Chytré hodinky Qualcomm Toq nabídnou displej Mirasol

12

Zdá se, že letošní podzim budou všude kralovat chytré hodinky. Po včerejším představení Galaxy Gear od Samsungu ukázal své chytré hodinky i Qualcomm, který je jinak největším výrobcem čipů pro mobilní telefony na světě. Jeho chytré hodinky Toq mají proti svým konkurentům jeden trumf v kapse a tím je displejem technologie Mirasol.

Jedním z největších žroutů energie je u chytrých hodinek displej, proto se Qualcomm rozhodl nasadit místo LCD či AMOLED displeje, kterým jsou vybaveny hodinky Samsung Galaxy Gear, právě zatím nerozšířenou technologii Mirasol. Ta je v podstatě na hranici mezi LCD a e-inkovými displeji, ale z obou si vyzobává jen to nejlepší. Z klasických displejů si bere kvalitní podání barev a z e-inku si naopak bere špičkovou čitelnost na slunci a zejména velice nízkou spotřebu.

Zrovna tyto dva poslední parametry jsou u chytrých hodinek poměrně zásadní. Na hodinkách chcete vidět, kolik je hodin, i na přímém slunci, a nechcete někde lovit stín, abyste vůbec mohli přečíst údaje. Co se týče druhého parametru, komu by se chtělo nabíjet hodinky po pár hodinách a strachovat se, že mu třeba během dne dojde energie. Dost na tom, že většina moderních špičkových smartphonů vyžaduje, abyste je před spaním zapojili do nabíječky. Qualcomm si v tomto ohledu věří a slibuje, že jeho hodinky vydrží v provozu několik dní.

Design hodinek pracuje s 1,5palcovým displejem čtvercového tvaru a vypadá nad míru elegantně. Vybrat si můžete z bílé a černé varianty. Zvláštností proti konkurenčním hodinkám je, že s výjimkou plošky, která slouží jako zámek displeje, zcela postrádají ovládací tlačítka, a veškeré ovládání probíhá gesty na kapacitním displeji. Hodinky jsou zároveň poměrně tenké, čehož výrobce docílil tak, že baterii přesunul do spony řemínku hodinek. To má však jednu nevýhodu a to, že nemůžete použít svůj vlastní řemínek.

Další věc, kterou byste na na hodinkách hledali marně, je konektor pro připojení nabíječky. Hodinky se nabíjejí bezdrátově pomocí technologie Qualcomm WiPower LE přes speciální dock, ve kterém se bezdrátově nabíjí i netradiční Bluetooth stereo headset. S telefonem pak hodinky komunikují přes Bluetooth.

V tuto chvíli Qualcomm Toq podporují smartphony s Androidem 4.0.3 a vyšším, ale později by se měla objevit i obslužná aplikace pro iOS. Tak jako další chytré hodinky nabízí možnost spravovat hovory, zprávy, emaily, upozornění z kalendáře a řadu dalších notifikací. Z obslužné aplikace v telefonu si do nich můžete doinstalovat i další aplikace.

Na trhu by se Qualcomm Toq měly objevit již v říjnu. Podle serveru Bloomberg.com však budou k dispozici pouze v limitované edici ve Spojených státech za $300 - $350 (5872 - 6850 Kč) bez daně.

Zdroje: toq.qualcomm.com, androidcentral.com, engadget.com, bloomberg.com

Diskuze ke článku
Jirkaone
Tak oproti tomu výsměchu, co předvedl včera Samsung je toto jiná liga. Co liga, jiný sport! :D
PaliHornak
PaliHornak
Same hodinky...ale co my, co hodinky nenosime??? Google Glass? :-)
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
To čo predviedol Samsung je úplna tragédia. V Apple museli padať od smiechu na brucho...
Jakub Křenek
Jakub Křenek
Mi se líbí jak tyto tak i GEARky, ale ta cena? Výbavu to má jako telefon za 3000, uznávám že je to trochu složitější to tam nacpat, ale prostě za 7000 to ať si strčí do zadku... Asi si počkám pár let než zlevní, protože víc jak 4000 za to ochotný nejsem dát... bohuzel, ale konečně Mirasol v praxi, uvidíme jak se osvědčí :) A chvála Qualcomu, před 2 lety hrál 2 housle a na konkurenci v podobě Samsungu a NVidie ( myslím procesory) neměl, a teď nejlepší procesory, a možná i nejlepší display :) Smekám :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze