Sen se rozplynul, Canonical to s mobilním Ubuntu vzdává

9
Sen se rozplynul, Canonical to s mobilním Ubuntu vzdává
  • Společnost Canonical vyvíjela mobilní Ubuntu od roku 2012
  • Hlavním tahákem mělo být propojení napříč zařízeními
  • Po mizivých šancích na úspěch byl dnes ohlášen konec vývoje

Segment mobilních zařízení je neúprosný a uspět může málokdo. Za posledních 7 let zaniklo nespočet operačních systémů. Jen namátkou můžeme jmenovat Symbian, nadějné MeeGo či z poslední doby BlackBerry OS 10 a Firefox OS. Početnou skupinu neúspěšných nyní doplňuje společnost Canonical s mobilním Ubuntu. Vývoj tohoto systému započal během roku 2012 a hlavním lákadlem mělo být propojení chytrých telefonů s tablety a počítači. Obdobný princip, avšak dotažený do zdárného konce, ukázal později Microsoft (Continuum) nebo Samsung (DeX).

Prostředí mobilního Ubuntu

Úspěch Ubuntu v mobilním odvětví předpovídal asi málokdo. Během 5 let jsme se dočkali jen 6 telefonů vybavených tímto systémem. Čtyři kousky měl na svědomí u nás neznámý výrobce BQ, o zbylé dva se postaralo čínské Meizu. Právě model MX4 s Ubuntu jsme si také zkoušeli. Různé beta verze systému bývaly pravidelně k vidění na veletrhu MWC. Vždy jsme však po vyzkoušení byli plni rozpačitých dojmů. Snaha se však společnosti upřít nedala.

Dnešní den však znamená konec veškerým snahám a nadějím. Zakladatel společnosti Canonical Mark Shuttleworth oznámil, že došlo k ukončení vývoje mobilního systému a řešení propojení různých platforem. Společnost se bude nadále soustředit na desktop, cloudová řešení a Internet věcí (IoT).

Ubuntu na Meizu MX4 – první pohled z MWC 2015

Zdroje: insights.ubuntu.com, androidpolice.com, wiki.ubuntu.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Tak je zcela jasné. že to zařídili slobodní zednáři, protože nesnesli pomyšlení, že by mohl existovat nějaký mobilní OS, do kterého by neměli backdoor na full access, to je jasné.
kjkszpj
Tak rozhodne je to skoda ...
Drak_Tovikrov
Nechci se nikoho dotknout (jako uživatel W10M znám bolest uživatelů malé platformy odsouzené k zániku), ale Ubuntu Phone vypadá (vypadal?) fakt ohavně, jako návrat do doby před rokem 2010. Celkový vzhled je zastaralý a ovládání dokumentuje fakt, že ten systém asi nikdo trvale nepoužíval, protože něco tak zdlouhavého a zmateného jsem neviděl. Většina mobilních systémů má něco na způsob domovské obrazovky ne proto, že by snad všichni kopírovali jablečný jáFon, ale proto, že uživatel pro orientaci v systému potřebuje nějaký záchytný bod. Domovská obrazovka je tento výchozí bod, odkud uživatel přistupuje k ostatním funkcím telefonu. Ubuntu Phone nic takového zjevně nemá (asi proto, že linuxáci chtějí jít nutně proti proudu) už tento fakt by spolehlivě odradil 90% zájemců.
Celkově, pokud někomu máme ještě držet palce, je to Sailfish OS, ten alespoň vypadá hezky.
Jakub
Dobrý den, prosím nevíte tu někdo o dobré práci pro programátora? klidně i něco vedlejšího ke stále práci?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze