Další novinky Androidu 5.0, o kterých možná nevíte

17

Android L konečně odhalil své pravé jméno a ukázal nové funkce. Android 5.0 (Lollipop) přináší spoustu na první pohled nových změn, ale také velké množství vychytávek, kterých si na první pohled asi nevšimnete. V článku si tak představíme několik funkcí, které jste doposud nejspíše neznali, ale zpříjemní vám život.

Každá velká verze systému Android s sebou přináší nějaké to ukryté překvapení. U Lollipopu tomu není jinak a do nové verze systému se dostala hříčka ve stylu Flappy Bird, kterou zapnete již tradičně opakovaným poklepáním na číslo verze systému v nastavení telefonu. Místo ptáčka máte však typicky zeleného robota a skáčete mezi lízátky. Jak „Flappy Lollipop“ vypadá, se můžete podívat na videu od webu Androidcentral.

Menší změny se dočkala také aplikace hodin a budíku, která nově mění barvu svého pozadí podle toho, kolik je právě hodin. Funkce moc smysl nemá, ale je to hezký detail, kterého si na první pohled nevšimnete. Rána a večery si zabraly odstíny fialové barvy, v průběhu dne budete vídat modré odstíny a pro noc je vyhrazena šedá barva.

Změny barev aplikace Hodiny během dne

Kde se prostředí měnilo výrazněji je i notifikační lišta, která vám nyní dá k dispozici přístup k notifikacím i pokud jste v nastavení rychlých přepínačů. S notifikacemi můžete nakládat podle potřeby a máte tak rychlejší přístup k obsahu vašich upozornění. Pokud je notifikací více, smrští se do menšího chumlu, který rozevřete tažením prstu.

S notifikacemi můžete pracovat i v rychlém nastavení

Další změna, které si možná hned nevšimnete je přítomnost Google Search kolonky v nabídce multitaskingu. To se může hodit zejména proto, abyste nemuseli na domovskou obrazovku nebo stránku s kartami Google Now. K vyhledávání lze samozřejmě použít i diktování hlasem a můžete tak nechat prsty na chvilku odpočinout.

Multitaskingová nabídka

Pokud budete využívat možnosti přenesení veškerého nastavení z vašeho starého zařízení do nového pomocí NFC a Bluetooth, pak se na vaší domácí obrazovce vytvoří šedá ikonka u aplikací, které nejsou zatím nainstalované. To je samozřejmě rozumný krok a vy alespoň budete vědět, že na daném místě bude ikonka nějaké aplikace a nedáte si místo ní například nějaký widget.

Ikonka aplikace zešedne, pokud ještě není nainstalovaná

Pokud vám přichází hodně notifikací, pak můžete jásat. S příchodem Androidu 5.0 se vrací také tlačítko pro odstranění všech notifikací a lze se jich tak zbavit jedním stisknutím, což se osvědčí právě v případě, že máte dlouhý seznam upozornění a nemáte čas je procházet nebo mazat ručně. Tlačítko najdete pod seznamem notifikací.

Tlačítko pro vymazání všech notifikací je pod posledním upozorněním

V nové verzi Android také došlo na lepší obnovování dat a nastavení vašeho zařízení, což byl doposud celkem problém. Nově máte možnost přenést veškeré nastavení a data pomocí NFC a funkce Android Beam, nebo si můžete vyvolat seznam aplikací z vašeho předchozího zařízení a můžete zaškrtnout individuální aplikace, které chcete nainstalovat. Všechno, co aplikace potřebuje, je zadat heslo a služba všechno udělá za vás automaticky.

Obnovení dat je nyní užitečnější

Nakonec ještě taková maličkost, která při problémech s Wi-Fi zobrazí u Wi-Fi ikonky v horní liště vykřičník, jenž vás upozorní na problémy s přístupem k síti. Pokud k těmto problémům dojde, telefon se automaticky přepne do režimu mobilních sítí, aby vám zachoval přístup na internet.

Ikonka Wi-Fi má u sebe vykřičník

Zdroje: androidcentral.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Diskuze ke článku
Velda
Ty rychlé přepínače jsou tak veliké i v normálním módě, nebo jenom důchodcovském? :-)
neregistrovaný
co problém s paměťovými kartami od verze 4.4. kdy na ne nejde zapisovat, editovat. to mne tak naštvalo že bych se vrátil k 4.3 jenže to nejde.

vyřešili to ?
anonim
s material designem to nevypadá vůbec špatně, jen ty tlačítka jsou propadák, podle mě by se měla používat ta, co má v nadstavbě sony
dizajn hnus
Novinky v OS se mi moc líbí, dizajn je opravdu otřesný, doufám, že to LG (můj oblíbený výrobce) překope tak, aby to aspoň trochu vypadalo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze