Souboj fotoaparátů: Nokia 808 PureView vs. N8 vs. Galaxy S III

22

Po delší době jsme si pro vás opět připravili srovnání špičkových fotomobilů. Vyzyvatelem tentokrát nemůže být nikdo jiný, než Nokia 808 PureView. Postaví se ji více než dva roky stará předchůdkyně Nokia N8. Trojlístek uzavře současný vlajkový model Samsungu Galaxy S III.

Fotoaparáty v mobilních telefonech neustále postupují kupředu. Největší podíl na tomto posunu má jednoznačně Nokia, jejíž modely již několik let okupují přední místa ve všech fotosrovnáních, kterých se účastní. Letošní léto bylo ve znamení příchodu Nokie 808 PureView, která celou mobilní veřejnost doslova šokovala svým rozlišením 41 megapixelů. Nejprve to vypadalo jen na další marketingový tah, jenže brzy jsme zjistili, že obří rozlišení má své opodstatnění. Podrobný článek, shrnující schopnosti 41 megapixelů a technologie PureView, jsme vám přinesli v červenci.

Nokia 808 PureView

Nepřehlédněte: Nokia 808 PureView: jaké je kouzlo 41 megapixelů?

Nokia 808 PureView se tak v momentě doslova stala nejlépe fotícím mobilním telefonem, který navíc dokázal trumfnout i levnější kompakty. V dnešním srovnání se ji ale postaví dva mobilní telefony. Postaví se ji stařičká Nokia N8, která se prodává již přes dva roky a přesto se stále těší značné oblibě. Může za to její 12 megapixelový fotoaparát, který dle mnohých nebyl doposud překonán. Z řad běžnějších telefonů jsme povolali Samsung Galaxy S III. Ten je zvyklý vždy a všude vítězit. To ostatně dokazuje i na naše nedávné srovnání. Dnes jej však čeká zkouška pouze v oblasti fotoaparátu a čelí dvěma nekompromisním foto Nokiím. Bude na to jeho 8 megapixelový fotoaparát stačit?

Nokia N8

Než se vrhneme na porovnávací snímky, připomenu, že fotografie jsou ve většině případů pořizovány s automatickým nastavením. Výjimkou jsou makro snímky a také samozřejmě fotografie ve tmě, kde byl na všech telefonech vynucen blesk. Menším oříškem bylo rozlišení, neboť každé zařízení nabízí odlišné možnosti nastavení. Nakonec jsme zvolili tento kompromis: Nokia 808 PureView jde do boje se snímky v rozlišení 8 megapixelů a tedy s vysokou kvalitou díky technologii PureView. Nokia N8 nastupuje v plné polní, tedy s 12 megapixelovými snímky. Samsung Galaxy S III pak dává do palcu svých maximálních 8 megapixelů. Vždy jsme fotili v poměru stran 4:3.

Samsung Galaxy S III

Exteriér

Začneme klasicky exteriérem. Fotografie byla pořízena při zatažené obloze, ale stále s dostatkem světla. První, čeho si lze všimnout, je právě obloha. Nejlépe si s ní poradila Nokia 808. Velmi dobře vykreslila jednotlivé mraky a jejich odstíny. Obstála i Nokia N8. Naopak Samsung Galaxy S III oblohu zahalil jen do bílé. Při porovnání detailů jednoznačně vítězí Nokia 808. Ověřit si to můžete na reklamní ploše v dálce na budově, kdy na Nokii 808 přečtete i drobný text. To nezvládne Nokia N8 ani Samsung Galaxy S III.

Na prvním snímku z exteriéru vyniká Nokia 808 detaily

Druhý snímek je velmi podobný. Detaily má mírně navrch Nokia 808. V případě obou Nokií lze vidět rozumnou práci se světlem. Samsung Galaxy S III snímek přesvětlil, což se mu vymstilo u světlé oblohy, která už místy působí přepáleně.

Na třetím snímku lze porovnat mnoho malých detailů. Víceméně lze říci, že si s nimi celá trojice poradila velmi dobře a rozdíly jsou minimální. Nejpřirozeněji však snímek pořídila Nokia 808 PureView. Nokia N8 i Samsung Galaxy S III jej zbytečně přesvětlily.

Spoustu malých detailů, ale i světlo zvládla Nokia 808 velmi dobře

Další snímek porovnává opět fotku z přírody, konkrétně alej stromů. Detaily jsou velmi dobře vykresleny na obou Nokiích. Zatímco Nokia 808 má barvy studenější, ale blíže realitě, N8 se rozhodlo snímek naladit více do podzimních, teplých barev. Špatně by na tom nebyl ani Samsung Galaxy S III, jenže opět má problém se světlou oblohou. Zejména v obou horních rozích se vytrácí detaily listů.

Pátý snímek se nese v podobném duchu jako předchozí. Detaily jsou velmi dobré na všech třech snímcích, avšak Nokia 808 si nejlépe poradila se světlem a podáním barev.

Na posledním exteriérním snímku za denního světla kraluje Nokia 808. Nejlépe vykresluje detaily vzdálených stromů a především pracuje na jedničku se světlem. Zaměřte se na koruny stromů, kdy na Nokii N8 a zejména na Samsungu Galaxy S III dochází ke splývání.

Makro

Na šestém snímku se prvně podíváme na makro. Tentokrát se daří Samsungu Galaxy S III, který by sice mohl méně měnit odstín barev, na druhou stranu ale vyniká ostrostí. Pokud by však celá scéna byla světlejší, dopadl by o něco hůře.

Druhý makro snímek už zcela ovládla Nokia 808, jejíž fotografie je takřka dvakrát větší, než v případě konkurentů. Detaily jsou skvěle a ostře vykresleny. Perfektní je rovněž podání barev. Je ale nutné nastavit režim makro, automatika si s takovouto blízkostí neporadí. V rychlosti focení by tak vyhrál Samsung Galaxy S III, který sice nepořídí tak kvalitní snímek, ale v ucházející kvalitě to zvládne rychle na automatiku.

Makro s opadaným listím zvládla celá trojice na jedničku. Každá automatika zvolila jen trochu jinou práci se světlem. Nejblíže realitě má opět Nokia 808.

Interiér

Na první fotografie s umělým osvětlením se v dobrém světle předvedl Samsung Galaxy S III. Vhodně zvolil vyvážení bílé, snímek působí přirozeně a je i nejvíce ostrý. Mírně zaostávají obě Nokie, které fotografii halí lehce do modra.

Na druhém snímku už ale znovu exceluje Nokia 808. Podává nejlepší barvy, které korespondují s realitou, Nokia N8 naopak místo zahalila do žluta, Samsung Galaxy S III se potýká s přepaly v oblasti oken a světel. Nokia 808 také nabídne nejpodrobnější detaily. Jen na ní si totiž takřka přečtete papírové jízdní řády na žlutém papíru v pozadí.

Noční snímky

V noci fotografujte jen s Nokií 808 PureView. Její velký snímač nasbírá nejvíce světla a na fotografii, která byla pořízena bez blesku, je vidět takřka vše. Nízká je i hladina šumu. O poznání tmavší snímek nabídne Nokia N8, u které je navíc patrný šum. Maskovat šum se snaží Samsung Galaxy S III, jenže výsledkem je velmi temný snímek, na kterém už mnoho vidět není.

Druhá fotografie v noci, pořízena bez blesku, nabídla o něco více světla. Opět kraluje Nokia 808, jejíž snímek nabízí nejvíce světla a navíc vysokou ostrost. Jen na 808 je k přečtení text na zastávce. Slušný snímek produkuje i Nokia N8, která jej však halí do žluta a navíc zaostává v ostrosti. Propadl Samsung Galaxy S III, který nabízí nejhorší ostrost.

Předposlední snímek je pořízen v naprosté tmě za použití blesků. V případě Nokií xenonového, v případě Samsungu Galaxy S III jen LED diody. Na tomto snímku je objekt snímán z blízka, čímž se v podstatě smazává slabý výkon LED diody. Výsledná trojice snímků je tedy ostrá. Nejsilnější blesk nabídne 808, což je ale v tomto případě poněkud na škodu. Nicméně by stačilo pouze oddálit telefon od snímané scény a přiblížit pomocí zoomu.

Poslední snímek jen potvrzuje, že nejsilnější blesk nabídne Nokia 808. Jako jediná takřka postrádá šum, což je nejlépe vidět při velkém přiblížení na modrou plochu plakátu. Jen lehce pozadu je Nokia N8. LED dioda Samsungu Galaxy S III dělá, co může, a na vzdálenost dvou metrů ještě dokáže poskytnout relativně dobrý snímek, ale s již viditelným šumem.

Závěrečné zhodnocení: titul zůstává ve Finsku

Dnešní srovnání poměrně jasně ukázalo, že nejlepším fotomobilem současnosti je Nokia 808 PureView a mezi ostatními telefony nemá konkurenta. Přebírá tak první pozici, kterou vesměs držela Nokia N8. „Osm set osmička“ vyniká prakticky za jakýchkoli podmínek. Nedělá ji problém prudké světlo, šero či tma. Pozoruhodný je ale i výkon stařičké Nokie N8 z roku 2010, která i po dvou letech patří mezi absolutní špičku mezi fotomobily. V dnešním testu dopadla v drtivé většině srovnání lépe než Samsung Galaxy S III. Jihokorejec ale rozhodně nenabízí špatný fotoaparát a rovněž se řadí mezi ty nejlepší. Na samotnou špičku ale ztrácí slabšími detaily a horší prací se světlem.

Diskuze ke článku
milda
Tak ona ta n8 je celkově lepší telefon než 808, padne dobře do ruky, nemá tak přepálené barvy na displeji a je vyrobená z kovu. Měl jsem ji rok, načež jsem asi týden používal 808, ale dal jsem ji pryč, výbavou je shodná s n8, která není velká těžká cihla.
Jura
Velice pěkné srovnání. Je vidět, kde je kvalita. Ovšem nutno podotknout, že žádný telefon neudělá svými fotografiemi ostudu.
stepo
Hruza ten samsung.to makro s tim jedny listem,a okolnim jehlicim,uplne rozmazane,to jehlici.:-) zato nokia ackoliv ji nesnasim,a nikdy v zivote bych po takove sunce nesah,tak prave ta nokia pureWiew je cose tyce fotaku dokonala. Vsimli jste si prave te fotky s tim jedním listem,focene na makro?to je nadhera.fakt.moc pekny. N8 to da taky hezky detailni.jako galaxy s3. V nekterych pripadech nefoti nejhur.ale radsi jste ho meli vymenit za Xperii S,nebo Xperii P. Foti lepe.
kyrby
a dokážou fotit panorama????

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze