Vyzkoušeli jsme zajímavé ZTE Grand X2 In s Intelem

46

V září na český trh vstoupí nástupce současného modelu Grand X In, jehož srdcem bude opět procesor Intel. Vylepšena byla ale řada věcí a telefon dostal do vínku například HD displej nebo opravdu výkonný dvoujádrový procesor Intel ATOM. Vše je korunováno velmi příznivou cenovkou.

ZTE Grand X In byl a je průkopníkem. Je to první u nás prodávaný telefon s procesorem Intel, s architekturou x86. Intel se opravdu vehementně snaží prosadit v oblasti telefonů a tabletů a své nové procesory tedy tlačí všude, kde může. Partnerství mezi ZTE a Intelem je dlouhodobě silné a není tak divu, že se relativně brzy dočkáváme nástupce s trochu krkolomným názvem Grand X2 In. Telefon byl vylepšen po všech směrech a my jsme měli možnost zkoušet několik dní jeho prototyp. Už nyní prozradíme, že se možná díváme na podzimní bestseller. Proč?

TIP: přečtěte si recenzi prvního Intel telefonu ZTE Grand X In

ZTE Grand X2 In – první pohled

Elegantnější a s HD displejem

Telefon je o poznání elegantnější, než předchůdce. Má na dnešní dobu vcelku kompaktní rozměry a líbí se mi ozvláštnění přední strany elegantní chromovanou obrubou. Telefon také poskytne tlačítka na displeji a hardwarové klávesy ani jejich popisky přední stranu neruší, i když by nebyl problém je pod displej umístit, a takto zabírají cenný prostor na IPS displeji. Ten je jedním z největších lákadel novinky, dostal totiž na 4,5 palcích HD rozlišení, a je tak velmi jemný. I jinak je kvalitní a pochválit musím vesměs všechny jeho parametry, včetně pozorovacích úhlů.

Zadní strana naopak příliš elegance nepobrala, ozvláštněním je ale zajímavá modrá metalická barva. SIM karta a paměťová karta se vkládají pod tenký nacvakávací mini-kryt kolem čočky fotoaparátu. Ta je bohužel poměrně vyvýšená a snadno se poškrábe i upatlá.

Výkonný a kompatibilní

Uvnitř telefonu tepe zbrusu nový dvoujádrový procesor Intel Atom Z2580, což je, jak se můžete přesvědčit níže, jeden z nejvýkonnějších mobilních čipsetů současnosti. Směle může konkurovat mnohým čtyřjádrům s architekturou ARM. Asistuje mu dostatečný 1 GB RAM. Výkonu má telefon na rozdávání a například v benchmarku Antutu dosáhl telefon vyššího skóre, než například Sony Xperia Z a podobných hodnot, jako špičkové HTC One nebo Samsung Galaxy S4. Velmi dobré výsledky jsme dosáhli také v dalších benchmarcích.

Mnoho lidí se obává Intel procesoru v mobilu z důvodu nekompatibility aplikací. Samo ZTE a Intel deklarují, že by bez problému mělo běžet 99 % aplikací a my to můžeme potvrdit. Všechny ze zhruba stovky mnou používaných aplikací bez problému fungovaly, vyzkoušel jsem také několik her ze sekce nejstahovanějších titulů zdarma z Google Play, včetně Real Racing, Shadowgunu a podobně.

Telefon bude v září, kdy vstoupí na český trh, hodně atraktivním zbožím. Nabídne totiž solidní výbavu v čele s HD displejem a výkonným čipsetem za cenu, která vás určitě hodně překvapí. Dle dosavadní cenové politiky a několika našich informací totiž můžeme očekávat cenovku kolem 5-6 tisíc Kč, což je opravdu výborné. Budete-li chtít výkonný telefon s HD displejem a dobrou výbavou a relativně elegantním designem za velmi dobrou cenu, bude asi ZTE Grand X2 In pro vás horkým zbožím. Telefon jsme samozřejmě ještě nemohli pořádně otestovat a je možné, že v průběhu recenze finálního kusu odhalíme některé nedostatky, zatím se ale jeví telefon velmi nadějně.

TIP: přečtěte si recenzi prvního Intel telefonu ZTE Grand X In

Technické parametry ZTE Grand X2 In

Kompletní specifikace
Konstrukce? × ? × ? mm, ? g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2580, CPU: 2×2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: ?, Bluetooth: ?, NFC: ?
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ4 2013, 5 000 Kč
Diskuze ke článku
BysTri
Dobrý den,
Bylo by možné alespoň přibližně změřit rozměry telefonu např. posuvným měřidlem, když výrobce rozměry ani hmotnost neudává.
Děkuji
Michal Hybler
Michal Hybler
Fun stranka ZTE mobilu https://www.facebook.com/ZteMobily
pauletakk
No, vypadá to velice nadějně, čistý android a Intelovské 2x2Ghz & 1Gb RAM by za 5000 bylo skvělé. Držím tomu palce...
Jentak mimochodem, nemá dnes Motorola/Google představit Moto X..? Zatím ani vidu, ani slechu...
Ferda
Takto si predstavujem ergonómiu u smrartfónu. Nepochopím to, čo robí Samsung, že tie 3 hlavné tlačítka nacpal až k spodnému okraju. To je chu jo vi na na druhú...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze