Google naléhá na Brusel, aby donutil Apple „otevřít“ iMessage

Google naléhá na Brusel, aby donutil Apple „otevřít“ iMessage
Fotografie: Apple
  • Apple tvrdí, že iMessage nespadají do působnosti zákona DMA
  • Probíhá tak šetření Evropské komise, verdikt se očekává do února příštího roku

Google spolu s dalšími velkými evropskými telekomunikačními společnosti vyzval Evropskou komisi, aby zařadila iMessage mezi základní služby podle zákona o digitálních trzích (DMA), jak informuje fonearena.com.

Jak upozornil ft.com, Google tvrdí, že exkluzivita služby iMessage společnosti Apple je strategickým krokem a zdůrazňuje potřebu interoperability s ostatními službami pro zasílání zpráv. Zatímco aplikace Zprávy společnosti Apple totiž může posílat zprávy napříč platformami prostřednictvím SMS, rozšířené funkce iMessage, jako je šifrování a sdílení médií ve vyšší kvalitě, zůstávají exkluzivní pro ekosystém Apple.

V dopise, který podepsala společnost Google a generální ředitelé velkých telekomunikačních společností, jako je Vodafone, Deutsche Telekom, Telefónica či Orange, stojí, že iMessage lze považovat za základní službu vzhledem k tomu, že ji provozuje společnost se značnými příjmy a významnou uživatelskou základnou, zejména v podnikatelském sektoru. V dopise pro Evropskou komisi se dále uvádí, že iMessage slouží jako důležitá brána mezi podniky a spotřebiteli, což odůvodňuje požadavek na to, aby Brusel donutil Apple „otevřít“ iMessage a podporovat u nich RCS.

Zástupci Applu ovšem odvětili, že služba iMessage je určena pro osobní komunikaci spotřebitelů a nespadá do působnosti zákona DMA. Společnost tvrdí, že spotřebitelé mají přístup k různým aplikacím pro zasílání zpráv a iMessage se zaměřuje na osobní komunikaci. Aktuálně tak probíhá šetření Evropské komise ohledně možného zařazení služby iMessage pod zákon o digitálních trzích (DMA), verdikt se dá očekávat do února příštího roku.

Co je RCS?

RCS (Rich Communication Services) je vlastně přímým nástupcem dnes již poměrně zastaralých SMS a MMS, které jsou s námi již několik let a mladší generace využívá (zejména MMS) jen v ojedinělých případech. Prvním rozdílem je přenosová technologie – k přenosu zpráv pomocí RCS dochází skrze internet (ať už přes síť Wi-Fi nebo mobilní data na telefonu), díky čemuž lze snadno pokračovat v započaté konverzaci i při přechodu na jiné zařízení. V praxi tak můžete přejít z psaní zpráv v reálném čase na telefonu k počítači či tabletu, kde můžete pokračovat díky funkci „Zprávy na webu“. V tomto ohledu je důležité zmínit, že zprávy jsou vždy přijímány a odesílány z telefonu (podobně jako SMS či MMS).

Podobně jako u klasických SMS má uživatel i u RCS možnost obdržet doručenku, nově však vidí také, když uživatel na druhé straně píše zprávu, podobně jako u Messengeru či Telegramu. Kromě textových zpráv lze navíc sdílet polohu, GIFy, kontakty i připojit soubor a dokonce nechybí ani možnost odeslat hlasové zprávy. Podstatným rozdílem oproti běžným SMS je rovněž možnost komunikovat ve skupinovém chatu. Takový chat je možné pojmenovat, přidávat do něj nové uživatele, ztišit oznámení i opustit skupinu. Zjednodušeně řečeno se z posílání SMS/MMS s příchodem RCS stala z uživatelského hlediska klasická chatovací aplikace, na které jsme již dobře zvyklí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze