Testujeme Asus FonePad: ani ryba, ani rak (první dojmy)

24

Do redakce nám dorazil malý tablet ze stáje Asusu, který má konkurovat malým tabletům v čele s Nexusem 7. Kromě působivého hardwaru, skvělého displeje a značkového designu přináší především možnost volání i posílání zpráv, což jej dělá maximálně přizpůsobivým zařízením. Co na něj říkáme?

Malých tabletů nikdy není dost, jelikož spousta uživatelů chce malé a výkonné zařízení pro cestování, které nezabere moc místa a přesto dokáže utáhnout veškerou multimediální zábavu. Dokazuje to Nexus 7, jeden z nejprodávanějších sedmipalcových tabletů na trhu. Zákazníky zkrátka láká skvělý výkon za malou cenu, což nejspíše pochopil i Asus. Výrobce velmi populární tabletové řady Transformer se rozhodl zajít i do sedmipalcové oblasti trhu a představil FonePad. Výkonný tablet s příchutí smartphonu. Jak se nám po několikadenním testování líbí?

Design a konstrukce: očekávaná kvalitka

Asus umí perfektní tablety, o tom není pochyb. Dokazoval to mnohokrát řadou Transformer i PadFone a nyní jeho pověstná kvalita přechází i do sedmipalcové kategorie. I když, tak napůl. Celková estetika a vzhled je na danou kategorii bravurní, tablet vypadá stylově, konstrukce je precizní a co je důležité, opravdu lehká. Rozměry a hmotností je vlastně FonePad naprosto totožný s modelem Nexus 7, až na pár milimetrů ve výšce. Bez problémů jej tedy nasoukáte do kapsy, kabelky a prakticky kamkoliv. Minimálně přední strana je navíc černá a velmi stylová. Tento pocit se bohužel vytrácí po pohledu dozadu, kde naleznete světlý plast, který už tak hodnotně nevypadá. To se však vzhledem k ceně a kategorii ještě dá skousnout.

Pojďme se však podívat na zařízení více zblízka. Přední stranu zabírá sedmipalcový displej s HD rozlišením, který se rozhodně povedl. O něm si však více povíme později. Kromě loga výrobce pod displejem a videokamerky s mřížkou sluchátka nad displejem už vpředu nic nenajdeme. Pravá strana je zproštěna jakýchkoliv ovládacích prvků, vše najdeme vlevo. Tam se vedle sebe krčí regulátor hlasitosti i vypínací tlačítko. Jejich umístění je kvůli zahnutým hraným více dozadu, což občas ztěžuje jejich nahmatání prsty. V dolní hraně už se pak nachází pouze microUSB port a 3,5 mm Jack konektor pro připojení vlastních sluchátek.

Zadní strana je značně neoriginální. Kromě loga výrobce dole nalezneme už jen menší reproduktor. Jinak je zadní strana zcela hladká a plastová. Horní tmavošedý proužek je také krytkou, která schovává slot pro SIM kartu a microSD karty. Krytka se páčí velmi obtížně a po prvním osahání možná ani nepostřehnete, že se dá něco sundat. Alespoň to ale nenarušuje celkovou ergonomii a pocit z přístroje. I když se originalitou pravděpodobně nemůže rovnat Nexusu (jeho texturovaná záda se nám líbila podstatně více), stále jde o velmi dobře vyrobený tablet s kvalitní konstrukcí. Jen od něj nesmíte očekávat příliš.

Displej a uživatelské prostředí

Jedno se musí Asusu uznat, s displeji a operačními systémy si rozumí dobře. Sedmipalcový displej, přítomný v recenzovaném kousku, má rozlišení 1280 x 800 pixelů a hustotu 216 bodů na palec. IPS technologie s LED podsvícením zaručuje věrohodné podání barev, dostatečný kontrast a vysoký jas, který lze ještě umocnit speciálním módem pro pobyt venku. Displej je opravdu kvalitní a ostrý, za což může rozhodně nejen jeho menší úhlopříčka. Multimediální nadšenci tedy budou mít radost, na druhou stranu je zbytek hardwaru moc neuhrane.

FonePad totiž schovává pouze jednojádrový procesor Intel Atom s taktem 1,2 GHz, 1 GB operační paměti a grafický čip PowerVR SGX540. Jeden by se lekl, vezmeme-li v úvahu, že podobný hardware se špatně optimalizovaným operačním systémem Android může vydat za absolutně nepoužitelné zařízení. Asus nás ale opět utvrdil v tom, že pracuje s Androidem dokonale. Pohyb v systému i jeho odezva je na skvělé úrovni, nikde se nic necuká ani nezpomaluje. Vše reaguje bleskurychle a problém tabletu nedělá ani spuštění více aplikací najednou. Při osobním používání by člověk nikdy neřekl, že v rukou třímá pouze jednojádrový procesor, děkovat ale musíme především perfektní optimalizaci. Bohužel ne všechno je zcela ideální, především při spouštění náročnějších her je zpomalení a cukání znát, a to dost viditelně. FonePad tedy rozhodně není ultimátním herním zařízením, na nejnovější grafické pecky musíte nejspíše zapomenout.

Jinak máme co do činění s Androidem ve své čiré podobě, tentokrát ve verzi 4.1 Jelly Bean. Menu i interakce s domácí obrazovkou probíhá tak, jak byste očekávali a zde žádné změny hledat nelze. Pět obrazovek si můžete obohatit widgety, složkami, ikonkami a dalšími maličkostmi, to nejdůležitější se ale skrývá pod kapotou. Kromě precizní optimalizaci totiž umí Asus ještě obohatit Android o malé vychytávky a prvky, které zjednodušují jeho používání. Jedním z nich je notifikační lišta, která nabízí rychlý přístup k základním funkcím, jako je Wi-Fi, Bluetooth, GPS, úpravám jasu a nastavení přístroje. Nechybí ani možnost rychlého přepnutí na spořící či aktivní mód. Tam, kde notifikační lišty nabízejí jen rychlé zkratky a probíhající procesy, přináší Asus další vrstvu interakce, což rozhodně vítáme. Je totiž mnohem jednodušší švihnout prstem, než muset neustále běhat do menu či obohacovat plochu nepotřebnými widgety.

V dojmech bych vypíchnul ještě jednu maličkost, a sice mini-aplikace. Nejedná se o nic revolučního, Samsung i další výrobci už tento prvek zahrnují do svých zařízení delší dobu. Je ale příjemné, že se přidal také Asus. Vedle domečku, šipky zpět a správce úloh totiž nyní naleznete také ikonku pro mini-aplikace, které vám vyjedou z dolní části displeje. Jedná se o mini-okna kalendáře, videopřehrávače, hudebního přehrávače, kalkulačky, internetového prohlížeče a dalšího tuctu užitečných aplikací, které si můžete otevřít navrch. Ať už se nacházíte kdekoliv, hrajete hru, sledujete film či surfujete internetem, není problém vytáhnout kalkulačku či si něco zapsat do bloku. Všechny mini-aplikace lze navíc roztáhnout do libovolného rozměru, což považuji za parádní nápad, který konkurenci chybí. Mini-aplikace podle všeho systém nijak nezpomalují, ať už si je naházíte na displej v jakémkoliv počtu.

Fotoaparát a video: nic pro fotografy

O tom, že tablet zkrátka není zařízením pro focení už asi nemá cenu polemizovat. Tablet je především přenosný počítač, a tak se má i brát. Stejně jako Nexus 7 se tak i FonePad soustředí na jiné prvky a fotoaparát zcela chybí. Tedy, chybí nám Evropanům, jelikož americká verze tabletu disponuje zadním fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx a schopností natáčet HD video. Nic kvalitního ale od takové čočky očekávat nemůžeme, takže lze říci, že nás absence fotoaparátu nijak nebolí. Opravdu kvalitně to totiž zvládlo opravdu málo tabletů.

Nechybí však kamerka pro videohovory. Ta má rozlišení 1,3 Mpx a umí natáčet i fotit. Je však pochopitelné, že focení displejem od sebe je o ničem, takže kamerku využijete především pro videohovory a snímání vlastního obličeje v aplikacích. Překvapivě nechybí podrobné možnosti nastavení, od saturace až po vyvážení bílé, obrazových efektů či ISO. Paradoxně tyto náležitosti prakticky nevyužijete, protože s předním fotoaparátem ani pohodlně fotit nelze. S ohledem na zaměření tabletu lze tedy říci, že jsme spokojeni. Kamerka nechybí a fotoaparát by akorát zvyšoval cenu.

Zkušební fotografie

Závěrem můžeme konstatovat, že Asus FonePad si své fanoušky rozhodně najde. Důstojný hardware je obalen příjemným stylovým vzhledem, navíc potěší perfektní displej a kvalitně odladěný operační systém. Oproti Nexusu 7 má navíc FonePad mnohem lepší softwarovou výbavu a nechybí ani sítě 3G s možností volat a posílat zprávy. Započteme-li do toho velmi příjemnou cenovou hladinu, rozhodně lze zařízení doporučit cestovatelům. Více však v recenzi, kterou pro vás chystáme. Prozatím se můžete v diskuzi pod článkem ptát na vše, co vás zajímá.

Technické parametry ASUS FonePad

Kompletní specifikace
Konstrukce196,4 × 120,1 × 10,4 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetIntel Atom Z2420, CPU: 1×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 270 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:36 hodin
Dostupnostduben 2013, 6 190 Kč
Diskuze ke článku
Karolko
Teda tak hrozne fotky som uz davno nevidel. Nechapem ale aky ma zmysel davat fotak do tabletu. To naozaj niekto pouziva tablet na foto? Inac pekny kusok.
:-)
zajima kolik ukaže antutu
tomulinek
„Výrobce velmi populární tabletové řady Transformer se rozhodl zajít i do sedmipalcové oblasti trhu a představil FonePad.“ – Asus je výrobcem Nexusu 7, takže (byť jej vyrábí pro Google, tablet nese logo Asus), vstoupil do této oblasti už poměrně dávno.
stepo
Co je to za hloupy článek? Tak jako nezdá se vám že ai tak trochu protiřečíte? V nadpisu stojí že má působivý hardware, dále značkoveho designu, a pak v článku napíšete že je zadní strana tabletu neoriginalni ?si děláte srandu? Nezlob té se na mě ale autor by měl příště trochu více přemýšlet než něco napiše..takhle to působí jako od nějakého amatera. Sorry.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze