Zkusí to Microsoft znovu s mobily? A proč by (ne)měl?

Glosa
44
Zkusí to Microsoft znovu s mobily? A proč by (ne)měl?

Možná je to okurková sezóna, kterou i serióznější média potřebují vyplnit nějakými drby. Možná se něco opravdu chystá. Možná je taky přání otcem myšlenky, že potřebujeme víc než jen dvě velké mobilní platformy. Zkusí to Microsoft s mobily potřetí? A bude to do třetice všeho dobrého, nebo zlého?

Ještě to není ani rok, kdy Bill Gates elegantním způsobem informoval o konci jedné éry, abychom následující dny a týdny mohli přemýšlet nad tím, co se právě stalo. Ať už jste byli fandové dlaždic, nebo ne, jednu věc musíte uznat: svět mobilů je po vyprodání posledního kousku o něco málo barevnější a zajímavější. Pro uživatele telefonů to však není taková bolest jako pro žurnalisty z oboru, jejichž práce se tak stává monotónnější než při pásové výrobě.

Není proto divu, že se okamžitě začaly množit spekulace, jakým způsobem by se Microsoft mohl navrátit. Jednou z největších stálic, skoro až legendou, je mýtické zařízení nazvané Surface Phone. Zmínky o něm se objevují už od nepaměti, vždy však mají společné dva základní rysy: kombinují maximální hardwarovou výbavu a netradiční zpracování. Zkrátka něco, co vás v němém úžasu přinutí padnout na kolena a vzývat nového boha. Nikoho tak asi nepřekvapí, že poslední předpovědi slibují skládací konstrukci.

Surface Phone tak v mobilní komunitě funguje podobně jako například Half-Life 3 v té herní. Je to takové čekání na Godota, které však nemusí být ubíjející. Naopak drží komunitu pohromadě, podněcuje její fantazii, a to může být cennější než telefon nebo hra sama. Poslední týdny však přinesly něco více než jen spekulace nebo rendery – fyzický důkaz přímo z Microsoftu. Ve zdrojovém kódu k Windows 10 se objevují zmínky o operačním systému Andromeda a zařízení pojmenovaném jako „Factory OS Andromeda Device“.

Něco takového vzbudilo vlnu zájmu a novináři okamžitě začali žhavit telefonní linky na své zdroje v Redmondu. Jejich zjištění ale nebyla příliš optimistická. Právě naopak – projekt Andromeda je ve fázi, kdy se ho Microsoft chystá zrušit, nebo alespoň výrazně odsunout do budoucnosti, kdy si bude jistý, že přijde se životaschopným produktem. Zmíněný únik do médií je tak záměrný a mající za cíl vyvolat veřejný tlak. A veřejnost se činí. Vznikla dokonce petice, kde fanoušci tvrdí, že by za takový telefon zaplatili až 999 dolarů. Připojit se můžete zde.

Petice má prozatím necelých patnáct tisíc podpisů. Když to srovnáme s prodeji těch nejúspěšnějších smartphonů, dojdeme k závěru, že se jedná o pouhou tisícinu z toho, co by případný telefon potřeboval ke komerčnímu úspěchu. Ale i kdyby bylo dané číslo desetkrát nebo stokrát vyšší, otázkou zůstává, kolik lidí by nakonec těch tisíc dolarů z peněženky opravdu vytáhlo.

Takže zkusí to Microsoft s mobily znovu? Nejspíše ano, ale určitě ne letos.

Takže zkusí to Microsoft s mobily? Nejspíše ano, ale určitě ne letos. Vzpomínky na poslední selhání jsou stále příliš živé, zvláště pak, že to není první zklamání v řadě. Největší naději tak představuje verze Windows 10 s přídomkem „S“, která se stává základem pro novou platformu označenou jako Always Connected PC. Podobné šansce skýtá i edice systému Windows 10 on ARM. Podle teoretických předpokladů stačí počkat na na to, až se projeví Moorův zákon, a zařízení tak bude možné zmenšit na velikost současných telefonů. Tedy pokud se toho tato verze Windows dožije.

Diskuze ke článku
Řezňýk
Co uděláte, když vám chcípně kůň?

- obstaráme si větší bič,
- vyměníme jezdce,
- říkáme: Vždyť ten kůň vždycky jezdil.
- založíme pracovní skupinu pro analýzu koně,
- navštívíme jiná místa, abychom se podívali, jak se tam jezdí na mrtvých koních,
- zvýšíme standard kvality pro jízdu na mrtvém koni,
- vytvoříme ‚task force‘ pro oživení mrtvého koně,
- vypracujeme srovnávací přehledy různě mrtvých koní,
- upravíme kritéria, podle kterých se určuje, zda je kůň mrtvý,
- zaplatíme externí specialisty, aby jezdili na mrtvém koni,
- zapřáhneme několik mrtvých koní k sobě, aby se jim společně lépe táhlo,
- prohlásíme, že žádný kůň nemůže být natolik mrtvý, aby se na něm ještě nedalo jezdit,
- vypracujeme studii, abychom zjistili, zda pro tento problém existují levnější poradci,
- zakoupíme něco, po čem bude mrtvý kůň běžet rychleji,
- nasedneme na svého starého slabého osla a zamaskujeme ho mrtvým koněm,nařídíme přesčasy a nosíme mrtvého koně sami,
- restrukturalizujeme stáj,
- zdvojnásobíme příděly krmení,
- prohlásíme, že mrtvý kůň byl už od samého počátku naším cílem,
- povýšíme jezdce,
- budeme zapírat, že jsme kdy nějakého koně vůbec měli,
- sedneme si a budeme čekat, až se kůň sám zvedne...

Jakákoli podobnost s Microsoftem a jeho projekty mobilních Windows je čistě náhodná.
Romik
Tak k výše uvedeným komentářům...to že něco nepoužíváte, neznamená že to nefunguje! Mám Microsoft 950XL nedávno zakoupen a světe div se, ale ony ty 10 tam fungují, mají vše potřebné a pro "běžného uživatele" splňují vše co člověk potřebuje. Je to odladěné a plně funkční, klidně nevěřte. Ale to že se o mobilních Windows nepíše, neznamená, že to lidi nepoužívají. A nazývat někoho idiotem(Petr) jen pro OS v mobilu, tak ten člověk má fištrona a tuze nudný život. Málo kdy se vyjadřuji, denně čtu weby o mobilech a můžu vám říct, že mobilní sféra dospěla po nějakých letech do absolutní nudy a zhola nic nenabízí...Pokud budu chtít přejít, tak jedině k jablíčku, ale zatím nespěchám není kam! Všechny OS mají své kostlivce ve skříni. Za zkušenost s W10 říkám, není dokonalý...ale dokážete si to přiznat i vy Android a IOS? jsou tak dokonalé? Myslím že ne? Mobily používám víc jak 15let, tak snad už mám pár uživatelských zkušeností za sebou :)
Závěrem tedy jsem pro, aby to Microsoft zkusil, chci mít výběr jako uživatel.
Petr
Po zkusenostech s predchozimi projekty MS v mobilni oblasti by dalsi jejich pokus zakoupil jenom naprosty idi0t nebo totalne zaslepeny fanousek MS, coz je v podstate to same.
Blue Sun
Blue Sun
Patrim k tem, kdo by si navrat mobilnich Windows hodne prali. Bohuzel uz v to neverim. S kazdym dnem, kdy se to nedeje, se sance na uspech a na to, ze si takovy telefon jeste nekdo koupi, blizi nule.
Vzdycky se o nich mluvilo jako o telefonech spise pro praci nez zabavu, ale dnes uz lze pracovat na cemkoli. Takze tudy cesta moc nepovede.
Microsoft sice uspesne prodava notebooky a tablety Surface, ale to je preci jen trochu jina sfera, je to vetsinovy system a tam lze prezit jen s premiovym zarizenim (i kdyz ted uz taky prisli s levnejsi verzi). Ale drahy a slozity telefon? Asi sotva. Museli by prijit s celou radou aspon po stredni tridu, ale zaroven je brzdi hardwarova narocnost Windows, protoze to uz neni mobilni verze.
Na druhou stranu, Blackberry stale dela stroje s klavesnici...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze