Google pracuje na vylepšení výdrže mobilních baterií

3

Dnešní telefony míří mílovými kroky kupředu. Vylepšují se paměti, procesory fotoaparáty, setkáváme se s ohebnými telefony. Bohužel však baterie krok nedrží a jsou asi největším neduhem současných zařízení.

Google logo

O palčivém problému jistě vědí také výrobci, ale prozatím nejsme svědky žádného reálně využívaného řešení. Na vývoji nových baterií a vylepšování stávajících pracuje také Google, respektive jeho speciální čtyřčlenný tým, který je součástí výzkumných laboratoří Google X a pracuje takřka v úplném utajení. Zajímavostí je, že tým vede Dr. Ramesh Bhardwaj, který dříve pracoval na obdobné pozici v Applu. Do Googlu nastoupil ke konci roku 2012.

TIP! Google má nový patent. Týká se vnějších airbagů

Vývoj baterií u Googlu není ničím překvapivým. Již v roce 2013 řekl výkonný ředitel Googlu Larry Page, že baterie v mobilních telefonech přestavují obrovský problém, který má však potenciál k řešení. Sám Dr. Bhardwaj dodal, že Google má aktuálně 20 různých zařízení, které jsou závislé na energii z baterie. Zmínit můžeme například projekt chytrých brýlí Google Glass, které se prozatím nijak oslnivou výdrží chlubit nemohou.

Google tak údajně pracuje na zcela nových „solid-state“ bateriích, které budou přenášet proud přes pevné částice, namísto dosavadní kapaliny. To bude nejen bezpečnější, ale také to umožní mít baterie mnohem tenčí, lehčí a především pružné. Do budoucna by tak baterie neměla být překážkou v například velkém ohnutí telefonu. Na odborné konferenci, která proběhla v únoru, Dr Bhardwaj popsal, že tyto baterie by mohly být použity nejen v telefonech či wearables, ale také na příklad v čipech umístěných v lidském těle. V tuto chvíli však není zřejmé, zda by tyto baterie bylo možné levně vyrábět nový typ baterií ve velkých sériích.

Zdroje: wsj.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
Smarja
"setkáváme se s ohebnými telefony"
Samsung si patentoval mobily, ktere se budou moci skutecne ohybat, ale ze by jsme se s ohebnymi telefony jiz setkavali? Neco mi uslo? Kde jsou? Muzete mi jmenovat alespon jeden jediny?
header009
A co taková motorola rizr z8? :D... kde sou ty časy :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze