Evropská komise rozhodla. iMessage mohou zůstat exkluzivní pro Apple

4
Evropská komise rozhodla. iMessage mohou zůstat exkluzivní pro Apple
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Podle Evropské komise nejsou iMessage základní službou podle zákona o digitálních trzích (DMA)
  • Pro Apple to znamená, že službu nemusí „otevřít“ pro ostatní – například Android

V listopadu loňského roku jsme vás informovali o tom, že Google naléhá na Brusel, aby donutil Apple „otevřít“ iMessage, když spolu s dalšími velkými evropskými telekomunikačními společnosti vyzval Evropskou komisi, aby zařadila iMessage mezi základní služby podle zákona o digitálních trzích (DMA).

Aktuálně jsme se přímo od Evropské komise dozvěděli, že přijala rozhodnutí o uzavření čtyř šetření trhu, která byla zahájena 5. září 2023 podle zákona o digitálních trzích (DMA), přičemž rozhodla, že iMessage nelze považovat za základní službu podle zmiňovaného zákona o digitálních trzích (DMA). Stejné rozhodnutí pak padlo i v případě vyhledávače Bing, prohlížeče Edge a systému Microsoft Advertising.


V dopise, který podepsala společnost Google a generální ředitelé velkých telekomunikačních společností, jako je Vodafone, Deutsche Telekom, Telefónica či Orange, přitom v loňském roce stálo, že iMessage lze podle nich považovat za základní službu vzhledem k tomu, že ji provozuje společnost se značnými příjmy a významnou uživatelskou základnou, zejména v podnikatelském sektoru. V dopise pro Evropskou komisi se dále uvádělo, že iMessage slouží jako důležitá brána mezi podniky a spotřebiteli, což odůvodňuje požadavek na to, aby Brusel donutil Apple „otevřít“ iMessage a podporovat u nich RCS (nasazení RCS jsme se dočkali v listopadu loňského roku). Naopak zástupci Applu argumentovali tím, že služba iMessage je určena pro osobní komunikaci spotřebitelů a nespadá do působnosti zákona DMA. Společnost dodávala, že spotřebitelé mají přístup k různým aplikacím pro zasílání zpráv a iMessage se zaměřuje na osobní komunikaci. A jak se ukázalo, odůvodnění giganta z Cupertina obstála.

Nyní už je tedy jasné, že Apple iMessage pro ostatní „otevřít“ nemusí. Komise nicméně dodává, že bude nadále sledovat vývoj trhu s těmito službami.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Apple se na jednu stranu tváří jako strašný mecenáš, ale aby umožnil všem lidem spolu bez rozdílu komunikovat, tak to ne. Pořád ta samá písnička.
Michal Lipert
Michal Lipert
No to je neštěstí... 🤣 On tu blbost jako opravdu někdo potřebuje? 🤣

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze