Xiaomi představilo MIUI 6: více funkcí a svěží vzhled

26

Xiaomi konečně oficiálně představilo novou verzi svého uživatelského prostředí, tedy nadstavbu MIUI 6. To přináší kromě inovovaného designu, který se stále inspiruje platformou iOS, také nové funkce. Zkrátka nepřijdou ani uživatelé starších zařízení, nová verze je totiž mimo jiné skvěle optimalizována pro slabší hardware.

Nepřehlédněte:

MIUI 6

Jak jistě všichni víme, Xiaomi se svoji nadstavbou MIUI kompletně předělává operační systém Android. A to doslova k nepoznání. Výjimku nebude tvořit ani nejnovější verze, tedy MIUI 6, která byla oficiálně představena teprve předevčírem. Nová verze nadstavby se bude snažit navázat na úspěch svých předchozích verzí, bez zajímavosti rozhodně není ani fakt, že za 4 roky, kdy je MIUI funkční, získala přes 70 000 000 uživatelů. Pojďme se tedy společně podívat, co je v aktualizované verzi nového.

Flat jako u iOS, nové funkce

Nadstavba MIUI se vždy inspirovala u operačního systému iOS, nejnovější verze rozhodně není žádnou výjimkou. Flatový design je tedy viditelný již z prvních screenshotů. Jestli je tento krok plusem nebo naopak záporem, necháme na posouzení každého z vás. Kromě flatového designu působí prostředí ještě čistším dojmem. Částečně za to mohou průhledné vrstvy, které působí jako by z oka vypadly nejenom iOS 8, ale také „stolním“ OS X Yosemite. Nové budou také ikony, které prošly mírným redesignem. Všudypřítomné barvičky jsou pak již vzhledem ke zkušenostem z předchozích verzí nadstavby MIUI samozřejmostí.

Prostředí MIUI 6

Příjemnou novinkou bude zamykací obrazovka, na které se po zapnutí objeví číslo s počtem notifikací, které si následně budete moci vytažením zobrazit. Důležité notifikace budou samozřejmě vždy na předních místech. K inovovaným notifikacím se váže také nové zobrazení příchozího hovoru/SMS či MMS zprávy. V takovém případě se totiž objeví vyskakovací okno, bublina. Takové chování notifikací opět důvěrně znají především majitelé jablečných zařízení s operačním systémem iOS.

MIUI 6

Operační systém Android ve verzi 4.4 KitKat, na kterém nadstavba MIUI 6 staví, rozhodně nepatří mezi pomalé verze, MIUI jde však mnohem dál, a kromě toho že prostředí KitKatu zcela mění, zrychluje celkově také pohyb v prostředí. Xiaomi toho docílilo také tím způsobem, že přímo do systému jsou integrovány nástroje pro automatické čištění paměti (CCleaner). Kromě těchto nástrojů bude v systému zabudován také nástroj pro detekci a eliminaci „hrozeb z venčí“, tedy virů a podobně.

MIUI 6

Xiaomi musí jít samozřejmě s dobou. Vzhledem k energetické náročnosti současných TOP smartphonů tedy celkem nepřekvapí, že Xioami zapracovalo na prodloužení výdrže pomocí optimalizace systému.

Široká dostupnost

Příjemnou zprávou na závěr je také fakt, že MIUI 6 bude dostupné kromě nejvybavenějších smartphonů od Xiaomi (Mi4 a Mi3) také pro starší modely, konkrétně pro Mi2, Mi2S, Mi2A, aktualizace se dočkají i modely Redmi a také levný tabletofon Redmi Note. Celkem s podivem se ve výčtu aktualizovaných zařízení neobjevuje špičkový tablet Xiaomi MiPad, z nabídky Xiaomi by se tak právě jenom on aktualizace nedočkal.

MIUI bude procházet procesem testování, ve kterém beta-testeři budou zkoumat funkčnost a dolaďovat nedostatky, finální verze se objeví až v říjnu. Právě v říjnu se aktualizace dočkají nejvyšší modely z nabídky Xiaomi, tedy model Mi4 a Mi3. Verze pro starší zařízení by se měla objevit ještě do konce roku 2014.

Zdroje: en.miui.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
Lukáš Tankovič
Lukáš Tankovič
Naposledy upraveno: 18. 8. 2014 12:41
Super,a na akom Androide je to zalozene,stale na 4.4 ?
david
Sem rad ze sem odesel od samsungu k xiaomi....myslim ze by se od nich meli hooodne co ucit...mel sem drive samsung S3 a aktualizace minimalni
Pít
Pěkné, ale trapné. Hanba by mě musela fackovat používat tuhle napodobeninu a nejlépe pak někde v koutě nadávat na Apple a jejich iphony. Je sprosté na kopírování produktů založit celý byznys, ale co jiného taky čekat z číny. Tohle jen nahrává faktu jak jsou iphony s jejich ios vepředu před ostatnímy.
blue.sun
MiOS pošesté, jedem. :-D
Čínská trapnost, dovedená do absurdna.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze