Apple otevírá iOS (nejen) pro další obchody s aplikacemi

1
Apple otevírá iOS (nejen) pro další obchody s aplikacemi
Fotografie: Martin Fajmon, mobilenet.cz
  • Uživatel si bude moci vybrat jakýkoliv webový prohlížeč
  • Apple zpřístupní NFC pro jiné bankovní aplikace
  • Změny dorazí společně s aktualizací na iOS 17.4

Apple oficiálně oznámil opravdu velké změny týkající se jeho operačního systému iOS, které byly vynuceny zákonem Evropské unie o digitálních trzích. Ty zcela mění dosavadní míření Applu a uživatelé získají pomyslně větší volnost. Veškeré proměny se stanou skutečností s jarní aktualizací na iOS 17.4. Co vše se tedy změní?

Apple iOS

Internetový prohlížeč

Drtivá většina uživatelů v iPhonech používá Safari. Alternativní prohlížeče sice existují, ale všechny musí využívat vykreslovací modul Safari WebKit. S iOS 17.4 se to však změní a webové prohlížeče budou moci mít různé vykreslovací moduly. Při spuštění Safari vám bude rovněž nabídnuta volba.

AppStore už nebude jediný

Snad ještě větší novinkou bude, že Apple už nebude tolik lpět na svém obchodě AppStore, odkud stahujete hry a aplikace. Jinými slovy, nebude exkluzivní. Tuto skutečnost Apple odmítal jako příliš velké riziko. Ostatně i nyní zmiňuje, že uživatelé budou přeci jen méně chráněni. I přesto však Apple hodlá používat pomyslnou základní kontrolu nad všemi aplikacemi pro iOS, bez ohledu na to, v jakém obchodě se budou nacházet. Proces zahrnuje automatickou kontrolu aplikace a následně ještě kontrolu člověkem. Dalším stupněm ochrany bude, že Apple zablokuje spuštění aplikace na iOS ve chvíli, kdy se zjistí, že obsahuje například malware.

Apple v tiskové zprávě dodává, že i přesto však povolením dalších distribučních cest pro aplikace ztrácí původní kontrolu a nebude moci zaručit 100% ochranu před podvodnými či jinak závadnými aplikacemi. Podrobněji se ke kontrolám a aplikacím má americká společnost vyjádřit v průběhu letošního března.

Apple iOS

V případě Evropské unie také dojde ke snížení provizí, které budou placeny za aplikace, a to buď o 10 %, nebo o 17 % v případě prodejů služeb a zboží. Navrch Apple zavede speciální poplatek za první instalaci aplikace za rok v případě překročení 1 miliónu instalací. Výše je stanovena na 0,50 eur a týká se AppStoru i případných jiných obchodů. V případě aplikací, které se rozhodnou nadále využívat platební bránu obchodu AppStore, bude účtován poplatek 3 % za zpracování plateb za službu či produkt.

Uvolnění NFC

Zásadní změnou projde také NFC, které Apple otevře pro další bankovní aplikace a peněženky. Jakákoliv služba bude moci být využívána pro platby mobilem a nastavena jako výchozí platební metoda. Uživatelé budou vždy informování, že daná aplikace využívá jinou platební bránu, případně že platba samotná již neprobíhá skrze Apple.

Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
Zcela zdrcující změna, která vlastně mění celou fylozofii iOS. Teď už jen vyčkat jak se k tomu postaví vývojáři. To bude zajímavých aplikací, třeba na tom nakonec Apple ještě vydělá a přitáhne to další zákazníky, kterým podobné restrikce na iphonech vadily. Co kdyby tam šlo nainstalovat něco ve stylu jiného výchozího launcheru, atp.. Jsem zvědavý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze