GadgetMix: multifunkční přívěšek na klíče a nabíječka na plyn

6

V dnešním díle našeho pravidelného seriálu o gadgetech jsme vybrali z Kickstaretru dvě zajímavá zařízení. V prvním případě se jedná o multifunkční nástroj, který chce být švýcarským kapesním nožem pro uživatele smartphonů. Druhým je pak outdoorová nabíječka, která jako palivo používá obyčejný plyn do zapalovače.

Švýcarský nůž digitálního věku

Kapesní švýcarské nože se staly synonymem multifunkčních zařízení. Právě takovým digitálním švýcarským nožem pro všechny uživatele s Androidem a iOS chce být zajímavý malý gadget KiiTAG 2, který 55 dní před koncem kampaně na Kickstarteru, už má nasbíranou téměř celou požadovanou částku, takže můžeme s jistotou říct, že hranice bude pokořena.

Svačinu ani nic jiného si s ním neuříznete, ale přesto nabízí řadu zajímavých funkcí. Navíc je tak malý, že se přímo nabízí, abyste ho jednoduše nosili na klíčích.

Přesto nabízí několik zajímavých funkcí. Jednak je zde kompaktní powerbanka s kapacitou sice jen 450 mAh, ale i to stačí podle typu telefonu na prodloužení výdrže o 1 až 2 hodiny. Dále je zde flash disk s podporou OTG, který může mít kapacitu 8 nebo 16 GB. K nabíjení i přenosu dat slouží zabudovaný kabel, který má na jednom konci klasické USB a na druhém v závislosti na verzi microUSB nebo Lightning konektor. Potěší však i zabudovaná baterka nebo funkce Key Finder, která přes Bluetooth 4.0 pomůže až na vzdálenost 70 metrů nalézt klíče nebo naopak telefon.

KiiTAG 2

Tuto vzdálenost je však možné rozšířit pomocí cloudového komunitního hledání. Stačí v aplikaci KiiTAG 2 nahlásit postrádanou věc a bude-li někdo s dalších uživatelů KiiTAG 2 v dosahu, tak na to budete upozorněni. Poslední zajímavou funkcí, kterou zařízení nabízí, je nastavení klávesových zkratek pro dvě programovatelná tlačítka.

Krátké stisknutí tlačítka A představuje jednoho zástupce, dvojklik pak další. To samé platí i o tlačítku B. Mezi funkcemi, které je možné takto naprogramovat patří například dálková spoušť fotoaparátu, hledání telefonu, falešný hovor, odeslání SMS s automatickou odpovědí nebo přehrání zvukových efektů.

KiiTAG 2 můžete mít ve verzi s 8 GB flash diskem za 60 dolarů (1 490 Kč). Za dvojnásobnou kapacitu si pak 10 dolarů (250 Kč) připlatíte. Na dalších 10 dolarů (250 Kč) pak vyjde poštovné. Předpokládané datum dodání je květen 2015.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 21. 3. 2015
  • Požadovaná částka: 20 000 USD
  • Zatím vybráno: 18 983 dolarů (25. 1. 2015 12:00)

Outdoorová nabíječka na plyn

Omezená kapacita baterií v kombinaci s vysokou potřebou energie dnešních chytrých telefonů nutí přicházet se stále novými nápady, kde vzít energii uprostřed přírody, kde široko daleko není žádná zásuvka pro připojení nabíječky. Kromě rozšířených solárních nabíječek nebo nabíječek na kličku jsme viděli již nabíječky zabudované do vařiče nebo do nádobí, které pracují na principu termoelektrického generátoru, kdy se teplo přeměňuje na elektřinu.

Zajímavá nabíječka Kraftwerk na to jde jinak a pracuje jako palivový článek na běžný plyn do zapalovačů. O tom, že tento nápad vzbudil velkou pozornost přitom svědčí skutečnost, že 39 dní před koncem kampaně je již vybráno o téměř 300 tisíc dolarů více, než tvůrci požadovali.

S rozměry 100,076 × 74,93 × 29,972 milimetrů a hmotností 160 gramů v prázdném a 200 gramů v plném stavu je podle tvůrců Kraftwerk nejmenším a nejlehčím palivovým článkem na trhu. Přesto však na jedno naplnění zvládne nabít iPhone hned 11× a plyn doplníte do vnitřní nádržky o obsahu 0,2 litru za pouhé tři sekundy. Je tak ideálním společníkem i na dlouhé turistické túry, což podtrhuje i fakt, že dokáže pracovat v teplotách od -15 do +55 stupňů Celsia.

Nabíjení probíhá stejně jako u jakékoli powerbanky. Na jedné z hran nabíječky je USB konektor do kterého připojíte kabel. Její stálý výkon je 2 W, ve špičce 10 W, napětí 5 V a proud 2 A.

Kraftwerk

Kraftwerk můžete mít už za příspěvek 99 dolarů (2 460 Kč), což je o 50 dolarů méně, než bude jeho doporučená maloobchodní cena. Vybrat si přitom můžete ze tří barevných kombinací (urban, outdoor a glam). Pokud si připlatíte, tak za 139 dolarů (3 455 Kč) můžete mít celý balíček, jehož součástí je i 12 kazet s plynem o celkové hmotnosti 1 kilogram. Doprava je zdarma, ale předpokládané datum dodání je až v únoru 2016, takže letošní léto bohužel nestihnete.

  • Odkaz: www.kickstarter.com
  • Do kdy: 6. 3. 2015
  • Požadovaná částka: 500 000 USD
  • Zatím vybráno: 793 815 dolarů (25. 1. 2015 12:00)

Zdroje: kickstarter.com, kickstarter.com

Diskuze ke článku
Rudolf Ridoško
Rudolf Ridoško
KiiTAG 2 jen pro Android a iOS? Tak proč mají ve videu Lumii 520??
kubik6
Nabíječka na plyn je zajímavá, ale 2W je sakra málo. Proudem 400mA se mi bude mobil nabíjet půl dne, tablet radši nedomýšlím... 2A by to chtělo trvale, špičkově je to celkem k ničemu.
Mark
Tlak plynu v chladnu (pod 7°C) natolik spadne, že to nebude fungovat. Vycházím z praxe jet zapalovače.
sdsafda
11x nabiti iphone? tak tato informace ma cenu zlata ... nejak presneji to nekdo vite? podelte se, dik :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze