Vyzkoušeli jsme budoucnost SMS. Prozradíme vám, jak zprovoznit RCS i na vašem telefonu

24
Vyzkoušeli jsme budoucnost SMS. Prozradíme vám, jak zprovoznit RCS i na vašem telefonu
Fotografie: Jan Pospíšil, mobilenet.cz
  • Standard RCS je budoucností SMS a MMS
  • Přinášíme vám podrobný návod, jak RCS aktivovat i na vašem smartphonu s Androidem
  • Jaké jsou jeho hlavní výhody a nevýhody?

Jednou z důležitých novinek ze světa mobilních telefonů je nepochybně standard RCS , který je v mnohém podobný iMessage od Applu. Během několika dní jsme budoucnost posílání SMS detailně testovali a nyní vám přinášíme podrobné informace o tom:

  • v čem se RCS liší oproti běžným SMS/MMS,
  • jaké jsou hlavní rozdíly ve srovnání s iMessage,
  • jak si můžete RCS aktivovat i ve vašem (Android) smartphonu

Co je RCS (Rich Communication Services)?

RCS (Rich Communication Services) je přímým nástupcem dnes již poměrně zastaralých SMS a MMS, které jsou s námi již několik let a mladší generace využívá (zejména MMS) jen v ojedinělých případech. Prvním rozdílem je přenosová technologie – k přenosu zpráv pomocí RCS dochází skrze internet (ať už přes síť Wi-Fi nebo mobilní data na telefonu), díky čemuž lze snadno pokračovat v započaté konverzaci i při přechodu na jiné zařízení. V praxi tak můžete přejít z psaní zpráv v reálném čase na telefonu k počítači či tabletu, kde můžete pokračovat díky funkci „Zprávy na webu“. V tomto ohledu je důležité zmínit, že zprávy jsou vždy přijímány a odesílány z telefonu (podobně jako SMS či MMS).

Podobně jako u klasických SMS má uživatel i u RCS možnost obdržet doručenku, nově však vidí také, když uživatel na druhé straně píše zprávu, podobně jako u Messengeru či Telegramu. Kromě textových zpráv lze navíc sdílet polohu, GIFy, kontakty i připojit soubor a dokonce nechybí ani možnost odeslat hlasové zprávy.

Podstatným rozdílem oproti běžným SMS je rovněž možnost komunikovat ve skupinovém chatu. Takový chat je možné pojmenovat, přidávat do něj nové uživatele, ztišit oznámení i opustit skupinu. Přidat do takové skupiny lze pochopitelně pouze uživatele, kteří mají RCS aktivované. V případě, že přidáte uživatele, který RCS nedisponuje, bude mu odeslána pouze běžná SMS, a to i zbylým účastníkům chatu, kteří RCS mají (stav aktuální k 1. 11. 2019).

Zjednodušeně řečeno se z posílání SMS/MMS s příchodem RCS stala z uživatelského hlediska klasická chatovací aplikace, na které jsme již dobře zvyklí.

Rozdíly mezi RCS a iMessage

Jedním z rozdílů, který rozhodně stojí za pozornost, je bezpečnost při výměně zpráv. Zatímco iMessage spoléhá na šifrování typu end-to-end, které umožňuje dešifrovat obsah zpráv až na koncových zařízeních uživatelů, standard RCS tento způsob šifrování nevyužívá. Přestože se původně počítalo s integrací výše uvedeného druhu šifrování i v RCS, a to samotnou GSM Association, která zastupuje zájmy mobilních operátorů po celém světě, spoléhá nakonec RCS na jiný druh šifrování, který umožňuje vyměňovaná data dešifrovat i na straně operátora nebo Googlu. Zjednodušeně řečeno vyvíjí Google standard, na základě něhož mohou mobilní operátoři provozovat svou vlastní infrastrukturu upravenou pro potřeby RCS, nebo se dohodnou s Googlem, aby tuto činnost prováděl za ně.

Zásadním rozdílem je také možnost využívat RCS na Android smartphonech různých výrobců na rozdíl od služby iMessage dostupné pouze pro Apple zařízení. RCS navíc funguje v různých aplikacích, tedy nejen v aplikaci Zprávy od Googlu, ale i v dedikovaných „SMS aplikacích“ dalších výrobců. Dalším rozdílem je podpora hlasových i video hovorů, která je díky RCS v budoucnu možná. Dalším rozlišovacím prvkem je maximální velikost skupinového chatu. Zatímco v iMessage lze mít ve skupinovém chatu nanejvýš 32 členů, u RCS je to až 100.

Co je naopak podobné, je automatická volba odeslání běžné SMS/MMS přes RCS nebo iMessage podle toho, jestli danou technologii podporuje i zařízení příjemce. V aplikaci iMessage, stejně jako ve Zprávách od Googlu, tak uvidíte, jaký typ zprávy byl uživateli doručen. Stejně tak v jiných situacích, kdy nelze zprávu doručit přes RCS, bude odeslána jako SMS/MMS.

Jak si RCS aktivovat v aplikaci Zprávy od Googlu

Na způsob, jak RCS aktivovat přišli, uživatelé sociální sítě Reddit /u/sh0ch, /u/LinkofHyrule, a /u/NashRadical. Jde o poměrně jednoduchý postup, který zvládnou i uživatelé se základními znalostmi. RCS jsme v redakci úspěšně zprovoznili na několika smartphonech různých značek.

K aktivaci RCS je potřeba stáhnout aplikaci Activity Launcher (dostupná v Obchodu Play) a nejnovější beta verzi Zpráv od Googlu. Kousek pod tlačítkem „instalovat“ najdete možnost se zapojit do testování beta verze.

Aktivaci RCS provádíte na vlastní nebezpečí a níže uvedený postup není oficiálním návodem od Googlu. Po aktivaci RCS rovněž dochází k výměně zpráv skrze testovací server Googlu, nikoliv vašeho operátora.

Postup v krocích:

  1. Vypněte Wi-Fi
  2. Spusťte aplikaci Activity Launcher
  3. Změňte „Recent activities“ na „All activities“
  4. Sjeďte dolů a vyhledejte Zprávy
  5. Po kliknutí na Zprávy klikněte na „Set RCS Flags“
  6. V okénku ACS Url zvolte „http://rcs-acs-prod-us.sandbox.google.com/“ a potvrďte příkazem „Použít“
  7. Vraťte se na domovskou obrazovku a ukončete aplikaci Zprávy. Znovu ji otevřete – nyní by se měla objevit výzva k aktivaci RCS
  8. Po schválení znovu aktivujte Wi-Fi a chvíli vyčkejte. Následně klikněte na tři tečky v pravém horním rohu – Nastavení – Funkce chatu
  9. Pokud byla aktivace RCS úspěšná, uvidíte zde Stav: Připojeno

Alternativně můžete vyzkoušet i návod v níže uvedeném videu. Pokud se vám na vašem telefonu nepodaří RCS aktivovat, může to být zapříčiněno zásahem ze strany Googlu.

Diskuze ke článku
Daniel Rokoš
Podle návodu,jen jsem musel restartovat telefon!
kleinak
Tak ono to je ještě jinak.
SMS je už skoro pravěk, to je pravda, dnes už ji používá jen pár lidí a mladí, ti už ji snad ani neznají.
Ale, je to stále jediná komunikace, která je 100% a na všechna zařízení, ať je to nejnovější telefon, nebo stará tlačítková vykopávka, potažmo nějaký ořezaný senior telefon i tam stále na 100% bude SMS fungovat.
Potom jsou zde různá SMS třeba na parkování, různé informační kanály, různé zabezpečovací systémy, člověk ji potřebuje k bankovnictví a je toho docela dost, kde jsou SMS.
Dnes jsou v telefonech SMS neomezené, nepotřebují data a dokáže se v nich zorientovat i babička i kdyby jen na čtení a vo, vo, votom to je.
Nic jiného ji nenahradí.
Jsem zvědav, kdy ji někdo totálně zruší, jako VHS, Minidisk a skoro CD i DVD, atd.
Pokrok nikdo nezastaví, bude jen otázka, jak dlouho to bude pro firmy rentabilní.
XYZ
RCS je typický Google bordel, který skončí v propadlišti dějin. MMS je oproti tomu ještě úspěšná služba. Doporučuji si přečíst články, že takový Pixel 4 nemá v domovské Americe podporu RCS u Verizon a T-Mobile, čili u dvou největších operátorů, pár ostatcích operátorů podporu přidá možné až časem. Google zkoušel asi 5 různých messengerů, všechny postupně zařízl. Teď to zkouší přes mezinárodní telekomunikační standard, který musí podporovat operátoři, čili šance že se to prosadí je asi 1 %.
PetrS
A jak je to když pošlu RCS zprávu z android na iPhone iMessage? Také se z android odešle přes data?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze