Co se děje s Projektem ARA? Poslední informace vzbuzují obavy

6

Projekt modulárního telefonu na sebe strhl velkou pozornost. Mohl by totiž rozšířit telefony i mezi ty úplně nejchudší, opačná část zákaznického spektra by mohla dostat možnost sestavit si mobil podle svého přání. Plus mnoho dalších využití v obchodě, průmyslu i zdravotnictví. Nyní to však pro celou věc nevypadá příliš dobře.

Naposledy se o projektu mluvilo na letošním Google IO. Nebylo to nijak významné téma, spíše něco ve smyslu „jsme stále naživu a pořád pracujeme“. Padla ovšem zásadní informace o tom, že „něco použitelného“ bude představeno zhruba na konci léta v Portoriku.

Od té doby je ticho a nikdo o sobě nedával vědět. Až v posledních několika dnech se objevily příspěvky na sociální síti, které však příliš optimismu nevzbuzují. První z nich byl poměrně neutrální, který se pouze omlouval za nedostatek komunikace z důvodu velkého zaneprázdnění.

Další tweet byl o něco více konkrétní, ale o to méně optimistický. Jinými slovy říká, že ARA se neukáže v Portoriku. Použitý hashtag #recalculating, tedy něco jako reorganizace vzbuzuje obavy nejenom nad termínem, ale i osudem celého projektu.

V dalším příspěvku na sociální síti se jeho autor snaží celou věc bagatelizovat a slibuje další informace v průběhu příštího týdne. Nejspíše nebude náhoda, že tato informační aktivita přichází vzápětí potom, co Google oznámil masivní změnu firemní struktury. Možná už v ní na Projekt ARA nezbylo místo a Google se namísto toho pokusí ovládnout rozvojové trhy pomocí, další generace smartphonů s Android One. Ať tak či onak, projekt se nejspíše nevyvíjí podle původních ambiciózních plánů, což je pro každého fanouška techniky špatná zpráva.

Zdroje: twitter.com

Diskuze ke článku
Vestor
Projekt modulárního smartphonu je od začátku naprostá pitomost a je to jasné každému, kdo o technice aspoň něco ví. U stolního počítače máme spoustu místa na konektory, většinou se to moc nepřenáší a pracuje to při pokojové teplotě. Ale už u notebooků si můžete většinou měnit akorát tak disk a RAM, protože to musí nějak držet pohromadě. A telefon, který musí fungovat v mrazu i tropickém vlhku, natřásat se vám v kapse při běhu prostě musí být z slepený co nejvíc dohromady. Další věc je, kolik by ty moduly asi tak stály a jak by byly kompatibilní. Tady si to každý představuje romanticky, ale opravdu si koupíte za 3000 nový fotomodul nebo radši za 6000 nový telefon? A zanedlouho se samozřejmě objeví nová verze modulů, která nebude kompatibilní s vaším základem.
supermufak
No, PC je taky modulární, ale moje upgrady za poslední roky vypadaly tak, že jsem stejně musel koupit v podstatě vše znova - nové CPU má nový socket, takže chce novou desku. Nová deska podporuje novější/rychlejší paměti, brzdit nový systém starou pomalou RAMkou je škoda, takže nová RAM, atd, atd...

Obávám se, že u telefonu to bude podobné. Tam navíc moc nedává smysl upgradovat jen část telefonu, pro výraznější upgrade by se stejně musela vyměnit většina modulů a malý upgrade by se asi nevyplatil, jednodušší by asi bylo si pořídit rovnou celý nový...

Jediný případ, kde to podle mě dává smysl jsou vývojáři - pro otestování aplikace na různých telefonech by stačilo jen vyměnit modul a nebylo by potřeba kupovat několik telefonů na testování...
pepa
nejsou schopni uogradovat dnesni mobily natoz slepenec s ruznymi dily .. od zacatku sen par jedincu ;-)
ANO
Jejda, jaktoze to nevyslo? Vzdyt vsichni vyrobci uplne vlhli blahem, ze budou prodavat jen levne vymenitelne soucasti misto celych drahych telefonu? To je fakt zvlastni co?:o) Gugl ma posledni dobou spousty "skvelych" napadu, aniz by se nekdo zastavil a rekl, ze je to z praktickeho hlediska totalni picovina ...... vzdyt oni nemaji ani v tom svem posranem androidu centralni aktualizace, ale chteli by modularni telefon ..... hadam, ze novy CEO vsechny ty darmojedy na ARA projektu propustil ....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze