Android M je za dveřmi: shrnutí očekávaných novinek

35

Tento týden začíná letošní ročník Google I/O, na kterém se mimo jiné patrně dozvíme první informace o další generaci operačního systému Android. Ta bude zřejmě stejně jako loni prozatím označena jedním písmenem a tím bude M. Mezi klíčové novinky má patřit nižší hardwarová náročnost či funkce Multi-window.

Android logo

Ve čtvrtek startuje vývojářská konference Google I/O 2015 a očekává se, že se americký softwarový gigant zmíní také o chystaném Androidu M. Stejně jako loni se nedočkáme kompletního představení, stejně tak finální název prozrazen zřejmě nebude. O novinkách, které by Android M mohl přinést, se však již čile spekuluje.

Vzhled prostředí

Google velmi pravděpodobně bude pokračovat tam, kde s Lollipopem skončil. Dojít by tudíž mělo k prohloubení Material Designu, který by se měl stát ještě minimalističtějším. Ploché ikony i ovládací prvky bez zbytečných designových výstřelků, to by mělo být poznávací znamení Androidu M.

Vyšší výkon

Nová generace Androidu by měla lépe hospodařit s výkonem a především operační pamětí. Věčný problém mnoha telefonů s Androidem Google pravidelně řeší a výjimkou nebude ani „eMková“ verze. Nová verze by měla snížit svou aktivitu ve chvílích, kdy bude telefon neaktivní a také bude více hledět na aplikace běžící na pozadí. Všechny kroky v novém Androidu by se také měly pozitivně podepsat na výdrži, která by se měla navýšit.

Multi-window

V novém Androidu by se také měla objevit funkce pro práci s více okny. Funkce, kterou již velmi dobře znají uživatelé Samsungu, Sony či LG. O tom, že Google tuto funkci chystá, svědčí již i únik zdrojového kódu.

Android M

Rychlá odpověď

V nové verzi systému by také mohla přibýt funkce rychlé odpovědi na příchozí zprávu, aniž by bylo nutná otevírat aplikaci či vstupovat hlouběji do prostředí. Jednoduše odpovíte přímo skrze informační lištu. Uživatelé systému iOS tuto možnost již samozřejmě znají. Android by se jí mohl od verze M přiučit.

Rychlá odpověď v Android M

Práce s otisky prstů

Již druhým rokem máme na trhu telefony se čtečkou otisků prstů. Vždy si však sami výrobci museli prostředí upravit pro tyto potřeby. Otisky slouží nejen k rychlému spouštění aplikací, ale také zabezpečení. Z tohoto pohledu je přímo nasnadě, že by tuto funkci rád využil i sám Google, a je proto nutné ji začlenit přímo do systému Android.

Práce a platby

S případným začleněním čtečky otisků prstů do Androidu souvisí i větší zaměření na pracovní sféru. Již totiž unikly informace o tom, že by Android M měl být využitelný na mnoha různých pracovištích. Zabezpečení skrze prsty je pak přímo ideální. Úzce s tím dále souvisí i chystaná služba Android Pay. Půjde o zcela novou aplikaci, která však bude kompatibilní s dosavadními službami od Googlu.

Android M

Zdroje: phonearena.com

Diskuze ke článku
Jirka.S
Myslím že ta správa ram je nejdůležitější, vychytávka rychle odpovědi se mi hodně líbí a ostatní, proč ne, když to android nezpomalí. Jsem zvědavý na tu baterku, to je potřeba.
speKtis
Jestli bude hospodařit s výkonem tak dobře jako Lollipop, kterej mojí Xperii Z1 totálně zničil, tak ať si ho raději soudruzi nechaj..
Andrej
Ak tam skutočne bude multiwindow, tak si hneď nainštalujem GPE rom do xperie. To je najlepšia funkcia....
John Doe
Takže ve výsledku zlepší výkon a pár drobností. Jinak budou pokračovat s nasazováním materiál designu, který už dělají rok. Wow!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze