Aplikace z Androidu na Windows 10? Nakonec možná ne

38

Na jarní konferenci Build sliboval Microsoft velké věci ohledně nových Windows. Jedna z nich měla přinést lék na na chronický nedostatek aplikací v mobilní verzi tohoto systému. Projekt Astoria se měl postarat o možnost spouštět aplikace napsané pro Android bez jejich úpravy. Tomu však nejspíše odzvonilo.

Části kódu projektu Astoria zmizely z aktuálních sestavení mobilních Windows a oficiální vyjádření Microsoftu je takové, že se rozhodli projekt pozastavit. Naproti tomu práce na projektu Islandwood, který by měl umožnit spouštění aplikací napsaných pro iOS, dále pokračují.

Android a iOS aplikace na Windows 10 – videopohled

Možná si vzpomenete, že Microsoft měl velké plány, jak navýšit počet aplikací pro nová Windows. Vedle iOS a Androidu se dalším zdrojem mohly stát porty z webových aplikací a také Win32 nebo .NET platforem.

Nad důvody můžeme jenom spekulovat, ale jako pravděpodobné se jeví následující příčiny, respektive jejich kombinace:

  • Prostá optimalizace – v Microsoftu si uvědomili, že u většiny zásadních aplikací existuje verze pro iOS i Android. Bylo by tedy zbytečné snažit se je do Windows dostat nadvakrát.
  • Technické obtíže – slučování dvou rozdílných architektur by bylo tak namáhavé na vývoj nebo zdroje nutné pro běh takto portovaných aplikací, že by celý počin jednoduše ztratil smysl.
  • Zákulisní tlaky – do hry taky možná vstoupil Google, který se nechtěl podělit o bohatství v podobě silné podpory vývojářů. Nejspíše tak využil nějaké páky k tomu, aby Microsoft od takového počínání odradil.
  • Zdroje: engadget.com, theverge.com, thenextweb.com

Diskuze ke článku
Pavel Toman
Pavel Toman
je to dobře že nejspíš nebudou, androidí aplikace by akorát zkazili kvalitu Windows...
Jakub
700k aplikací ve store a lidi říkají málo aplikací... vlastně jen proto, že chybí Snapchat.
Pavel
Někde psali, že ty aplikace po převodu jsou brutálně pomalé
Honza
Krach Mrkvosoftu - jedině holá pravda vám tam chybí. Ale jednou na to konečně přijdete.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze