Google odstraňuje reklamy z pravého sloupce

7

Google připravil jednu možná nevýraznou, o to však důležitější změnu. Ve výsledcích vyhledávání se zbaví pravého sloupce s reklamami. Namísto toho zamíří na úvod a závěr stránky s vyhledáváním.

I když Google tvrdí, že změny jsou součástí nového grafického designu, jehož zjednodušení má usnadnit orientaci návštěvníků na stránkách, pozadí celého rozhodnutí bude nejspíše jiné.

Google logo 2015

Existuje jev, kterému se říká „bannerová slepota“. Návštěvníci stránek se podvědomě vyhýbají místům, která jsou vyhrazena pro reklamu a hledají na stránce relevantní obsah. Pravý sloupec tak nejspíše neplnil svoji roli tak dobře jako horní odkazy. Ty jsou sice označeny jako sponzorované nebo komerční, ale to má méně pozorný surfař tendenci přehlédnout a považovat je za výsledek vyhledávání.

Příjmy z reklamy u vyhledávání jsou pro Google respektive pro Alphabet, kam vyhledávač spadá po reformě, stěžejní. V minulém roce zaznamenaly silný vzestup a dopomohly stát se firmě tou nejhodnotnější.

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
Pepik
Ano už jsem to zaregistroval a popravdě pokud je na prvním řádku to co hledám a je tam i reklama, kliknu tam. Hold spojení toho co člověk hledal s reklamou je cesta pro oba. Ne jak na některých stránkách full screen reklama co otravuje a nic nepřinese nového.
Michal
Jo furt se to dá, třeba už neotvírám stránky prima cool když něco vidím na fb, protože ty reklamy to by mělo být trestný :D
Lsn
A proto používám adblock....
Redmarx
Uplne nejhorsi je ta reklama na cookies. Ta je uplne vsude, pritom vubec nevim, na ktery susenky ta reklama je. Reklama udelana uplne na hovno, ale votravovat budou vsude. :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze