Dost bylo přehřívání! Pixely uživatele brzy naučí, jak snížit teplotu telefonu

Dost bylo přehřívání! Pixely uživatele brzy naučí, jak snížit teplotu telefonu
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Nová funkce ponese název Adaptive Thermal
  • Za úkol si dává přinést lepší informovanost uživatele o teplotě zařízení
  • Poskytne rovněž tipy, jak regulovat teplotu zařízení

Problém takřka veškeré výkonnější přenosné elektroniky představuje zahřívání, zejména u produktů, u nichž je kladen důraz na kompaktnost. Mezi ně se řadí také smartphony, kde se na produkci tepla podílí nejen hardware, ale také software. S chystanou funkcí pro smartphony Pixel od Googlu sice zřejmě nedáme zahřívání jako takovému vyloženě sbohem, avšak budeme jej mít více pod kontrolou.

Tipy, jak zahřívání omezit i větší informovanost uživatele

Na novinku narazil redaktor Android Authority, Mishaal Rahman, který se věnuje rozboru zdrojového kódu operačního systému Android a různých zařízení. Podle něj se můžeme těšit na novou funkci „Adaptive Thermal“, která uživatele upozorní na zvýšenou teplotu a rovněž ho informuje o tom, jaké kroky telefon učiní, aby teplotu opět snížil. Zároveň budou uživateli prezentovány tipy, jak může teplotu pomoci snížit sám svým chováním.

K nadměrnému zahřívání smartphonů obecně dochází při delším natáčením videa ve vysokém rozlišení ve vyšších letních teplotách, hraní her i navigování. Systém sám o sobě je pak schopný zvýšenou teplotu zaregistrovat a pokouší se ji regulovat například podtaktováním čipsetu, snížením jasu obrazovky, vypnutím hotspotu apod. V případě Pixelů, jak se můžeme dozvědět na support.google.com, dále může při dosažení vyšší teploty automaticky dojít k omezení nabíjecí rychlosti, deaktivaci LED přisvícení či částečnému nebo kompletnímu vypnutí připojení Wi-Fi i mobilních služeb. A kdy konkrétně se tedy Pixel ozve v případě zvýšené teploty?

Při dosažení teploty 55 stupňů Celsia dojde do 30 sekund k vypnutí telefonu.

Podle všeho se spustí „přednouzové“ upozornění, jakmile teplota baterie dosáhne 49 stupňů Celsia. V takovém případě se objeví notifikace s informací, že je potřeba snížit teplotu, dále zde uživatelé najdou informaci o tom, že se může chod Pixelu zpomalit a měli by se pokusit omezit spouštění náročnějších aplikací či vystavovat telefon přímému slunci. Dále je k dispozici tlačítko, jež spustí dialogové okno s dalšími tipy, jak snížit teplotu.

Adaptive Thermal kontroluje baterii každých pět minut kvůli zjištění (očekávaného) poklesu teploty. Pokud teplota neklesne, naopak se zvedne až k 52 stupňům Celsia, spustí se nouzový režim, kdy podle Rahmana zřejmě aktivuje další (nespecifikované) kroky vedoucí k ochlazení. V případě, že teplota dosáhne 55 stupňů Celsia, varuje Adaptive Thermal uživatele o tom, že do 30 sekund telefon vypne. Rahman dále uvádí, že nemohl vyzkoušet Adaptive Thermal v praxi, neboť se mu nepodařilo ani se spuštěným náročným benchmarkem a telefonem ležícím na přímém slunci dosáhnout teploty vyšší než 46 stupňů Celsia.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze