WP8 válcuje Android a iOS v uživatelské spokojenosti

66

Android a iOS zcela nekompromisně kralují trhy se smatrphony. S jedním z těchto dvou operačních systémů se setkáte v téměř 90 procentech prodaných smartphonů. Přesto však Microsoft nehází ručník do ringu a stále se snaží prosadit se svým Windows Phone 8. Prodeje smartphonů s WP 8 stoupají jen velmi zvolna, přesto však může Microsoft těšit, že jsou uživatelé s jeho smartphony nejspokojenější.

Vyplývá to z výsledků již 26. ročníku čtenářské ankety Readers' Choice magazínu PC Mag. Podle respondentů, kteří se ankety zúčastnili, je Windows Phone 8 jednoznačně lepší než Android a iOS. Už loni se přitom dařilo předchozí verzi Windows Phone 7, která sdílela vítězství s iOS.

Tip: Vyzkoušeli jsme nové Windows Phone 8: co je nového? (video)

V celkovém hodnocení si Windows Phone 8 připsal devět bodů z deseti a překonal tak iOS, které se letos s 8,6 body posunulo na druhé místo. Android je pak spolu s Windows Phone 7 s 8,1 body na děleném třetím místě. Pětici operačních systémů s výrazným odstupem a 7,1 body uzavírá Blackberry.

Svou spokojenost hodnotili čtenáři na škále od 0 (nejhorší) do 10 (nejlepší). Telefony s nejnovějším operačním systémem od Microsoftu obdržely celkové hodnocení 9,0, ale v některých dílčích kategoriích byly ještě úspěšnější. V kategorii "pravděpodobnost doporučení" získaly rating 9,2, spokojenost se spolehlivostí (9,2), textové zprávy (9,3), email (9,3) a surfování po internetu (9,0).

V některých kategoriích však Windows Phone 8 výrazně pokulhává. Souvisí to s tím, že se jedná o mladý operační systém a jeho ekosystém ještě potřebuje dorůst, zejména, co se jedná aplikací. Například ve spokojenosti s dostupností s aplikací získal WP8 pouze 7,4 bodů, zatímco iOS má 9,4 a Android 8,8 bodů. Spokojenost užvatelů s kvalitou aplikací sice byla vyšší (8,3), ale ani to nestačilo na Android (8,8) a iOS (9,1).

PCMag uznává, že za tak vysokým hodnocením WP8 je skutečnost, že se jedná o novou platformu a spokojenost s výrobky časem klesá. Nicméně, když se podíváme na zařízení méně než rok stará, i zde WP8 dominuje. Zajímavý pohled je u Androidu, kde výrazně vzrostla spokojenost s méně než rok starými zařízeními. To může naznačovat výsledky příštího ročníku.

A co vy, souhlasíte s výsledky ankety?

Zdroje: pcmag.com

Diskuze ke článku
JaroB
NO 0,4 alebo 0,9 bodu z 10tich za nejaké válcovanie nepovažujem...skúste prepísať nadpis článku alá Mobilmania....
Lukáš
Ale...oba dva majitele s WP jsou spokojeni?
Milan
Nenávidim windows phone.
alkof
smerodatnost tykýchto ankiet je vidiet na predajnosti samotneho produktu voči porovnavaným produktom, ktoré akože valcuje, ked uz aj samotny samsung vyhlasil ze W8 (od neho je odvodeny aj WP8 - a to ho zaradil do svojich zariadení) je blbost... :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze