Amazon Kindle Fire: prodejní trhák s Androidem

6

Amazon představil svůj historicky první tablet s Androidem. Kindle Fire bude bodovat jak dobrou výbavou tak i velmi příjemnou cenou. Se svou 7 palcovou úhlopříčkou bude konkurencí zejména v segmentu menších tabletů.

Po mnoha měsících spekulací a úniků kusých informací je to konečně tady. Společnost Amazon, provozovatel nejen stejnojmenného internetového portálu pro nákup multimediálního obsahu, oficiálně představila svůj první tablet. Přístroj dostal název Kindle Fire, a to kvůli jasnému odlišení od populárních čteček e-booků Kindle, které Amazon ve velkém prodává v několika generacích už několik let.

Amazon Kindle Fire - oficiální fotografie

Pojďme se podívat, jakou výbavou Amazon svůj premiérový tablet vlastně vybavil. Kindle Fire budete ovládat prostřednictvím 7 palcového IPS displeje s rozlišením 1024 × 600 pixelů, který používá kapacitní technologii, a je kryt tvrzeným sklíčkem Gorilla Glass. Hnacím motorem tabletu je dvoujádrový procesor OMAP4430 od Texas Instruments s taktem 1 GHz. Paměť RAM se ustálila na nepříliš výjimečné hodnotě 512 MB, která by však pro běh systému měla plně dostačovat. Interní úložiště pak bylo nadimenzováno na 8 GB a otázkou je, zda tato paměť půjde rozšířit pomocí paměťových karet Micro SD, jelikož výrobce o tomto faktu zatím mlčí. Každopádně podle Amazonu by oněch vestavěných 8000 MB mělo stačit buď na 80 aplikací, 10 filmů, 800 skladeb nebo 6000 knih.

Promo video

Jako operační systém byl zvolen Android od Googlu v neznámé verzi (pravděpodobně starší dvojkové řady). Amazon jej ale dokonale překryl vlastní uživatelskou nástavbou, takže vypadá skoro jako zcela nový OS. Je vidět, že se výrobce při vývoji tohoto UI mírně inspiroval u jablečného iOSu, který sklízí takový úspěch na Apple iPadu. Nemusíte mít ale strach. Aplikace určené pro platformu Android by měly být plně kompatibilní. Předinstalovaný Android market ale na Kindle Fire nenajdete. Aplikace, knihy a další multimediální soubory se do něj budou dostávat skrze konkurenční Amazon App Store.

Amazon Kindle Fire bude sloužit například k prohlížení filmů, internetu, čtení knih a nebo hraní her

V dnešní době jsou na zařízení s dotykovým displejem, jako jsou chytré telefony a nebo právě tablety, kladeny velké nároky z hlediska výdrže vestavěné baterie. Amazon neuvádí její kapacitu ani typ. V tiskové zprávě pouze krátce zmiňuje, že údajně zvládne až 8 hodin čtení nebo 7,5 hodiny přehrávání videa. Obě čísla jsou dosaženy s vypnutou Wi-Fi, které je mimochodem jediným spojením se světem, protože tablet bohužel nedisponuje slotem pro SIM kartu a tím pádem podporou datových přenosů v GSM/3G sítích.

Pro poslech hudby skrze sluchátka tablet disponuje 3,5 mm jack konektorem, čímž je vlastně popis hardwarové výbavy ukončen. Fotoaparát, HDMI konektor či další funkcionality se tedy nekonají, což ovšem vzhledem k ceně, kterou najdete na konci článků, plně omlouváme. Na Kindlu Fire můžete hrát hry, sledovat filmy, televizní pořady, číst knihy a časopisy a poslouchat hudbu díky ekosystému Amazonu. Kindle Fire také přichází s novým, poměrně inovativním webovým prohlížeč s názvem Amazon Silk, který obsahuje různé zajímavé triky pro rychlejší surfování a je v tomto tak trochu podobný Opeře mini. Amazon Silk si poradí i s podporou Flashového obsahu.

Prohlížeč Amazon Silk - popis vzniku a funkcí nového prohlížeče

Amazon spolu s uvedením tabletu Kindle Fire rozšířil cloudovou synchronizační službu Whispersync. Ta si například zapamatuje poslední stránku knihy, kterou jste četli na jednom zařízení, a pak ji načte v jiném. Whispersync také pracuje s videem, takže lze začít sledovat film na firu a pak pokračovat ve sledování třeba na vašem televizoru. Pro kancelářské tipy je tu také další dobrá zpráva. Tablet si díky vestavěnému prohlížeči bez problému poradí jak s office, tak i s PDF soubory.

Amazon Kindle Fire zvládá i čtení PDF souborů a synchronizaci s periferiemi jako je TV pomocí služby Amazon Whipersync

Tip: přečtěte si článek - Amazon Appstore globálně: funguje i v ČR?

Na závěr článku tu máme asi tu největší výhodu tabletu, která z něj dělá potencionální prodejní trhák. Amazon bude Kindle Fire prodávat za neuvěřitelných 199 amerických dolarů, což je v přepočtu cca 3 500 korun. Navíc Amazon pro začátek přidává ještě volný přístup ke stránkám Amazon Prime, na které nabízí bezplatně 2 denní poukaz na všechny nákupy z obsahového portfolia Amazonu, stejně jako přístup k okamžitému přehrávání více než 10 000 filmů a živých televizních pořadů. Předprodej tabletu již byl zahájen na portálu Amazon.com. Oficiální zahájení prodeje je v USA plánováno na 15. listopadu, takže výrobce krásně stíhá předvánoční trh. Letos se bohužel tablet za hranice států nepodívá, jelikož Amazon stále nemá vyřešenou integraci svých služeb do zahraničí. Změna by údajně mela nastat během příštího roku. Jestli se dostane i na Českou republiku prozatím není známo.

Technické parametry Amazon Kindle Fire

Konstrukce190 × 120 × 11 mm, 413 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1 GHz
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: ne, NFC: ne
Operační systémproprietální
Akumulátor? mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011,

Zdroje: unwiredview.com, amazon.com

Diskuze ke článku
Misneit
S cenou 4 Kč, jak je chybně napsáno v tabulce technických parametrů, by se tablet určitě stal neuvěřitelným prodejním trhákem. :-)
Po opravě "parametru" prosím o smazání tohoto mého rádoby vtipného komentáře.
loller
A jak je to s Android Marketem, ví se? PS: máte tam, že je s doujádrovým procesorem ;)
MichalS
Brouzdal jsem internetem a narazil na stránku, kde doufejme již brzy budou nabízet Kindle Fire ( http://www.kindle-fire.cz/ )v ČR. Je možné požádat o upozornění e-mailem, nebo na FB až bude dostupný. Moc se na něj těším snad už to bude brzy.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze