Canonical představí tablet s Ubuntu. Umí něco jako „Continuum“

29

Canonical pořád věří, že se mu na trhu mobilních zařízení podaří prorazit s Linuxem. Tentokrát na to jde jinak – neprodává pouze samotný tablet, ale řešení, se kterým jej snadno můžete přetvořit na svůj osobní počítač. Stačí jen připojit monitor a další periferie. Nepřipadá vám to povědomé?

Telefony s Ubuntu nejsou žádná novinka, avšak nelze předpokládat, že by bez nějakého silného partnera udělaly díru do světa. Je to spíše zajímavá hračka pro ty, kteří nějakým způsobem propadli Linuxu anebo chtějí vyzkoušet něco úplně odlišného.

Podobný osud nejspíše čeká i tento tablet. Po hardwarové stránce se nejedná o nic převratného. Tablet již existuje, jmenuje se Aquaris M10 a vyrábí ho španělská firma BQ. Parametry vás nijak neomráčí: 1,5GHz procesor od MediaTeku, 2 GB RAM a Full HD displej s úhlopříčkou 10,1 palce.

Aquaris M10

To hlavní se však ukrývá uvnitř. Tento tablet je prvním zařízením s Ubuntu, které je takzvaně konvergentní. Umí se chovat jako dva různé přístroje – při dotykové obrazovce je ovládání uzpůsobeno prstům a malému displeji, po připojení periferií se na displeji objeví systém s lištami a vícero okny. Tuto funkcionalitu by časem měla dostat i další vybraná zařízení s Ubuntu.

Připadá vám to povědomé, třeba s funckí Continuum od Microsoftu? Jane Silber, CEO Canonical, se k inspiraci otevřeně hlásí: „Sdílíme s Microsoftem vizi,“. „Máme velice podobnou představu o tom, jak se vyvíjí osobní výpočetní prostor. Hranice mezi jednotlivými segmenty se rozostří až nakonec přestane existovat úplně.“

Tablet stejně tak jako jeho cena a dostupnost budou oficiálně představeny na MWC v Barceloně.

Zdroje: theverge.com

Diskuze ke článku
ANO
Co je na tom spolecneho s continuum? Continuum je to, ze je telefon a pak se dokaze tvarit jako desktop ..... bohuzel to taky bezi na ARMu, takze celkove na dve veci. Tady kdyby nasadili x86, tak by tam teoreticky slo poustet vsechny linuxove programy a ne jen hrstku, ktera je kompatibilni s ARMem, o nedostaku ovladacu ani nemluve. A samozrejme ubuntu touch rozhrani je asi milion let za W8, kde je to kompletni sybsystem pro dotykove a hybridni aplikace.
No, aby jsme to shrnulo, tenhle produkt vubec nechapu k cemu je ... je to radoby windows 8 tablet, tecka. Akorat, ze to nema poradny procesor, ani poradny desktopovy, natoz dotykovy system. Kolik to muze stat? Z ebay mam za 1800 linx7, kde jsou plnotucne windows, ktere se daji ovladat pohodlne jak dotykem, tak po pripojeni klavesnice, mysi a monitoru je z toho plnohodnotny pocitac ..... takze tahle (smutna) legrace s armem muze stat kolik? 500? 600? Vic asi tezko ..... to uz bych radsi snad ten android .....
Karol
Ako koncept a nápad skusat nieco nové je to fajn... Je to skor hra Ubuntu. A to mi je sympatické. Ale nemyslím že s ubuntu uspeje. Tie zariadenia su drahé a neobsahujú v podstate nic...
Vraví sa ze ubuntu nieje narocny na hardware ale nieje to pravda... je to hrôza.. Mám strarý netbook s 2GB ram HP mini 5103 a s ubuntu bol strasne pomalý a zasekaný. Windows 10 ide na nom najrychlejšie a to som skusal už všetko možné.
Lukas
paci sa mi titulok na Ubuntu: ,, Umí něco jako „Continuum“
A čo umí teda Windows Phone? to je to samé :-D
Max
Bože můj, to je článek jako z Blesku. Prý něco jako continuum. Jen pro informací, Canonical začal vyvíjet convergence (tak se to něco jako continuum jmenuje), ještě před MS. Pokud se někdo někým inspiroval tak to byl právě Microsoft.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze