Google plánuje srazit cenu smartphonů pod 1 200 korun

10

Android One je ambiciózní plán, jak dostat smartphony k další miliardě uživatelů. To se může povést pouze v případě, že jsou dostatečně levné. Původní meta zněla 100 dolarů, tedy asi dva a půl tisíce. To je v mnoha regionech světa stále moc, a tak už se plánuje další generace telefonů, která by tuto cenovku měla srazit na polovinu.

Android One byl jedním z velkých témat loňské konference Google IO a plány v sobě rozhodně neskrývaly velká očekávání. Jedná se o program, který má pomoci další miliardě lidí dosáhnout na smartphone. Pokud chcete něco takového dokázat, pak je cena výsledného produktu tím nejdůležitějším. V prvním kroku byla tato částka stanovena na 100 dolarů. Zařízení označená jako Android One pak vyrábějí nejrůznější firmy, jen se musí podrobit poměrně přísným omezením.

Jenže sto dolarů je stále hodně. Upozornil na to Rajan Anandan, který má na starosti Indii a jihovýchodní Asii. Právě v Indii je podle něj nejčastější cena prodávaného telefonu 31 až 47 dolarů. V prodejích tak neustále vedou nejrůznější feature telefony a smartphony jsou pro mnoho lidí nedosažitelný sen.

Druhá vlna Android One by tak mohla zabodovat i v těch nejméně rozvinutých částech světa. Společně s tím si také Google vzal ponaučení, že je nezbytné kromě hardwaru zapracovat také na softwarových problémech. Ty se týkají většinou chabého připojení k internetu. A zde je okamžik, ze kterého by mohli těžit i zákazníci, kteří si obvykle pořizují několikanásobně dražší telefony. Kupříkladu se jedná o offline režim přehrávače YouTube, anebo možnost stahování map.

Google prozatím neupřesnil, kdy bude představen „padesátidolarový smartphone“, ale očekává se, že se tak stane během několika následujících týdnů.

Zdroje: ft.com

Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
Ak by nebol android tak náročný na hw tak by to bol pre Google menší problém...
ANO
Aby to jeste stihli ....... = pred vydanim WM10:) Kdyz je bude davat MS zadarmo, tak ma gugl se svym rozezranym javovym bastlem na poli nejlevnejsiho HW hodne velkeho smolika:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze