Aktualizujte si iPhone, iPad a iPod Touch na iOS 6

47

Dlouho očekávaný den pro všechny majitele iPhonů, iPadů a iPodů Touch je tu. Apple dle plánu uvolnil ke stažení finální verzi operačního systému iOS 6. Aktualizaci jsme hned vyzkoušeli, proběhla bez problémů, takže na nic nečekejte a stahujte, stojí to určitě za to.

Pokud se vám aktualizace na iOS 6 nenabídne automaticky, běžte do Nastavení / Obecné / Aktualizace softwaru, kde si můžete zkontrolovat, zda-li je iOS 6 pro vaše zařízení již dostupný. Instalace probíhá zcela identicky, jako u předchozích verzí iOS, čili se stáhne soubor s aktualizací, která se následně automaticky spustí. Velikost aktualizačního souboru pro iPad je 760 MB, pro iPhone je to 599 MB. Navzdory tomu, že se ve stejnou dobu začaly aktualizovat pravděpodobně miliony přístrojů, tak stažení souboru bylo rychlé a podařilo hned na první pokus.

Během stahování si můžete přečíst změny, které iOS 6 přináší. Je jich na 200, informace o novinkách zabírají několik obrazovek. Pokud vás novinky u iOS 6 zajímají více, přečtěte si náš dřívější článek. Nový iOS 6 je určený pro Phone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 4. generace, iPad 2 a nový iPad. Pro iPad první generace nový systém k dispozici není.

Po stažení a ověření aktualizačního souboru započne samotná aktualizace. Ta je indikována logem Apple a přibývajícím progress barem, který se plní v závislosti na tom, v jaké je instalace fázi. Toto je ta "nejkritičtější" část (obecně u každé aktualizace software libovolného telefonu), kdy se nezbývá než modlit, aby nedošlo k žádnému problému. Myslím že ale můžete Applu věřit, že má vše perfektně odzkoušené a vychytané, aktualizace mého iPhonu 4 a nového iPadu proběhla bez sebemenších problémů.

Po úspěšné aktualizaci se zařízení restartuje, na zamykací obrazovce se objeví velký nápis iOS 6 a vy budete vyzváni ke konfiguraci, během které zadáte vaše heslo k Apple ID účtu a souhlasíte s licenčními podmínkami. Když jsem toto viděl, trochu jsem se bál, zda-li nedošlo ke kompletnímu resetu, ale nemusíte se bát, všechna vaše data a aplikace v přístroji zůstaly. Potom už můžete začít prozkoumávat na 200 novinek, které iOS 6 přináší. Nezapomeňte též na návštěvu App Store, kde se vám nabídnou ke stažení nejnovější verze aplikací od Apple, pokud je máte zakoupené (například Garage Band, iPhoto a další).

Ve stejnou dobu jsem spustil aktualizaci u iPhone 4 a nového iPadu. Navzdory tomu, že instalační balíček pro iPad je větší a stažení trvalo delší dobu, doběhla aktualizace iPadu mnohem dříve. Když jsem měl na iPhonu 4 progress bar v polovině, tak už jsem měl iPad kompletně aktualizovaný.

Připravte se ale na to, že v novém iOS 6 nenajdete už standardně nainstalované aplikace od Google, kterými jsou Mapy a YouTube. Mapy nahradil Apple svým vlastním (a mnohem horším) řešením, YouTube přehrávač si můžete stáhnout z App Store, ale zatím pouze pro iPhone. Co nevidět by se ale Google Maps a YouTube přehrávač (pro iPad) měly na App Store objevit.

Už jste stihli váš iPhone, iPad nebo iPod Touch na iOS aktualizovat? Šlo vše hladce nebo se vyskytly nějaké problémy? Co na iOS 6 říkáte? Která z jeho novinek se vám nejvíce líbí?

Diskuze ke článku
Michal
Načítání stránek v prohlížeči je rychlejší, ale mám u iPadu3 nějak zasekaný appstore, dlouho načítá. Mapy se mi vůbec nelíbí, google mapy byly ostré, měly street View, tohle si mohl apple odpustit, stejně jako vyhození youtube. Doufám, že google brzo vydá aplikace mapy a youtube pro iPad.
lebajs
Plně souhlasím to samé co si popsal mám i na iphone 4s ,odstraněné youtube mi spíše vyhovuje stejně používám app od google ale nejvíce mě zklamal zasekaný app store a ty nové mapy :/
Arnold
Nevim jak vám, ale mě se rozházela složka s fotkama, načítá a načítá, pak se to jeblo, restart, zas načítá a načítá, chjo
Lukáš
Včera večer jsem provedl aktualizaci. Do 9:00 ležel iPhone 4S na nabíječce a nyní v 10:20 mám baterii na 85%, při stejné zátěži jako jindy, kdy jsem míval v tuto dobu klidně 95%. No uvidíme. Jinak zatím, žádné zásadní problémy nepozoruji. Na novém iPadu také všechno v pořádku, tam jsem ale neměl čas testovat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze