Microsoft vydal aktulizaci Windows 10: systém se připravuje pro telefony

22

Windows 10 je nejnovější verzí operačního systému od Microsoftu a aktuálně je ve fázi vývoje. Je tomu skoro měsíc, co vyšla první testovací verze a už je tu druhá, přičemž aktualizovat systém lze rovnou v nastavení. Nové sestavení nese číslovku 9860, obsahuje i notifikační centrum a opravuje také chyby.

Ještě před oficiálním uvolněním Windows 10 Technical Preview uniklo mnoho snímků a dokonce videí z tehdy neoznámeného Windows 9. Na těchto videích se objevilo i notifikační centrum, které však v oficiálním Windows 10 TP nebylo, nově se však v systému objevilo, jedná se o aktualizovanou verzi Windows 10 Technical Preview se sestavením 9860.

Samotné notifikační centrum je vlastně takovým seznamem nepřečtených notifikací, tudíž se může jednat o zprávy z Facebooku, emaily nebo také o nově připojené jednotky, jako jsou například flash disky. Tento seznam je zobrazen v malém bílém okně, jež se může nacházet na několika místech na ploše, ale standardně se nachází vpravo dole. Samozřejmě lze všechny notifikace najednou smazat, stačí na to jedno tlačítko.

Notifikační centrum

Dále se v nastavení systému objevila funkce pro úsporu baterie, která je známá z telefonů ze systémů Windows Phone, což naznačuje fakt, že Windows 10 se dostane i na telefony, takže je potřeba přenést některé funkce z telefonu do stolního systému, ovšem taktéž se tato funkce bude hodit u přenosných počítačů a tabletů.

Spořič baterie

Další novinkou je funkce Data Sense, kterou rovněž můžete znát z Windows Phone, jedná se o inteligentního správce internetových dat, což je opět funkce, která bude spíše využitelná u mobilních telefonů, případně u zařízení s 3G / LTE modem, protože limit není nikdy dostatečně velký a je třeba sledovat množství stahovaných dat.

Data Sense

Zajímavostí je také jednotná barva oken u aplikací určených pro Modern UI, to je černé a nezáleží na tom, jaká aplikace je spuštěná. Taktéž Microsoft začíná upřednostňovat nastavení počítače pro Modern UI před ovládacími panely. Vylepšena byla i stabilita aplikací a hlavně bylo zrychlené vyhledávání, které funguje už tak, jak má.

Další změny

Co si myslíte o změnách ve Windows 10, a jak se vám systém zatím líbí? Podělte se s námi v diskuzi.

Diskuze ke článku
RIVL
Vše je moc pěkný, ale MS by se měl jednoznačně vyslovit, které telefony dostanou W10. Chtěl jsem si koupit L1520, ale teď nevím. Nerad bych si koupil za 10tis mobil, který skončí u W8.1 a na W10 do něj z nějakého důvodu nepůjde. Hledal jsem na netu, ale bohužel jsem zatím nic nenašel.
Tak
Windows 10 by se měl dostat na všechny telefony s Windows Phone 8.1 .Může se stát, že některé funkce nebudou dostupné pro levnější telefony. Šířit tuto aktualizaci je rozhodně v jejich zájmu (nechtějí opakovat chybu jako s Windows Phone 7). A navíc, Microsoft není jako Google, který neustále zmenšuje počet aktualizovaných telefonů.
Jakub
Podle me bude finalni sestaveni oznaceno 1000 nebo 10xx.
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Celé mi to pripomína Symbian S60v5 - systém, ktorý bol vyvinutý pre ovládanie klávesnicou a myšou sa snažia prispôsobiť pre dotykové ovládanie ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze