Android 5.0 Lollipop: novinky a zkušenosti z používání (video)

76

Čekání na novou verzi operačního systému je vždy jako čekání na znovuzrození. Všichni jsou natěšení a s napětím čekají, co nového přinese další verze jejich oblíbeného operačního systému. Android 5.0 Lollipop je vskutku velkým skokem této platformy a to nejenom z pohledu nového designu. Pojďme se podívat na novinky v systému a zkušenosti z používání.

Na první pohled zaujme kompletně předělaný design samotného prostředí, který Google pojmenoval Material Design. Google dal sám sobě výzvu vytvořit „vizuální jazyk“ pro své uživatele, který využívá klasických principů dobrého designu ve spojení s inovací a možnostmi technologie a vědy. Celá zkušenost je také postavena na kontinuitě pohybu, což znamená žádné náhlé vyskočení okna, ale plynulé animace, které přivedou dané okno na scénu.

Další důležité články o Android 5.0 Lollipop:

Android Lollipop

Po delším používání musím Googlu jedině zatleskat, jelikož po grafické stránce se systém nesmírně povedl. Už se nejedná o jednoduché a otupělé prostředí, které nemělo žádné distinktivní funkce nebo vzhledové prvky. Pohybování systémem má spád a takzvané „eye candy“ dělá svoje. Google začal také více pracovat se stínováním, které je všudypřítomné a například v nastavení telefonu si ho lze všimnout u každé položky.

Android 5.0 Lollipop – videopohled

O Material Designu by se dal napsat samostatný dlouhý článek, ale my se přesuneme na funkčnost a zkušenosti se systémem po delším používání. Jako první zmíním obrovské zlepšení při práci s notifikacemi. Ty nejsou na zamykací obrazovce pouze statickým odkazem, ale rovnou roztažitelným prvkem, který po provedení gesta tažením dolů spustí líbivou animaci, kterou zakončí zobrazením detailnějšího popisu upozornění.

Android 5.0 Lollipop
Notifikace na odemykací obrazovce před roztažením a po roztažení

To funguje jak pro e-mail, tak i například pro klasické zprávy, kalendář a také hudební přehrávač. Google se nás snaží koupit hlubší integrací notifikací do každé části systému, a to se mu bezpochyby daří. Notifikace jsou jednou z hlavních funkcí telefonu a je naprosto nezbytné, aby práce s nimi byla plynulá a uživatele nezatěžovala příliš dlouhými procesy načítání nebo přepínáním. V Androidu 5.0 jsou notifikace jednoduše lepší než kdykoliv předtím a renomovaní výrobci budou muset se svými vlastními nadstavbami razantně přitvrdit, aby Google dohnaly.

Android 5.0 Lollipop
Roztažení funguje i u budíku a dalších notifikací

Pracovní plochy se však příliš nezměnily a kromě nových animací při otevírání složek nebo seznamu aplikací, jsme se mnoha změn nedočkali. Při spuštění aplikací se nyní animaci vysune ze spodní strany displeje a Google tak s umem sobě vlastním maskuje dobu načítání aplikací a dává uživateli něco, na co se „může dívat.“ Jako pěst na oko potom působí seznam aplikací, který je seřazen do klasické mřížky 4 × 5 zástupců a na pozadí se usadila nepříliš zapadající bílá barva. Funkčně se zde však nic nezměnilo a zástupce aplikací na plochu si přidáte stále stejným způsobem.

Prostředí vypadá povědomě, ale přesto svěže

Samotná notifikační lišta je pak jedním z hlavních děl nového operačního systému a je zde znát důraz, jaký Google kladl na nová oznámení. Lištu nyní nestahujete přes celý displej, ale pouze podle toho, kolik na vás čeká aplikací. Pod těmi se také ukazují informace z Google Now karet a návratu se také dočkalo tlačítko vymazání všech notifikací jedním stisknutím. Do seznamu rychlých přepínačů se nově nedostanete typickým tlačítkem, ale buď opětovným stažením lišty, nebo klepnutím na horní stavový pruh. Zde je kromě seznamu přepínačů k dispozici také trojice zástupců v pravém horním rohu, kde nalezneme rychlý přístup do správce baterie, ve kterém můžete zapnout novinku v podobě úsporného režimu, plného nastavení a také možnost rychlého přepnutí uživatelů, což je na telefonech s Androidem také novinkou, kterou známe již delší čas z tabletů. Můžete tak vytvořit profil kamarádům, rodině nebo dětem a svá data tak budete mít v bezpečí. V úsporném režimu dojde k omezení výkonu zařízení a zamezení používání bezdrátové konektivity, a to včetně mobilních dat a Wi-Fi. Proto tak dojde k omezení synchronizace vašich e-mailových schránek a dalších aplikací, které používají upozornění.

Notifikační lišta, nastavení telefonu a nastavení uživatelů

Co vás navíc příjemně překvapí při prvním spuštění vašeho telefonu s Androidem 5.0 Lollipop je možnost obnovy dat, a to z vámi vybraného přístroje. Obnova dat navíc funguje i přes NFC, takže pokud má váš starý i nový telefon NFC, stačí k novému přístroji při prvním spuštění váš starý telefon přiložit a stáhnou se vám veškeré aplikace a nastavení účtu tak, jak jste je měli na vašem starém přístroji. To funguje nezávisle na značce telefonu a lze tak obnovovat data ze Sony Xperia telefonu na novém Nexusu.

Obnovení dat je nyní užitečnější

Změny v aplikacích zahrnují hlavně designové hody v podobě Material Designu na každém kroku. Ať už je to Obchod Play, Hudba Play, Google Disk nebo například Dokumenty, Tabulky a Kiosek Google, vše vypadá jednoduše výborně a moderně. Na unifikovaný kabátek je radost pohledět a při přepínání aplikací se budete posouvat z jednoho známého prostředí do druhého. Z nových funkcí starých aplikací jmenujme například možnost přidat účty třetích stran do aplikace Gmail, kde tak můžete provozovat například schránku ze Seznamu. Prohlížeč Chrome nyní nezobrazuje jednotlivé otevřené záložky v rámci aplikace, ale každou záložku najdeme jako extra položku v seznamu aplikací v multitaskingu. Novinkou je pak aplikace Google Fit, která po vzoru Apple Health Kitu shromažďuje data z vašeho chytrého náramku a monitoruje například váš spánek nebo spálené kalorie.

Material Design se promítl i do většiny Google aplikací

Když už jsem zmínil multitaskingovou nabídku, můžeme si jí také přiblížit. Stejně jako ostatní části systému byla předělána tak, aby vypadala moderněji a na rozdíl od zbytku systému nepřechází do „placatého“ 2D stylu, ale zobrazuje karty v 3D prostředí. To se posunuje zezadu dopředu a musím Google pochválit za dobrou optimalizaci, která zajišťuje plynulé posunování i při více než 40 záložkách na stařičkém Nexusu 4. V multitaskingové nabídce pak nově najdeme také kolonku pro vyhledávání, takže vyhledávání máte vždy na dosah ruky.

Zastavím se i u nepříjemného tématu výdrže na jedno nabití. Systém jsem díky konvertované ROM používal na Nexusu 4, který ve výdrži na nabití rozhodně neexceluje. A upřímně – Android 5.0 Lollipop na tom nice nemění. Máme zde samozřejmě přírůstek v podobě úsporného režimu, který dokáže telefonu dát několik extra hodin výdrže za cenu omezení využití telefonu na minimum, ale pokud telefon využíváte aktivně, žádného rozdílu si nejspíše nevšimnete. Plynulostí je ale nový systém na špici a po používání několika různých ROM je „lízátko“ nejrychlejší. No, možná nejrychlejší není, ale nejlépe to skrývá za povedené animace a přechody. Subjektivně je Android 5.0 Lollipop velmi rychlý a právě i na postarším hardwaru, kterým disponuje Nexus 4, za sebou nechává i současné telefony vyšší střední třídy a některé high-endy.

Android 5.0 Lollipop si číslovku „5“ určitě zaslouží, jelikož jde o největší a nejzdařilejší aktualizaci tohoto systému za poslední léta. To však vzbuzuje oprávněné obavy z pohledu výrobců a jejich vlastních nadstaveb. Android 5.0 totiž žádnou nepotřebuje, umí prakticky všechno nejdůležitější a vlastní úpravy od jiných výrobců akorát zatíží čistotu systému. Nebudu ale soudit den před večerem a rozhodně bude zajímavé vidět, jak moc se budou ostatní výrobci držet nalinkovaných pravidel Material Designu a jak se poperou s optimalizací. Tímto přeji Androidu 5.0 to nejlepší do příštích let a doufám, že bude pokračovat tak, jak začal.

Diskuze ke článku
Diego
Tlačítko na odstranění všech notifikací jedním tahem je super novinka? Tak proč jí už nějakou dobu používám na 4.4.4? Mě by spíš víc potěšilo tlačítko na odstranění všech aplikací z multitaskingu. Jinak se mě líbí, ale jak tu už někdo psal, bílé menu nebude v noci nic moc a ještě jedna věc, všichni výrobci systém stejně zprzní svými zbytečnými nadstavbami..
Vojta Opočenský
Vojta Opočenský
Video je soukromé. Bylo by možné ho zveřejnit?
Tomáš Kunst
Předpokládám, že SD karta je stále nepřístupná pro aplikace třetích stran, čili je nový Android stále nepoužitelný..?
Petr
Rychlé přepínače se nedají upravit? Já že tam je většina těch, co nepotřebuji nejvíc a chybí to co používám. Bílá pod ikonkama je hnusná (ne, nemám amoled) a co mi na tom vadí, že tlačítka jsou zase s černým pozadím, je to nejednotné. Tlačítka určitě nevadí lidem graficky jako spíš to, že pro nezasvěceného je mnohem těžší uhodnout jejich funkci. Některé barvy jsou vyloženě hnusné, třeba kalkulačka. Zamykací obrazovku vůbec nechápu, proč se jí ještě říká zamykací, když se tam objeví email a mohu si ho celý přečíst bez odemčení! Že se to dá zakázat? No a nemělo by to být opačně, že to má být zamykací a tyhle nesmysly by si měl člověk povolit? Google podle mě už delší dobu nejde rovně dopředu, ale často stranou a někdy i zpět. Celkově musím říct, že si to bez nadstavby/jiného launcheru opět neumím představit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze