Xiaomi Mi2A v redakci: první dojmy a fotografie

13

Pokud by se námi testovaná novinka Mi2A začala prodávat v České republice za předpokládanou cenu šesti a půl tisíc korun, jednalo by se s přihlédnutím ke specifikacím o bezkonkurenčně vybavené zařízení. Nabídne totiž HD displej, výkonný procesor, 8 megapixelový fotoaparát a slušnou kapacitu baterie. Zaujme i v praxi?

Xiaomi Mi2A - oficiální fotografie

TIP: V úvodu bych rád poděkoval česko-slovenské komunitě forum.miui.cz za vynikající překlad do české/slovenské lokalizace.

Po námi otestované vlajkové lodi výrobce Xiaomi, modelu 2S, nyní přichází zástupce střední třídy označovaný jako Mi2A. Nabídne opravdu ranec "muziky" za líbivou cenu. V jeho specifikacích upoutá pozornost zejména 4,5 palcový displej s jemným rozlišením 720 x 1280 bodů, výkonný dvoujádrový procesor Snapdragon S4 Pro s taktem 1,7 GHz, grafika Adreno 320, NFC anténa nebo baterie kapacity 2030 mAh. A nakonec je tu i fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů se světelným objektivem f/2.0. Nezní to všechno moc až ideálně? To prozatím částečně poodkryji v prvních dojmech.

Za zapůjčení děkujeme e-shopu beexz.com , kde můžete telefon Xiaomi Mi2A zakoupit

Vzhled je zcela identický s modelem Mi2S, odlišuje se pouze svými rozměry a větším displejem

Vezmeme to trochu opačně a začněme systémem s velmi povedenou nadstavbou Miui. Prvním problémem ale může být právě samotný systém. Nadstavba Miui od verze 3.5 požaduje či spíše potřebuje pro plynulý chod systému opravdu dost paměti RAM, ideálně 2 GB. Mně osobně nepřišlo, že by Mi2A s menší 1 GB pamětí RAM nějak nestíhalo nebo mělo problémy s chodem aplikací či se svižností. Přesto jedním dechem dodám, že mě zarazila volná paměť čistého zařízení při zapnutí telefonu. 150 MB? To je sakra málo. V tuto chvíli je to jedno, ale co se stane při nainstalování více aplikací? Při větším množství spuštěných aplikací, které jsou i sami o sobě náročné na výkon telefonu, současně?

Při běžném používání jsem se nesetkal s lagováním či zamrzáním systému. Výkon ani rychlost reakcí ale také chválit vyloženě nebudu. Často systém reagoval spíše pozvolna, delší dobu trvalo, než se načetla sms zpráva, spuštění správce spuštěných aplikací také nebylo okamžité. Jakmile jsem nainstaloval více aplikací a běžně telefon používal, běžná dostupná paměť se pohybovala kolem 70 MB, a to opravdu není moc. Běžně se vám i obyčejné aplikace typu e-mail z RAM odstraňují a spouští vždy po kliknutí na ikonku znovu a znovu. Práci s telefonem to tedy často hodně zpomaluje.

Vzhled telefonu úzce souvisí s vyspělejším kolegou Mi2S. Zadní kryt je bílý, přední strana černá. Novinka má o něco větší rozměry a může za to "protáhlejší" 4,5 palcový IPS displej s ochranným sklem Dragon Trail. Ani v tuto chvíli nevykazuje žádné škrábance ani náznaky poškození. Displej má jemný rastr, za což vděčí svému rozlišení 720 x 1280 bodů. Obraz je pěkný, barevné podání je věrné, nikoliv přehnané a pozorovací úhly jsou perfektní. Pochvalu zaslouží i za svoji čitelnost na přímém slunci. Displej se tedy opravdu povedl a v této cenové kategorii bude hledat jen těžko konkurenci.

Užitečným pomocníkem pro připomenutí, že jsme obdrželi zprávu či máme zmeškané volání je notifikační LED dioda, která může upozorňovat v několika barvách. Bohužel její výkon je slabší, a často jsem ji přehlédl. Její adresou je prostor pod senzorovou klávesou "home".

Jak vypadá výdrž telefonu, kterou zajišťuje akumulátor s kapacitou 2030 mAh. Ukázalo se, že jsem vůbec rád, když mi zařízení vydrží nabité celý den. Často jsem spíše dobíjel v odpoledních hodinách. Mi2S mělo lepší výdrž. Výdrž můžeme částečně ovlivnit zvolením výkonnostního režimu (výkonný, úsporný nebo vyvážený), ale ani v případě úsporného režimu to není velký rozdíl a Mi2A je klasickým jednodenním telefonem.

Dále se můj zrak upínal k fotoaparátu. Po pořízení několika snímků jsem žasl nad světelností objektivu. Clonové číslo f/2.0 samo o sobě není příliš běžné, a když se s ním setkáme v mobilních telefonech, pak se jedná o zařízení, které nestojí pod deset tisíc korun. A tady jej má zařízení za šest a půl tisíc. Ovšem parametry mohou znít slibně, ale stačí špatně naprogramovaný postprocessing a rázem zapomeneme na slibné specifikace.

Kvalita nočních snímků je špičková

Jaké jsou obrazové výsledky? Překvapivě velmi slušné. Ve své kategorii zařízení rozhodně neudělá ostudu a patří k nejlepším. Fotografie mají velmi dobrou úroveň detailů, především minimální množství šumu a ani snímky zhotovené v nočních podmínkách nejsou nijak špatné. Fotoaparát může konkurovat i podstatně dražším zařízením. A nechybí ani přední kamera, která má lepší obrazovou kvalitu než třeba mnohem dražší Galaxy S4.

Zleva běžný snímek, vpravo snímek pořízený v režimu HDR

První dojmy se chýlí ke konci a už nyní mohu říct, že novinka vás rozhodně neklame a tak trochu lituji, že se na českém trhu neprodává v oficiální distribuci. Zatím, než "upečeme" recenzi, budu se těšit na vaše podněty, příspěvky a tipy, co otestovat. Své dotazy můžete směřovat do diskuze pod článkem.

Technické parametry Xiaomi Mi2A

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 66,5 × 9,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro MSM8960T, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 030 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 3:20 hodin
Dostupnostčerven 2013, 7 500 Kč

Za zapůjčení děkujeme e-shopu beexz.com , kde můžete telefon Xiaomi Mi2A zakoupit

Diskuze ke článku
Michal Navrátil
Michal Navrátil
bude i videorecenze? jinak neni to zadna novinka, na trhu uz je minimalne pul roku :-D
grds
Gyroskop asi nemá, že? Ale měl by mít teploměr a barometr, a měl by podporovat glonass je to tak?
Lukáš
Odstavec o systému, nadstavbě a paměti ram to zabil, z 1GB nezbyde pomalu nic, tomu říkám optimalizaceXD Třeba iphone5 má volné ram přes 700MB, kde je tedy chyba?
x608998877@yahoo.com
Pokud Vás telefony značky Xiaomi zaujaly a přemýšlíte o pořízení modelu Mi2A, můžete mi zkusit napsat na: x608998877@yahoo.com

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze