Alphabet se stává nejhodnotnější firmou, přeskočil Apple

14

Společnost Alphabet, která nově od loňského zastřešuje Google a jeho další služby, se pochlubila finančním hospodařením za poslední čtvrtletí roku 2015. Skvělé výsledky se promítly také do cen akcií a Alphabet se stala nejhodnotnější společností na světě.

Alphabet logo

Společnost Alphabet patrně mnozí z vás nijak zažitou nemají, avšak vězte, že stojí i nad samotným Googlem a patří pod ní i další služby a projekty, které má na svědomí Google. Alphabet nyní zveřejnil své finanční výsledky za uplynulé tři měsíce. Tržby za 4. čtvrtletí roku činí 21,3 miliard dolarů a čistý zisk dosáhl na 4,9 miliardy dolarů. Samotný Google pak za za 12 měsíců roku 2015 vykázal tržby 74,541 miliard dolarů a provozní zisk 23,425 miliardy dolarů. O takovém úspěchu se dalším částem společnosti Alphabet může prozatím jen zdát. Patří mezi ně například řešení pro domácnosti Nest či vývoj samořídících vozidel. Tyto ostatní části utržily za celý rok 2015 448 miliónů dolarů a provozní ztráta se vyšplhala na 3,567 miliardy dolarů.

TIP! Google mění svou strukturu. Zavádí Alphabet, pod kterou bude spadat

Nadprůměrně dobré výsledky společnosti Alphabet, které překonaly i odhady analytiků agentury Reuters, která odhadovala tržby ve výši 20,8 miliardy dolarů, se pozitivně projevily na akciovém trhu, kde cena dosáhla 800 dolarů za akcii. Celková hodnota akcií se vyšplhala na 554 miliard dolarů a díky tomu se z Alphabety stala nejhodnotnější společnost na světě. Přeskočila doposud vládnoucí Apple, jehož hodnota je přibližně 534 miliard dolarů.

Zdroje: wired.com, abc.xyz

Diskuze ke článku
Petr
No je to trochu umělé a velmi dočasné - až akcionáři zchladnou akcie poletí zase dolů. Alphabet nemá takový zisk jako Apple. Nějaký čas to bude přetahovaná, každopádně Apple pak kolem léta začne každoročně posilovat.
ANO
Aha, uz to chapu ..... v clanku je to blbe: "Tržby za 4. čtvrtletí roku činí 21,3 miliard dolarů a čistý zisk dosáhl na 4,9 miliardy dolarů. Samotný Google pak za jmenované období vykázal tržby 74,541 miliard dolarů" .... ma byt, ze "Samotný Google pak za cely rok" ......
Jinak nasobeni poctu akcii a aktualni ceny je hodne trapny primer. Kdyby zacali prodavat akcie ve velkem, tak by jste videli, jak by cena letela dolu ..... a jak tu nekdo psal, presne ten apple, ma velmi omezene portfolio jako treba krachujici HTC .... kdyz se lidem zaji iphony nebo az je zacne srat ta hajzlovskost applu, kdyz poradne neplati lidi v tovarnach, natoz treba dane, tak bude apple na konci 90tych let, kdyz jej koupil microsoft .... da se nekde dohledat, jestli jim pak ty akcie prodali zpatky nebo treba microsoft drzi nejaky vyznamnejsi podil applu?
Honza
To bylo na začátku obchodování, teď už je zase jiné pořadí.
Standa
Aktuálně je Alphabet pod hranicí co byl před zahájením dneska Apple 534. Ten se bohužel trochu propadl to se dalo čekat, ale Alphabet ted taky klesá.

Apple 528
Alphabet 532

Sem zvědav jak to dopadne až budou končit - myslím, že to bude dost těsné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze