Google spustil navigaci v pražské MHD

1

Google dnes spustil v České republice plnohodnotnou navigaci v rámci sítě MHD v hlavním městě Praze. K dispozici jsou kompletní jízdní řády, vyhledávání spojení i navigace mezi jednotlivými body, včetně seznamů zastávek, alternativních tras a množství dalších funkcí. Novinka funguje i v rámci inteligentního přehledu Google Now.

Google dnes udělal další krok směrem k českým uživatelům a spustil plnohodnotnou navigaci v pražské veřejné dopravě. Užitečná funkce, která již delší dobu funguje ve vybraných světových městech a zemích tak dnes přichází i do České republiky. Google má tímto způsobem zmapováno 500 měst po celém světě a nabízí celkem 1 milion zastávek. Zajímavostí je, že i významná světová města byla tímto způsobem pokryta teprve nedávno, například Paříž koncem roku 2012. V Brně byla tato služba spuštěna už minulý rok, nyní přichází do Prahy, kde byla aktivována již od půlnoci, a my jsme tak novinku hned ráno vyzkoušeli a přinášíme vám první dojmy z fungování a používání.

Navigace do puntíku

Zatímco dříve, když jste si v mapách nebo jinde v systému nechali zobrazit pokyny pro cestu MHD v Praze, zobrazily se pouze vágní pokyny bez větších podrobností. Nyní se ale vše mění a novinku od Googlu lze skutečně spolehlivě používat k navigaci po pražské síti městské hromadné dopravy.

V Mapách si jednoduše vyberete dva body, mezi kterými chcete cestovat, pričemž ten výchozí bude většinou vaše poloha. Cílový bod nemusí být přímo zastávka nebo stanice MHD, ale jakékoliv místo. Navigace vám poté ukáže i potřebnou dobu pro cestu ze stanice k cílovému bodu, včetně navigačních pokynů. Před zahájením navigace si můžete vybrat, zda chcete vyhledat nejlepší trasu, nebo trasu s co nejméně přestupy nebo co nejkratší dobou chůze. Zvolit si můžete i preferovaný dopravní prostředek (autobus, metro, vlak, tramvaj).

Poté dojde k vyhledání spojení, kde vám navigace zobrazí výběr několika tras, včetně dojezdové doby a podrobnosti o linkách. Trasu si můžete vyhledat také dopředu, stačí zvolit pozdější odjezdy nebo například pozdější čas nebo dokonce den. Po rozkliknutí vybrané varianty navigace se poté přehledně zobrazí přehled trasy, včetně doby chůze na zastávku a doby přestupu. Metro je správně barevně odlišeno a u jednotlivých spojů se zobrazuje kromě linky také doba odjezdu, počet zastávek a cílová zastávka. Po rozkliknutí jednotlivých spojů lze dokonce zobrazit seznam zastávek, kterými spoj projíždí.

Snadno si svůj spoj vyhledáte ve webové verzi Google Map

Přepnout lze i do mapového zobrazení, kde vidíte trasu jako na dlani s jednotlivými pokyny, a také do navigace, ve které vás telefon postupně navádí, informuje, kdy máte vystoupit a tak podobně.

Navigace v pražské MHD

Konečně interaktivnější Google Now

Novinka se projevila také v inteligentním interaktivním zobrazení Google Now, které v České republice zatím příliš mnoho funkcí nemá. Dosud, pokud jste měli například v kalendáři zapsanou schůzku, se Vám mohla ukázat inteligentní karta zobrazující, kdy máte vyrazit automobilem, abyste schůzku stihli, s možností se jedním kliknutím přenést do navigace. Pokud si nyní v Google Now nastavíte, aby tyto karty zobrazovaly informace z MHD, zobrazí se vždy odjezd nejbližší linky i celkový dojezdový čas. Opět se kliknutím na kartu můžete přenést do navigace. Při testování jsme však narazili na jisté chyby v Google Now. Občas dochází ke zmatečnému objevení dvou karet a někdy se před adresu cílového bodu (stanice) přidají souřadnice. Následné hledání selže.

Google Now má nyní díky MHD navigaci nové využití
V aplikaci Google Now jsou s MHD občas problémy

Spuštění MHD navigace v Praze je příjemným krokem, který usnadní cestování po našem hlavním městě. Navíc je k dispozici lepší interaktivita v rámci Google Now, což jednoznačně vítáme.

Článek průběžně doplňujeme o nové informace.

Už jste také v Praze vyzkoušeli navigaci v rámci MHD? Co zajímavého jste objevili? Narazili jste na nějaké problémy či chyby?

Diskuze ke článku
Detailista
Vypadá funkčně, i když na ten itinerář je třeba si zvyknout, je trochu nepřehledný. Jinak jsem si byl předevčírem pro auto sockou na Veleslavíně (Praha) a ještě tam byly špatně uvedeny čísla linek, po propojení už je to v pořádku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze