

Mobilní aplikace Hangouts podporuje i push notifikace, nemusíte ji mít neustále spuštěnou.

Závěr

Aplikace Hangouts funguje dle očekávání výborně, je to povedená náhrada za letitý Google Talk, nyní můžete nejen psát, ale i videotelefonovat. Uvidíme, zdali Google plánuje do budoucna integrovat do Hangouts i další funkce, spekuluje se o SMS a Google Voice, pak už by to byla zcela plnohodnotná konkurence pro Skype.

Stáhnout Hangouts

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Thegrid
"je to povedená náhrada za letitý Google Talk"
Tak to je opravdu blbost. S Talk to nemá moc co společnýho.
1.) v Talku vidím jen uživatele, kteří jsou mají gmail a jsou schopni semnou chatovat, tudíš se mi tam necpe pevná linka na dědu a podobně = 1:0 pro TALK
2.) v Talku vidím přehledně na úvodní straně, kdo je online = 2:0 pro TALK
3.) Talk mě nenutí do sociálních sítí, které nechci = 3:0 TALK
4.) Můžu plynule konverzovat na pc i v mobilu vidím historii chatu = 4:0 pro TALK
5.) Hangouts umí poslat fotku, ale jedině když se zaregistruju na google +, což nemám zájem! = 4:1 pro TALK
6.) Hangouts má neintuitivně udělané menu = 5:1 pro TALK

Suma sumárům, žádná náhrada za TALK to není, je to konkurecnce Viberu, takže všem jako já, kteří potřebují spolehlivě vidět, jestli to uživateli došlo a potřebují rychle vidět kdo je online a kdo ne, protože pak je zbytečné s ním psát přes internet, doporučuji zůstat na TALKu a nenechat si vnucovat dnes tak plahořečené sociální sítě!
Marek
Souhlasím s předchozím názorem. Je to jedna velká katastrofa. Nechápu, jak může Google tak nadotaženou aplikaci uvolnit. Recenzent ji asi moc nezkoušel.
Láda
Váte jak v Hangoutu v telefonu poznáte že je kontakt online? Obrázek kontaktu je jakoby ostrý a barevný, ti Offline jsou jakoby lehce zašedlé, ale to platí jen o kontaktech dole v tom listu, na těch prvních 6 jsem nepřišel na to jak to poznat. Bude to asi tím že tam je moje babička a další podobné kontakty :-)
wapmpi
Thegrid plný súhlas.Hneď som to odinštaloval.Veľký hnus.Talk mali zachovať v pôvodnom stave a urobiť konkurenciu viber-u a pokaziť niečo čo bolo o inom,niečo čo bolo jednoduche a čo malo svoju podstatu.Veď písať cez google+ ,facebook a podobné môžem písať s kade kým ale v talk-u som to nehľadal a nechcel.Tento odpad nech si stiahne kto chce ale ako osobitnú aplikáciu a nech vrátia talk.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze