Aktualizační smršť u Sony: kdy bude Android 4.3 a kdy 4.4 KitKat?

109

Poslední dobou se mnoho spekulovalo, kdy a které telefony od Sony dostanou Android 4.3 Jelly Bean. Doposud jsme měli k dispozici pouze víceméně nepodložené informace, na které se nedalo 100% spolehnout. Mezi tím také Google představil další verzi svého OS Android 4.4 KitKat. Sony nyní oficiálně uvádí, jak to s updaty na obě verze bude.

Android 4.3 Jelly Bean: překvapivě pouze pro nejdražší modely

O Androidu 4.3 Jelly Bean pro modely Sony Xperia jsme toho v poslední době napsali opravdu mnoho. Naposledy ke konci minulého měsíce, kdy na web unikla tabulka, která poměrně optimisticky přisuzovala aktualizaci téměř všem aktuálním a i několika starším smartphonům Xperia. Tabulka se nakonec ukazuje jako nepřesná.

Oficiálně Sony potvrdilo aktualizaci pro celkem devět telefonů - Xperia Z, Xperia Z1, Xperia ZL, Xperia ZR, Xperia Z Ultra, Xperia SP, Xperia T, Xperia TX, Xperia V a jeden tablet - Xperia Tablet Z.

Ostatní modely mají smůlu a nový operační systém neobdrží. Jmenovitě se jedná o levnější modely nižší až střední třídy, tedy Xperia C, Xperia L, Xperia E/Xperia E dual, Xperia J a také Xperia M/Xperia M dual.

Minimálně absence letošních, rozhodně dostatečně vybavených modelů Xperia L a Xperia M, potažmo Xperia M Dual je rozhodně překvapením a pro mnoho majitelů jistě i zklamáním. Na druhou stranu Sony aktualizuje starší modely Xperia T a Xperia V a také novější Xperii SP, jejichž situace z hlediska možností obdržení aktualizace byla přinejmenším značně nejasná.

Android 4.3 Jelly Bean má být pro Xperie, kterých se to týká postupně distribuován na začátku prosince.

Android 4.4 KitKat: vyvolená pětka

Pokud se budeme bavit o nejnovějším Androidu 4.4 KitKat, který jsme vám shodou okolností nedávno představovali v podrobném článku, u něho je situace jednoduchá. Obdrží jej pouze majitelé nejdražších letos prodávaných smarpthonů, tedy Xperia Z, Xperia Z1, Xperia ZL a Xperia Z Ultra a potom také majitelé Xperia Tabletu Z.

Sony sice mohlo zapracovat ještě například na podpoře pro model Xperia SP či Xperia ZR. Na druhou stranu se jeho zaměstnanci již určitě pilně soustředí na přípravu nového portfolia pro rok 2014, které bude z velké části uvedeno na klíčových veletrzích CES v Las Vegas a MWC v Barceloně hned v prvních dvou měsících na začátku roku, takže již pro další letošní modely zkrátka nebyl čas.

Podrobnější informace ohledně dostupnosti jednotlivých firmwarů s Androidem 4.4 KitKat prozatím Sony nezveřejnilo. Ihned, jak tak učiní, vás budeme informovat.

TIP! Nenašli jste svůj telefon v seznamu těch, které dostanou oficiální aktualizaci? Nezoufejte. Nový operační systém lze do svého telefonu dostat i jinou cestou. Pokud vás to zajímá, doporučujeme náš nedávno zveřejněný, podrobný článek – Alternativní ROM: co to je a jak ji nahrát do telefonu?

Zdroje: blogs.sonymobile.com

Diskuze ke článku
Michael Vávra
Michael Vávra
Být majitelem Xperie L nebo M tak to beru jako výsměch, že telefony tohoto roku nedostanou ani (dnes) už starší verzi systému...
Marek Smékal
Marek Smékal
Android 4.3 bude postupně dostupný od začátku prosince, a kdy bude dostupný KitKat?
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Zdravím, chcel by som vedieť ako je to po takmer 10 mesiacoch model Xperia Z s krytkami, mam o tento model záujem no veľmi sa bojím tých krytiek keď mi odpadne bude telefón vyzerať hrozne, a ešte by som chcel vedieť či je možne prípadne tie kytky jednoducho v servise vymeniť. Ďakujem za odpoved či už redaktorov alebo uživateľov Xperie Z :)
jarda
Vždyť na jiných stránkách psali, že Xperia L aktualizaci dostane. Někdo tady lže.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze